Trygghet och säkerhet

Aktuellt

Krisberedskapsveckan 2017 – aktiviteter i hela landet för ökad beredskap hos hushållen.

För att öka människors beredskap inför samhällskriser arrangerar Myndigheten för samhällsskyddoch beredskap tillsammans med kommunerna den första Krisberedskapsveckan i Sverige, 8–14 maj.

De fyra sydöstskånska kommunerna Ystad har tillsammans med Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystad har redan förra året tagit fram en broschyr för att öka beredskapen hos allmänheten (finns också i en engelskspråkig version att ladda ner här) tillsammans med räddningstjänsten, polisen och sjukhuset i Ystad. Den heter ”Livsviktig handbok” och innehåller en massa konkreta tips kring hur man skyddar sina nära och kära i händelse av en kris.

– Vi har fått en positiv respons på förra årets kampanj. Nu ligger vi i startgroparna för att upprepa den. Särskilt ser vi fram emot höstens skolbesök och alla engagerade elever, men också att man diskuterar innehållet med släkt och vänner säger Thomas Andersson, säkerhetschef i Ystads, Simrishamns och Sjöbo kommuner.

Budskapet under årets kampanjvecka – ”Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?” – vill väcka tankar om det egna ansvaret och beredskapen ifall viktiga samhällsfunktioner som el- och vattenförsörjning, internet och telekommunikationer slås ut. Enligt en undersökning som MSB låtit göra anser tre av fyra personer att det är viktigt med egen krisberedskap. Samtidigt uppger 40 procent av de tillfrågade att de inte vet hur man kan förbereda sig inför en samhällskris.

– Med Krisberedskapsveckan vill vi få människor att reflektera kring sina egna möjligheter att klara vardagen vid en allvarlig samhällsstörning. Vi tror att gensvaret kan bli mycket gott. Intresset för vår gemensamma säkerhet och beredskap är större än på länge, säger Nils Svartz, vikarierande generaldirektör vid MSB.

Inför Krisberedskapsveckan har MSB producerat instruktiva filmer om hur privatpersoner kan ordna en hemberedskap utifrån fyra basbehov: mat, vatten, värme och kommunikation. Armbryterskan och programledaren Heidi Andersson, som själv har satsat på en god hemberedskap, ger handfasta tips i filmerna som finns på Youtube.

– Det faktum att vi lever i ett sårbart samhälle och att världen riskerar bli än mer oförutsägbar innebär att alla som kan behöver ha en beredskap för att klara sig i minst några dygn. Att packa en krislåda med det allra viktigaste är en bra början, säger Heidi Andersson.

Här kan du se filmerna med Heidi Andersson.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLnfJX1S5HrypG7Uqwwxb-Ac9qTyUbOHnJ

Varje årstid har sin charm på Österlen, med härliga, varma somrar och vintrar som inte liknar något du kan uppleva någon annanstans. Varje årstid länder också till eftertanke, så att en värmebölja blir en skön upplevelse och fykande vintersnö inte blir ett problem om strömmen skulle gå.

Här har vi samlat litet övergripande information om hur du kan göra din vardag litet tryggare och säkrare. Mer information finns att läsa på Din säkerhet. Du kan också genomföra det här testet för att se hur "farlig" du är.

Var förutseende

Det kan börja brinna eller någon faller ihop medvetslös. Ibland slås el, vatten, värme och telefoner ut för längre tid än bara någon timma. Du har då mycket att vinna på att, bl.a., ha tänkt på följande saker:

  • Lär alla i familjen när och hur man larmar 112
  • Lär dig de relativt enkla formerna för hjärt- och lungräddning
  • Installera en eller flera brandvarnare och ha en rejäl brandsläckare hemma och en i bilen
  • Ha en batteridriven radio med extra batterier 
  • Ha en rejäl ficklampa med extra batterier 

Lägg in s.k. ICE-nummer i era mobiltelefoner. Då hittar räddningspersonalen lättare rätt person att ringa om någon i ditt hushåll blir skadad och inte kan kommunicera.

Tänk också på att göra motsvarande förberedelser i lämplig omfattning på din arbetsplats och i andra sammanhang. När du bor på hotell eller går på större evenemang är det alltid klokt att skaffa sig en bild av utrymningsvägarna om det börjar brinna. Det finns nästan alltid bra information att läsa på skyltar och väggar. Utnyttja den omfattande information som samhällets olika ansvariga organ har tagit fram för att underlätta för dig om något händer.

Som sagt, var rädd om dig!

113 13 - information vid olyckor och kriser

113 13 är telefonnumret som du kan ringa för information vid allvarliga olyckor och kriser i samhället.

Du kan ringa 113 13 dygnet runt, året om och få prata med en operatör som svarar på dina frågor och tar emot din information.

Om du inte behöver hjälp i en nödsituation, utan bara vill ha eller lämna information om en större händelse som till exempel en storm, en influensaepidemi eller en brand, då ringer du 113 13