flytta till Simrishamn kommun

Min man o jag som har en dotter med en dysfunction, aspergerssyndrom har planer att flytta ner till Simrishamns Kommun från Stockholm av olika anledningar. Vår dotter kommer att vara beroende på bussar för att åka till sina
aktiviteter och läkare besök mm. Hon har inte körkort och har svårt med detta.
Här uppe i Stockholm har hon en reducerad månadskort så hon kan åka överallt i Stockholm. Hon är helt enkelt beroende av kommunalt medel att ta sig till olika sina olika engagemang. Vi hade hoppats att det skulle fungera någorlunda likadant i Skåne. Jag har idag pratat med Skånetrafiken och fick veta att de inte har reducerade busskort för människor med funktionshinder, psykiska eller ej.
min dotter önskar att vara så oberoende oss som möjligt och ett sätt var att hon kunde åka själv när hon vill. Ett månadskort för hela Skåne kostar 1250 kr och ett månadskort mellan Hammenhög och Simrishamn skulle kostar 400 kr 7månad och hon skulle behöva betala fullt pris. Detta skulle inte gå när hon har mindre än 7000 kr att leva på för en månad. Kan det var sant att det är sämre villkor i Skåne för personer som har en psykiska funktionshinder när det gäller färd möjligheter? Om detta är sant då är det tid att ändra på detta, tycker jag.

Svar

 • Flytta till Simrishamn kommun (Feministiskt initiativ) 2017-07-26

  Hej,
  att den ekonomiska situation du beskriver inte ihop är uppenbart. Skånetrafiken är en fråga som ligger på Region Skåne, inte på kommunen. Men om det inte finns rabatter för resorna så tycker jag du ska kontakta Socialtjänsten i Simrishamns kommun och ansöka om ekonomiskt bistånd för resorna. Är din dotter myndig kan hon naturligtvis ansöka själv.
  Hälsningar
  Gudrun Schyman
  Feministiskt initiativ

 • Flytta till Simrishamns kommun (Miljöpartiet) 2017-07-27

  Hej,
  Det låter som att det är lite olika lösningar i olika kommuner och landsting/regioner. Rimligen ska ni om ni har ekonomiska begränsningar ta ett samtal med handläggarna på Socialförvaltningen i kommunen. Vad gäller Skånetrafiken så är det en förvaltning inom Region Skåne och taxorna beslutas i regionfullmäktige liksom dess budget. Regionkorten är generellt dyrare i Skåne än i Stockholm.
  Så kontakta kontakt Simrishamn för att boka ett samtal eller en tid.
  Hälsningar/Thomas Hansson, Miljöpartiet

 • Flytta till Simrishamn kommun (Kristdemokraterna) 2017-08-05

  Hej
  Vad roligt att ni tänker flytta till Simrishamns kommun.
  Det är som Gudrun och Thomas har svarat att Skåne trafiken tillhör Region Skåne och inte kommun,
  Hälsningar
  Anne-Li Roshagen
  ordförande KD

Frågan är ställd till