Bokbuss på gång i Simrishamn – så här ser den ut!

En tjuvtitt på Simrishamns biblioteks mobila bibliotek.

Det närmar sig leverans av Simrishamns biblioteks första mobila bibliotek, som i detta nu byggs färdig på Nordirland med planerad leverans i vår. Biblioteket lät medborgarna tycka till om hur den nya bokbussen skulle se ut och nu är resultatet här:

Bokbussens grafiska form

- I höstas bad vi alla elever i kommunens grundskolor att lämna förslag på vilka motiv man tyckte skulle pryda bokbussen utvändigt, säger Kate Visonj, biblioteksassistent på Simrishamns kommun och ”bokbussansvarig”. Vi gick även ut i sociala medier med frågan liksom här på biblioteket och vi fick in nästan 150 ritningar, de flesta från grundskoleelever.

Den röda tråd som fanns bland de många förslagen bestod av djur och natur, böcker, äpplen och regnbågar. Förslagen lämnades över till en grafisk formgivare, Julia Persson i Malmö, som arbetade utifrån dem tillsammans med några önskemål från biblioteket.

- Vi ville att illustrationens färgschema skulle matcha det befintliga bibliotekets i Simrishamn, som ju utmärks av sitt röda tegel och sin gröna väggmålning, berättar Kate Visonj. Illustrationen fick gärna också ha inslag av skånsk allmoge för att ge en känsla av tidlös, lokal förankring.

Utöver detta skulle formgivaren även ha i åtanke att det mobila biblioteket skulle vara attraktivt, både på långt håll och att det fanns mer att upptäcka på nära håll.

- Vi ville också att det skulle tilltala båda unga och gamla, då biblioteket inte bara kommer att besöka byarna, utan även förskolor och äldreboenden, berättar Kate Visonj.

Resultatet blev en explosion av grönska, med stolta djur som marscherar framåt mot nya mål under en regnbåge och en klok ugglas översikt. En allmogebård löper längs med hela fordonet och den kloka ugglan omger sig med böcker och äpplen.

- Förhoppningsvis kan en och annan som bidragit med förslag känna igen just sitt motiv på det nya biblioteket som ska rulla ut kunskap och kultur inom en snar framtid, avslutar Kate Visonj.

 

Frågor från media besvaras av Kate Visonj, biblioteksassistent, Simrishamns kommun, 0414-81 93 11, eller av Seth Selleck, t.f. bibliotekschef, 0414-81 98 64.