Nedskräpning

Hej!
Jag undrar hur det fungerar i vår kommun med all nedskräpning överallt. Jag bor i Sankt Olof och ofta när jag går med hunden plockar jag skräp. Jobbar i Gärsnäs och Simrishamn där plockar jag skräp när jag är ute och går. Det finns nästan inga papperskorgar varken här eller någon annanstans i kommunen. Vid busshållplatsen osv. Vid spåret i Gärsnäs är mycket skräp. Min fråga är varför är det så lite papperskorgar eller inga alls. Vi har alla ett ansvar för nedskräpningen men vem ansvarar för att vi inte drunknar i skräp. Ha en fin vecka.
Mvh Pia Stridsberg

Svar

 • Nedskräpning (Feministiskt initiativ) 2017-01-29

  Hej,
  vi diskuterar inte var papperskorgarna ska sitta eller inte i kommunfullmäktige och jag tror inte det diskuteras i samhällsbyggnadsnämnden heller. Det är en fråga för förvaltningen, precis som Christer Vigren skriver i sitt svar. Hör gärna av dig dit. Det är alltid bra med kontakt!
  Hälsningar
  Gudrun Schyman, Feministiskt initiativ

 • Nedskräpning (Österlenpartiet) 2017-01-29

  Hej Pia och tack för dina synpunkter.

  Ansvaret för nedskräpningen i Simrishamns kommun ligger på samhällsbyggnadskontoret på det man kallar allmänna platser dvs torg, grönområden. gång- och cykelvägar mm. Inne på fastigheter är det den som äger den.
  Jag vet att det finns massor med papperskorgar i vår kommun och tömningen kostar stora pengar. Det är därför inte möjligt att ha papperskorgar överallt utan man väljer ut de ställen där man tror att det fungerar bäst.
  Har du ett sådan ställe så kontakta samhällsförvaltningen per telefon 0414-819 000) (Ansvarige heter Annan).

  Men det yttersta ansvaret har trots allt alla.

  Med vänliga hälsningar
  Christer Vigren

 • Nedskräpning (Socialdemokraterna) 2017-01-31

  Hej Pia!
  Tack för din fråga.De områden som oftast skapar en massa skräp är som påpekat främst busshållplatser, järnvägsstationer etc där folk rör sig ofta. Dessa områden tillhör ofta inte kommunen utan Trafikverket/Skånetrafiken. Om det ligger skräp utanför dessa områden så är det ofta blåst och fåglar som är orsaken. Vår driftsenhet på samhällsbyggnadsförvaltningen plockar kontinuerligt skräp och tömmer regelbundet alla papperskorgar enligt ett körschema, mindre frekvent på vintern och mer frekvent på sommaren, helt i linje med behovet av tömning. Våra sopkärl skall vara försedda med fungerande lock eller skydd för att skräp inte ska trilla ur. Om dessa inte fungerar skall man ringa in till Samhällsbyggnad eller maila till kontakt samhällsbyggnads och meddela detta. När det gäller antalet papperskorgar så tittar vi ständigt på behovet av nya områden samt tar tacksamt emot förslag på platser.
  Mvh
  Karl-Erik Olsson (S)
  Kommunstyrelsens ordförande.

 • Hej Pia (Miljöpartiet) 2017-01-30

  Tack för ett intressant och allvarligt påpekande. Förutom det som skrivs om vem som har ansvar för papperskorgarna skulle jag vilja tillägga att vi får nog ta och tala med varandra om vem som slänger skräp. Det är ju inte acceptabelt och dessutom kan det vara lagbrott. Men istället för att belasta polis och ordningssidan bör vi kanske begränsa det som kan bli skräp. Det finns skräpplockardagar vid havet som anordnas av "Håll Sverige Rent", men som sagt det ska ju inte hamna skräp någonstans.

  Hälsningar
  Thomas Hansson, Miljöpartiet

Frågan är ställd till