Trygghet och säkerhet

Aktuellt

En liten påminnelse inför jul och nyår

Julen närmar sig med stormsteg, en härlig tid för många. Tyvärr är det just under denna tid på året som de flesta bränder med levande ljus inträffar. Efter julen ställer vi dessutom till med ytterligare fest. Nu är det det nya året som ska firas. Glitter och glamour, ljus, tomtebloss, raketer och fyrverkerier. Tänk på att många olyckor händer när nyårsraketerna ska smällas av.

Här får du våra enklaste och bästa tips för att julen ska bli just så där härlig som vi vill minnas den utan att en förödande brand förstör hem och liv. Samla familjen kring en god adventsfika och ta er tid och för att läsa igenom och diskutera våra tips.

 • Se till att ni har en brandvarnare hemma och testa den med jämna mellanrum genom. att trycka på testknappen. Ha batteri hemma och byt gärna detta på ett bestämt datum.
 • Ha alltid en brandsläckare hemma, rekommendation är en 6 kg pulversläckare. Alla i familjen ska veta hur den fungerar och var den finns.
 • Släck alltid levande ljus när ni lämnar rummet. En enkel regel: den som tänder släcker. Barn ska givetvis aldrig vara ensamma med levande ljus.
 • Har ni en öppen spis eller annan kamin hemma, så ta bort brännbart material som ligger i spisens omedelbara närhet. Ved och tändutrustning förvarar ni säkert skilt från vartannat och från kaminen.
 • Dra ur stickkontakten till brödrosten. Installera gärna en timer till kaffebryggaren.
 • Byt ut trasiga vägguttag/kontakter och skruva åt lösa.
 • Ha inga handdukar eller annat brännbart material liggande på elelement för torkning.
 • Om säkringarna ofta går sönder – kontakta en elektriker för felsökning.
 • Julgransbelysning, adventsstjärnor och elektriska ljusstakar ska alltid vara kopplade till en timer eller att man drar ut stickkontakter ur vägguttaget.
 • Om det börjar brinna på spisen – kväv elden med en filt, ett lock, en plåt eller matta, använd inte vatten. Är köksfläkten rengjord?
 • Se till att ljusstakar står fritt från gardiner och dylikt och att de har obrännbara dekorationer.
 • 18 år gälller som åldersgräns för att köpa eller använda fyrverkerier. Använd dig alltid av en avfyrningsramp när du skjuter raketer. Gör iordning allt i dagsljus och läs säkerhetsinstruktionerna/anvisningarna på raketerna noga.
 • Använd handskar, hörselskydd och någon form av glasögon. Se till att människor runt omkring håller tillräckligt med avstånd.
 • Var nykter när du skjuter raketer.
 • Vi begränsar användning av fyrverkerier i vår lokala ordningsstadga: ”Fyrverkeri och andra pyrotekniska varor" 8: "Tillstånd från polismyndigheten krävs för att få använda fyrverkeri eller andra pyrotekniska varor på offentlig plats. Fyrverkeri eller andra pyrotekniska varor får användas på offentlig plats utan polismyndighetens tillstånd endast mellan kl. 18.00 och 02.00 på valborgsmässoafton, påskafton och nyårsafton. Vid användandet ska hänsyn tas till platsens belägenhet och övriga omständigheter."

För dig som vill veta mer, gå in på någon av hemsidorna dinsakerhet.se eller brandskyddsforeningen.se. Nu hjälper vi varandra till en olycksfri jul och ett olycksfritt nyårsfirande!

Välkommen till en trygg kommun

Varje årstid har sin charm på Österlen, med härliga, varma somrar och vintrar som inte liknar något du kan uppleva någon annanstans. Varje årstid länder också till eftertanke, så att en värmebölja blir en skön upplevelse och fykande vintersnö inte blir ett problem om strömmen skulle gå.

Här har vi samlat litet övergripande information om hur du kan göra din vardag litet tryggare och säkrare. Mer information finns att läsa på Din säkerhet. Du kan också genomföra det här testet för att se hur "farlig" du är.

Livsviktig handbok

De fyra sydöstskånska kommunerna har tillsammans med räddningstjänsten, polisen och sjukhuset i Ystad tagit fram en broschyr för att öka beredskapen hos allmänheten (finns också i en engelskspråkig version att ladda ner här). Den heter ”Livsviktig handbok” och innehåller en massa konkreta tips kring hur man skyddar sina nära och kära i händelse av en kris. Det finns också en power point-presentation du kan ladda ner och använda i din förening eller företag.

Var förutseende

Det kan börja brinna eller någon faller ihop medvetslös. Ibland slås el, vatten, värme och telefoner ut för längre tid än bara någon timma. Du har då mycket att vinna på att, bl.a., ha tänkt på följande saker:

 • Lär alla i familjen när och hur man larmar 112
 • Lär dig de relativt enkla formerna för hjärt- och lungräddning
 • Installera en eller flera brandvarnare och ha en rejäl brandsläckare hemma och en i bilen
 • Ha en batteridriven radio med extra batterier 
 • Ha en rejäl ficklampa med extra batterier 

Lägg in s.k. ICE-nummer i era mobiltelefoner. Då hittar räddningspersonalen lättare rätt person att ringa om någon i ditt hushåll blir skadad och inte kan kommunicera.

Tänk också på att göra motsvarande förberedelser i lämplig omfattning på din arbetsplats och i andra sammanhang. När du bor på hotell eller går på större evenemang är det alltid klokt att skaffa sig en bild av utrymningsvägarna om det börjar brinna. Det finns nästan alltid bra information att läsa på skyltar och väggar. Utnyttja den omfattande information som samhällets olika ansvariga organ har tagit fram för att underlätta för dig om något händer.

Som sagt, var rädd om dig!

113 13 - information vid olyckor och kriser

113 13 är telefonnumret som du kan ringa för information vid allvarliga olyckor och kriser i samhället.

Du kan ringa 113 13 dygnet runt, året om och få prata med en operatör som svarar på dina frågor och tar emot din information.

Om du inte behöver hjälp i en nödsituation, utan bara vill ha eller lämna information om en större händelse som till exempel en storm, en influensaepidemi eller en brand, då ringer du 113 13

Märk-DNA - ett bra sätt att hindra tjuven

Märk-DNA är ett samlingsnamn på en typ av märkning som kan användas i brottsförebyggande syfte. Märkningen görs med ett syntetiskt framställt DNA och vätskan penslas på värdesaker, ungefär som nagellack. Vätskan är osynlig, men framträder under UV-ljus. Eftersom varje märkning är unik kan den spåras. Märkningen håller minst fem år på föremål. Det är en modern stöldskyddsmärkning som är flexibel och ger en spårbarhet som avskräcker kriminella. Läs mer om Märk-DNA på Polisens hemsida eller på ditt eget försäkringsbolags. Märk-DNA finns att köpa i handeln hos t.ex. elektronikföretag som Kjell & Co.