26 juni 2024 kl. 20:18

Kommunfullmäktige den 26 juni - ett axplock beslut

Här redovisas några av de beslut kommunfullmäktige tog vid sitt sammanträde under onsdagen.

En somrig blomsteräng med blommor i olika färger.

- Årsredovisning 2023 – uppdaterad

Kommunstyrelsen godkände årsredovisningen 2024-04-10, § 81. Efter revision har årsredovisningen kompletterats med kassaflödesanalys även för koncernen enligt ”RKR R16 Sammanställda räkenskaper”.

Kommunfullmäktige beslutade godkänna årsredovisningen för 2023.

Här kan du läsa årsredovisningen för Simrishamns kommun 2023. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

- Ansökan om inrättande av vattenskyddsområde i centrala Simrishamn (”Järnvägsborran” och Bjärsjöborran)

Samhällsplaneringsnämnden beslutade den 23 februari 2023, § 32, att utfärda en fullmakt till Österlen VA AB för att ansöka om fastställande av vattenskyddsområde för ”Järnvägsborran” och Bjärsjö grundvattentäkter hos länsstyrelsen. Bakgrunden till beslutet var den framställan som Österlens VA lämnade vid samhällsplaneringsnämndens sammanträde den 16 december 2021, § 249, av vilken framgick att Simrishamn, för att klara vattenförsörjningen, behöver inrätta ett nytt vattenskyddsområde i centrala Simrishamn.

Då någon ansökan inte inlämnats, beslutade samhällplaneringsnämnden den 25 januari 2024, § 18, att föreslå kommunfullmäktige att genom utfärdad fullmakt fullborda ansökan om fastställande av vattenskyddsområde för Järnvägsborran och Bjärsjö grundvattentäkter hos länsstyrelsen och att under tiden som ansökan utreds av länsstyrelsen utreda konsekvenser för befintligt näringsliv.

Ansökan består av teknisk beskrivning, riskinventering och riskanalys, risksammanställning, förslag till beslut om vattenskyddsområde med tillhörande skyddsföreskrifter, motiv till skyddsföreskrifter, filer över föreslagna skyddszoner och en samrådsredogörelse.

Kommunstyrelseförvaltningen konstaterar att samhällsplaneringsnämnden i egenskap av VA- huvudman i och för sig ansvar för beslut om ansökan om inrättande av vattenskyddsområde, men att nämnden ansett att frågan är av principiell beskaffenhet och att den därför bör beslutas i kommunfullmäktige. Även om beslutet om att ansöka om ett inrättande av vattenskyddsområde kan fattas av kommunfullmäktige, bör den praktiska hanteringen när det gäller att utreda konsekvenser för befintligt näringsliv uppdras till samhällsplaneringsnämnden.

Kommunfullmäktige beslutade att samhällsplaneringsnämnden får i uppdrag att utreda konsekvenserna för befintligt och kommande näringsliv innan man skickar in ansökan för kommande vattenskyddsområde. Återrapport ska ske till kommunfullmäktige.

- Kommunens ansvar för drift och underhåll av enskilda vägar upphör

Genom åren har Simrishamns kommun tagit på sig att utföra och bekosta drift- och underhåll av vissa enskilda vägar och allmänna platser inom kommunen. De flesta av de aktuella vägarna finns inom eller i anslutning till detaljplanelagda tätorter.

Kommunen har i vissa fall tagit på sig drift och underhåll genom politiska beslut och i andra fall utan beslut eller genom att väghållaransvaret inte har dokumenterats på ett korrekt sätt. Enligt samhällsbyggnadsförvaltningen verkar det vara vanligare att kommunen tar på sig drift och underhåll där kommunen är eller har varit fastighetsägare.

Det egentliga väghållaransvaret kan kommunen endast ta på sig om det finns

  • beslut från Trafikverket om kommunalt väghållningsområde
  • lagakraftvunnen detaljplan med planbestämmelse om kommunalt huvudmannaskap för allmän plats.

I de fall det funnits en vägförening har denna vanligtvis somnat in utan att upphöra, eftersom den formellt sett fortfarande har ansvaret för vägarna.

Samhällsbyggnadsförvaltningen har påbörjat arbetet med att se till att dessa enskilda vägar får en formellt fungerande förvaltning.

Samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning är att eftersom det är vägföreningarna som har det formella ansvaret för vägarna och för att de inte ska somna in igen, bör de även få tillbaka ansvaret för att utföra drift och underhåll.

Simrishamns kommun kan stötta dessa vägföreningar, liksom kommunens övriga vägföreningar, genom att betala ut driftsbidrag till de föreningar som ansöker om och uppfyller kraven för bidrag.

Kommunstyrelseförvaltningen delar samhällsbyggnadsförvaltningens rekommendation att avsluta drift och underhåll på vägar med enskilda väghållare oavsett tidigare fattade beslut, för att skapa en enhetlig och tydlig ansvarsfördelning.

Kommunfullmäktige beslutade att alla tidigare tagna beslut om att kommunen ska ta över ansvaret för drift och underhåll från enskilda väghållare upphör genom detta beslut.

- Kvalitetsutveckling genom effektiv lokalanvändning

Färre barn och fler äldre gör att en omfördelning av resurser och omställning av medarbetare inom kommuner och regioner blir nödvändig. Tillsammans med en kraftig minskning av personer i arbetsför ålder, innebär det ännu större utmaningar för kompetensförsörjningen av välfärden. Det visar Sveriges kommuner och regioners ekonomirapport för maj 2024.

Sedan flera år har kommunens kärnverksamheter, främst inom skolområdet och äldreomsorgen, präglats av en betydande obalans mellan verksamheternas behov av lokaler och befintliga lokaler som respektive förvaltning har kostnadsansvar för. Detta innebär att vissa lokaler endast nyttjas delvis medan andra är helt outnyttjade, samtidigt som berörda nämnder bär hela kostnadsansvaret.

Offentlig sektor behöver vidta åtgärder för att möta medborgarnas berättigade krav på offentlig service. Att skapa förutsättningar för att utveckla våra verksamheter genom en effektiv lokalanvändning är således syftet med förslagen i det följande. Det finns även ett stort behov av att underhålla våra fastigheter och för att kunna göra det behöver kommunen fastställa en hållbar och långsiktig planering. På så sätt kan också investeringsmedel användas med största möjliga nytta.

Utgångspunkter:

  • En skola i norr, placering i Sankt Olof
  • Ny förskola i Simrislund
  • Två förskolor blir en i Hammenhög
  • Särskilda boenden ska tillsvidare finnas i Simrishamn, Skillinge, Hammenhög och Kivik

Kommunfullmäktige beslutade återremittera ärendet med uppdrag att ta fram en konsekvens- och riskanlays, ta fram ekonomisk kalkyl.