Museimagasinet Garvaren

Här finner du hundratusentals föremål samt forskarrum och arkiv under ett och samma tak.

Museimagasinet Garvaren sett ur gatuperspektiv med små gatustenar i förgrunden och en stor gul tegelbyggnad med sågtandat svart plåttak.

Garvaren

Museimagasinet Garvaren finns på industriområdet strax bakom stationen i Simrishamn, på Lädergatan 4. Huset med det taggiga taket byggdes 1952 av Ehrnberg & Sons Läderfabrik AB för företagets garveriverksamhet, därför har museimagasinet fått namnet Garvaren.

Allmogekistor står staplade tillsammans med flätade korgar i lagerhylla.

Hundratusentals föremål

Här finns idag forskarrum, föremålsmagasin och arkiv samlade under ett tak. Vi har över 230 000 föremål, böcker och arkivalier. Mest kända är kanske textilskatterna, de knypplade spetsarna, allmogemöblerna med målade skåp och kistor, gamla foton från Simrishamn och byarna samt minnena från sjöfartens storhetstid.

Samlingarna ägs av Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne och förvaltas av Österlens museum/Simrishamns kommun.

Allmänhet, skola och forskare välkomnas

Vi välkomnar allmänheten, forskare och skolklasser till Garvaren för att se föremålen och det stora arkivet bakom museets kulisser.

Boka ditt besök

Vi har öppet för bokade besök tisdagar kl. 10 – 15 samt första torsdagen i varje månad kl. 17 – 20. Boka ditt besök via e-post till: garvaren@simrishamn.se Ange i bokningen vad du vill titta närmare på i våra samlingar och arkiv så förbereder vi ditt besök. Fri entré.

Grupper om max 20 personer kan boka visningar i magasinet till en kostnad av 600 kr exklusive moms. Skolklasser betalar 490 kr, max 20 elever per grupp.

Fotomontage av museiföremål som ligger huller om buller i en hög.

Skänk föremål till museet

Har du föremål, foton eller arkivalier som du vill skänka? Kontakta då föremålsantikvarie Ulrika Wallebom via e-post: ulrika.wallebom@simrishamn.se.

Bifoga gärna en bild på föremålet och skriv något om dess historia. Alla erbjudanden om gåvor diskuteras och beslutas i en insamlingsgrupp bestående av museipersonal och styrelsemedlemmar från Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne.

Vi arbetar utifrån fastställda riktlinjer för insamling och gallring:

Insamlings- och gallringsregler för Österlens museum​ ​​2023-2027

Vi efterlyser!

Vi har upptäckt några luckor i våra samlingar som känns extra angelägna att fylla igen. Därför efterlyser vi nu särskilt österlenska föremål och berättelser från 1940-talet till 2010-talet inom framför allt fyra teman:

  • Fiske i Simrishamn och på Österlen
  • Kvinnors berättelser från Österlen
  • Affärer och butiker i Simrishamn
  • Minoriteter i mannaminne

Sök föremål i våra databaser

Lokalt. Vi arbetar med att digitalisera våra samlingar och göra dem tillgängliga och sökbara. Vill du söka i samlingarna på nätet kan du gå in på museets publika föremålsdatabas, se:

Österlens museums föremålsdatabas (osmu.kulturhotell.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nationellt. Ett stort antal av våra föremål har också blivit sökbara på den nationella databasen k-samsök, se:

Kringla – nationell föremålsdatabas (kringla.nu) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Internationellt. Samlingarna är också sökbara via den europeiska söktjänsten Europeana. Här finns exempelvis våra internationellt intressanta bronsåldersföremål tillsammans med 53 miljoner andra museiföremål från exempelvis British Museum i London, Rijksmuseum i Amsterdam och Louvren i Paris, se:

Europeana – europeisk föremålsdatabas (europeana.eu) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt och öppettider museimagasinet
Öppet för bokade besök:
Tisdagar kl. 10-15
Torsdagen 11/1, 1/2, 7/3, 4/4, 2/5, 13/6 kl. 17-20
Museimagasinet Garvaren
Lädergatan 4
272 36 Simrishamn