En historia som borde få mer uppmärksamhet

Hej! Jag tycker att dom fiskare från Bornholm som hjälpte judar och förföljda att fly från nazisterna på Bornholm och ta sig till Simrishamn under andra världskriget borde uppmärksammas. Ett otroligt mod att segla fram och tillbaka under hela kriget och riskera sina liv.
Det känns väldigt aktuellt att uppmärksamma det i dessa tider, antingen genom ett minnesmärke eller en utställning på muséet. Speciellt i dagsläget eftersom Simrishamn har tagit emot flyktingar och världen väntas få ännu fler flyktingar.
Den här historien har inte uppmärksammats överhuvudtaget. Det fanns säkert en del simrishamnsbor som också hjälpte till. Jag snappade upp historien när det nämndes i förbifarten i boken "Bornholm besat".
Det hade kanske behövts ett sånt minnesmärke här? Vi behöver bara gå tillbaka till 1990-talet då nynazister hade stora demonstrationer i Simrishamn.

Svar

 • En historia som borde få mer uppmärksamhet (Feministiskt initiativ) 2017-11-20

  Hej Johan,
  jag håller helt med dig! Jag tycker du ska skicka in ett Medborgarförslag med det här innehållet. Då kommer det upp i kommunfullmäktige, där du kan tala för ditt förslag, och sedan går det vidare till aktuell nämnd.
  Hälsningar
  Gudrun

 • En historia som borde få mer uppmärksamhet (Liberalerna) 2017-11-21

  Hej Johan,
  Vilken otroligt spännande idé. I en tid där demokratin utmanas mer än på länge så behöver vi verkligen koppla ihop lärdomarna från historien med våra dagar. Själv tycker jag att en utställning om detta vore jätteintressant och om jag var dig så hade jag kontaktat Lena Alebo på museet med idén.
  Vänligen
  Malin Henriksson (L)

Frågan är ställd till