vi vill ha saker att göra.

Hej!
jag går i skolan här i Simrishamn på novaacademy och varje dag så missar jag tåget för att vi slutar så tokigt med tågens tider, men då vill jag fördriva tiden med något annat som e.x kolla i affärer eller ta en fika eller bara vara på ett mysigt ställe så man får träffa mycket olika sorters ungdomar. Men det finns tyvärr inte så många ställen man kan göra det. Det finns nästan bara Lindex och det blir ganska uttjatat efter ett tag, man skulle kunna skaffa några olika sorters affärer som te.x Zara eller Åhlens, det kommer även att locka turister för då behöver man inte åka ända till Malmö för att få schysta affärer. Det skulle vara ganska bra om man skaffar ett mysigt fikaställe för det är ganska litet med bara ett.

Mvh// Emma

Svar

 • Vi vill ha saker att göra (Liberalerna) 2017-09-04

  Hej Emma,
  Tyvärr är det svårt för politiker att se till att det finns fler butiker och fik. Det enda vi kan göra är att göra det så enkelt som möjligt att driva företag. De flesta kedjor har bestämda krav på hur mycket människor som bor i det området där en affär ska öppna. Annars är det inte möjligt för dem att tjäna pengar på sitt jobb. Det bästa vi som bor och är här i Simrishamn kan göra är att handla i våra affärer och fika på våra fik. Då kan de finnas kvar.
  Har du och dina vänner andra idéer för kul saker som kan hända i Simrishamn så skulle jag uppmuntra er att ta tag i det själva. Bild en förening, sök pengar av kommunen eller sponsring av företag. Det går att åstadkomma massor på egen hand. Dessutom är det kul. Lycka till!
  Vänliga hälsningar
  Malin Henriksson, Liberalerna

 • vi vill ha saker att göra. (Feministiskt initiativ) 2017-09-04

  Hej Emma,
  jag håller med dig om att det finns för lite att för många unga. och visst vore det bra med fler fik och affärer. Problemet är att vi inte är tillräckligt många som bor här för att det ska löna sig för affärer att starta. Det måste ju vara kunder hela dagarna, hela veckan, hela året, för att det ska kunna fungera. Men det kommunen kan göra är att försöka bidra till att det finns fler ställen att träffas på. Nu kommer det t.ex. att öppna ett café i stationshuset och det är bra. Sedan hoppas jag att det hus på andra sidan järnvägen där det ska bli nya lokaler för museum också kan utvecklas till en träffpunkt med lokaler och scener för bl.a. musik och kulturaktiviteter. Det arbetar vi för i Feministiskt initiativ. Och har du och dina vänner goda idéer om vad som kan göras tycker jag du/ni ska skriva ett Medborgarförslag och skicka in till kommunen. då kommer förslaget till Kultur- och Fritidsnämnden som får fortsätta att diskutera.
  Hälsningar
  Gudrun Schyman, feministiskt initiativ

 • vi vill ha saker att göra. (Socialdemokraterna) 2017-09-06

  Hej Emma o tack för din fråga!
  När det gäller de olika klädesaffärerna/kedjorna så kan vi som kommun bara planera för var dessa ska kunna ligga någonstans i vår kommun. För vi äger inte frågan om tex H&M eller Cubus eller någon annan klädesbutik vill vara verksamma i Simrishamns kommun. Vi kan som jag skrev planera för dessa och ha kontakt och prata med de olika kedjorna vilket vi gör också via vår näringslivsutvecklare. Men vi kan inte tvinga hit dom. Man tycker att Simrishamns stad/kommun är för liten och vi ligger längst österut i Skåne där vi gränsar till Östersjön vilket gör att vi har ett litet spridningsområde.
  Det hade varit bra om ni själva försökte att ta kontakt med dessa kedjor som du nämner eller någon annan.
  Mvh
  Karl-Erik Olsson (S)
  Kommunstyrelsens ordförande!

 • vi vill ha saker att göra (Miljöpartiet) 2017-09-05

  Hej,
  Du har en intressant fråga som kanske inte direkt har en politisk lösning. Men är det fler som kan bo i Simrishamn med omnejd och ha Simrishamn som sin inköpsplats så skapas nya möjligheter. Vi i politiken kan skapa sådana möjligheter genom att skapa fler bostäder i Simrishamn. Likaså behöver vi bra förbindelser, cykelvägar och liknande i kommunen. Det är sånt vi jobbar för. Det byggs som aldrig förr. Det flyttar in folk. Så nu kan det bli bättre.Du nämner några affärskedjor, men jag tror att vi kan låta även entreprenörer och affärsinnehavare som inte hör till dessa att få bra plats till affärer. Det kan finnas produkter som inte alla andra har.
  Eller så tycker jag att man kan satsa på återbruk av olika produkter. Då finns det nya affärer hela tiden.
  Hälsningar
  Thomas Hansson, Miljöpartiet

Frågan är ställd till