Uppsökande verksamhet för fler barn i förskolan

Inför hösten det år barnet fyller tre år, det vill säga då allmän förskola erbjuds, tar Simrishamns kommun kontakt med vårdnadshavare till barn som inte har en plats i förskola.

Liten flicka som tittar genom ett förstoringsglas.

Sedan 1 juli 2023 ska hemkommunen genom uppsökande verksamhet ta kontakt med vårdnadshavare till barn som inte har en plats i förskola, men är folkbokförda i kommunen, inför den höst då allmän förskola ska erbjudas, det vill säga hösten det år barnet fyller tre år. I förskolorna i Simrishamns kommun är det förskolelotsen som ansvarar för den uppsökande verksamheten samt erbjudande om förskola.
Vårdnadshavare ska de ges information om förskolans syfte och barnets rätt till förskola. Förskolelotsen informerar vårdnadshavare om rätten att önska plats vid en viss förskoleenhet och om hur ansökan om förskoleplats görs.

Efter att den första kontakten tagits inför hösten det år barnet fyller tre år ska hemkommunen sedan ta kontakt inför varje höst och varje vår då barnet inte har en plats i förskola. Sista kontakten ska tas inför våren det år barnet fyller sex år.
Förskolelotsen behöver inte ta kontakt med vårdnadshavare till barn som inte är folkbokförda i Sverige.

Rektor i förskola ska erbjuda förskoleplats till barn som har rätt till allmän förskola om barnet är fött utomlands och vistas i Sverige sedan högst fem år, eller barnets vårdnadshavare är födda utomlands, men nu är bosatta i Sverige och vistas här sedan högst fem år. Skyldigheten enligt denna punkt gäller oavsett om barnet är fött i Sverige eller utomlands.

Vidare ska kommunen sträva efter att erbjuda även andra barn som har behov av förskola för en bättre språkutveckling i svenska en plats i en förskola, även om deras vårdnadshavare inte har anmält önskemål om det. Det kan handla om barn som har ett annat modersmål än svenska och som inte i någon större utsträckning rör sig i en miljö där de möter det svenska språket. Men det kan även handla om barn som har svenska som modersmål och har behov av förskola för att få en bättre språkutveckling. Ytterligare ett exempel kan vara barn med en språkstörning som innebär att de har ett större behov av stöd för språkutveckling än vad som kan ges i hemmet.

Kommunens skyldighet omfattar endast barn som är folkbokförda i Sverige. Kommunen behöver inte heller lämna ett särskilt erbjudande om plats i förskola om det med hänsyn till barnets levnadsförhållanden eller situation i övrigt är uppenbart obehövligt.

Kontakt Simrishamn
Kontakt Simrishamn är din väg in till samtliga frågor som rör Simrishamns kommun. Våra servicevägledare finns för dig som medborgare, företagare eller besökare.
Helgfri måndag-fredag klockan 08:00-16:30. Dag före helgdag stänger vi klockan 12:00.
Stadshuset, Stortorget, Simrishamn
Läs om kontaktcentret