Sillens Dag 25 augusti 2018

Sillens Dag

Vad vore Simrishamn utan sillen?

Ett av sensommarens stora evenemang i Simrishamn, i en stad där sillen och sillfiske varit betydelsefullt under lång, lång tid. Sillens dag är idag en kär tradition, en fest för alla åldrar, som lockar besökare från hela Skåne att fira sillen och det sillfiske som fortfarande är betydelsefullt för Simrishamn. Aktiviteterna är många under dagen, men fokus är givetvis på sillen.

På Sillens dag står sillen i centrum!

Visning av segelfartyg, rökeriet, uppträdanden – och så sill förstås! Sill i mängder och i alla sorts varianter på stadens restauranger. Dagen startar med att Simrishamns musikkår tågar genom sta’n till hamnplan.

Alla Simrishamns krogar serverar på sill-tema. Man kan få uppleva en visning av sorterings- och filéteringshallen på Sjöfolket/Skillinge Fisk-Impex.

Det är mysigt att strosa omkring på hamnplan bland marknadsstånden, här finns både konsthantverk och mer matnyttiga saker. Passa på att besöka de gamla segelfartygen som dagen till ära finns i hamnen. Det kommer att vara musikuppträdanden och underhållning på hamnplan.

Sillens dag lockar besökare från hela södra Sverige och det är ett digert program man kan ta del av med något för alla åldrar. Autoseum visar upp en del av sina bilar på hamnplan, Simrishamns segelsällskap har aktiviteter under dagen, Naturskolan och Marint centrum anordnar familjeaktivitet såsom att håva, titta i lupp och gå i vadarstövlar, du kan köpa nyfångad fisk i ”hemmahamnen” direkt från båt, följa med på en guidad vandring ”Simrishamn – Sillastan, då, nu och i framtiden” m.m. Denna dag är det även Stafettmaran som går mellan Ystad och Simrishamn – målgång sker vid Simrishamns gästhamn.