Utställningar på Österlens museum

Det är fri entré till alla utställningar på Österlens museum. Här finns utställningar för både barn och vuxna. Välj mellan forntid, österlenska sägner, lokalhistoria och konst.

Utställningslokal med trägolv, mörka träbjälkar och spotlights i taket. Utställda föremålen är stövlar, regnrock, skyltar i trä, färgglada klänningar och vepor. Mindre glasmontrar döljer fler artefakter.

Simrishamn 900 år

Våning 2, Hafreborg

Utställningen speglar platsens 900-åriga historia ur många olika perspektiv – som sillastad, köpmansstad och turiststad. I utställningsrummet på våning 2 ligger staden utbredd mellan landsbygden i väster och havet i öster. Här möter man stadens invånare och får via föremål, texter och filmer lära mer om händelser och utveckling.

Teman som skildras är fiske och sjöfart, kyrka och makt, krig och katastrofer, handel och köpmän, barn och unga, hantverk och industri, nöje och turism. Tidsperspektivet är 1100-talet till 1900-talet.

Inför ditt besök: Ladda ner appen "Simrishamn 900 år" gratis i valfri app-butik. I appen finns utställningstexter och bilder samlade. Med hjälp av QR-läsaren i appen kan du också få ytterligare information när du besöker utställningen.

Läs mer om appen Simrishamn 900 år


Illustration över Nim och Nälla, två små kattfigurer som står på bakbenen, varav den ena är utklädd till mås. Efter dem syns små tass- och måsavtryck över kullerstenar.

Upptäck med Nim och Nälla

Våning 2, Hafreborg

Ett barnspår till utställningen Simrishamn 900 år. Barnen får följa de kattinspirerade karaktärerna Nim och Nälla genom utställningen. Nim har tålamod och tycker om att berätta. Nälla gillar bus och har klätt ut sig till mås.

Genom illustrationer, korta texter, pyssel och klurigheter uppmuntras barnen att ta del av utställningen och upptäcka Simrishamns historia. Ambitionen är att stimulera nyfikenhet och viljan till kunskap.

Målgruppen är barn 4 – 10 år.

Detalj av fotografen Elisabeth Ohlsons verk Nattvarden som visar fem personer sittandes vid ett enkelt bord med vit duk. En hund syns i förgrunden.

Kommunens nyinköpta konst

Varje år köper Simrishamns kommun in ny konst av lokalt förankrade konstnärer till kommunens samling. I utställningen visas konst som köptes in under 2023. Utställningen öppnar 14/2 och pågår till 1/6.

Detalj från konstverk i graffitistil i gula, röda, blå och gröna nyanser.

Kay W Andersson: A702 - istället för att ge upp

Våning 3, Hafreborg

Kay W Andersson är en lokal bildkonstnär som vill översätta livets resa till måleri och annan återanvändningsinriktad konst. Med en bakgrund som bland annat tatuerare, grafiker och graffitikonstnär försöker han sig nu på ännu ett uttrycksmedium. I utställningen visas målningar, som bland annat illustrerar sinnets natur, och dekorerade bruksföremål. Utställningen öppnar 30/3 och pågår till 11/5.

En kvinna tar en selfie där bara hennes ena blå öga syns, hennes hår blandas med ull.

Spinna tid

Utställningen Spinna tid presenterar 14 konstnärers unika experimentella verk och processer med bland annat råullens möjligheter i vävning, flätning, färgning och sömnad. I utställningen visas verk som speglar platsen ur både historiska och nutida perspektiv. Det är intryck och berättelser från konstnärernas möte med Österlens museums textilskatt, Tommarps Ullspinneri och allmogefåren i Östra Hoby. Utställningen öppnar 18 maj och pågår till 20 juni.

Skrabban – aktiva och interaktiva rum

Våning 1, Hafreborg

I Skrabban finns plats för verkstäder och andra program året runt, med lördagsevenemang och lovprogram. Här finns också vår biograf och ett rum för forntiden. Avgift tas ut då verkstäder och andra program arrangeras.

En vit häst står vid en spegelblank sjö i skogen.

Österlenska väsen

Våning 1, Hafreborg

Att det mytiska sydskånska landskapet gett upphov till egna sägner och väsen är kanske inte förvånande. Från de trädbevuxna, lummiga kullarna vid Stenshuvud till de karga fiskelägena och tyst vilande åkrarna är det lätt att förstå hur olika sinnen och fantasier kan triggas igång. En animerad film i vår biograf visas för både stora och små om några av våra österlenska väsen och sägner kring dem.

Forntidsverktyg som ser ut som flintayxor och metallknivar ligger upplysta på sand i glasmonter som är nedsänkt i ett golv.

Spåren av vår forntid

Våning 1, Hafreborg

Utställningen visar föremål ur våra samlingar från Österlens forntid och replikor av kläder från bronsåldern.

Skörda regnvatten

Museiträdgården

Skörda regnvatten är en installation i museets trädgård, skapad av Eva Mathiasson, Sophia Callmer och Susanna Widlundh. Här visas hur regnvatten kan samlas in, lagras och användas för att skapa hållbara trädgårdar och en bättre miljö för oss själva och kommande generationer.

I samarbetet med samhällsbyggnadsförvaltningen.

Gammeldags kontor vars väggar är prydda med målningar på skepp.

Björkegrenska rederikontoret

Björkegrenska gården

Ett minimuseum i Björkegrenska gården, Storgatan 22, Simrishamn. Rederikontoret öppnas för besökare på begäran under juli och augusti, säg till i museibutiken.

Österlens museum har återställt det gamla Björkegrenska rederikontoret, som det sannolikt såg ut på 1880-talet, under redare Johan Daniel Björkegrens tid. Rederiverksamheten började redan i slutet av 1830-talet med skutfart längs Östersjöns kuster. Så småningom utökades verksamheten mot Europa och vidare över Atlanten till Syd- och Nordamerika.

Återställandet av rederikontoret har gjorts i samarbete med Herrlinska stiftelsen och Föreningen Gamla Cimbrishamn, med bidrag från Riksantikvarieämbetet.

Kontakt och öppettider Österlens museum
Österlens museum på Storgatan
Öppettider:
Onsdag - fredag kl. 12-17
Helgfri lördag kl. 10-14
Onsdag 1/5 stängt
Österlens museum
Storgatan 24
272 31 Simrishamn