Trygghet

Hej. Är relativt nyinflyttad i kommunen, har bott här i ett halvår. Idag såg jag ett inslag på SVT morgon som handlade om säkerheten/polisnärvaron i Simrishamns kommun. Har några frågor: Känner Simrishamnsbor sig otrygga och i så fall varför? Är det mycket med snatterier i staden? Bråk på kvällar? Har svårt att känna trygghet när jag ser ett reportage som liksom bara krafsar på ytan eller finns det ingen anledning till ”oro”

Svar

 • Trygghet (Socialdemokraterna) 2018-05-17

  Hej Setreus!
  Polisen gör ju så kallade Trygghetsmätningar i kommunerna och där då kommuninvånarna får svara på en del frågor i en enkät. Där framkommer det att en del områden i Simrishamns kommun känner man sig mer otrygg än andra platser i kommunen. Inga stora eller oroande siffror. Men ändå något som vi måste ta på allvar. Ett av problemen är ju att det finns ina utlovade poliser i vår kommun och det gör ju säkert sin del till oro. Samt att utredningar läggs ner som i reportaget i svt.
  Du behöver absolut inte känna någon större oro.
  Men vi som kommunpolitiker vill ju så klart att det ska finnas fler poliser även i vår kommun. Som det ser ut idag så har vi en kommunpolis fastän vi blivit utlovade två områdespoliser i den polisomorganisation som genomfördes för några år sedan. Det är den delen som jag nu reagerar mot. Jag tycker inte att kommunen ska ta över bevakningen med bevakningsgrupper utan det är polisens uppgift inte kommunen.
  Med vänlig hälsning,
  Karl-Erik Olsson (S)
  Kommunstyrelsens ordförande

 • Hej Charlotta (Moderaterna) 2018-05-18

  Vi i Simrishamn är mindre utsatta än många andra. Statistiken visar detta tydligt. Dock känner sig folk ibland ändå otrygga. Dock ska kan vi inte blunda för att det finns problem, som polisen inte prioriterar tyvärr. Nuvarande regering har inte prioriterat dessa frågor tillräckligt. Storstädernas gängkriminialitet ock skjutningar skickar naturligtvis oro över hela landet. Polisen måste vara mer synlig. Sverige ska ha minst 10 000 fler poliser till 2025 om vi får bestämma. Vi vill sätta upp fler övervakningskameror på otrygga platser, hålla återkommande trygghetsvandringar och gärna lokala väktare som betalas av staten. Allt detta främst i förebyggande syfte, men även för att öka den upplevda och verkliga tryggheten.
  Anders Johnsson (M)

 • Trygghet (Österlenpartiet) 2018-05-18

  Karl-Erik har gett dig bra svar tycker jag.

  Christer

Frågan är ställd till