En riktigt reko dag

Modevisning, konsert, experimentell ljudverkstad, ätbara växter, workshops, marknad, föreläsningar om luft och hav – den röda tråden är hållbarhet, och lördagen 21 maj slår Simrishamns kulturhus upp dörrarna och bjuder in till en riktigt reko dag på stadens gator och torg.

Simrishamns bibliotek har under våren haft hållbarhetstema i alla sina evenemang, och vårsäsongen avslutas med en grande finale tillsammans med Österlens museum, Marint centrum och Studiefrämjandet.

- ”En riktigt reko dag” är ett samarbetsinitiativ och ett sätt att skapa dialog mellan flera av kommunens olika organisationer kring dessa viktiga frågor om hållbarhet och utveckling som rör oss alla. Samtidigt är det även ett sätt att nå ut och skapa dialog med den allra viktigaste parten: kommunens alla invånare, säger Therése Gröhn, bibliotekarie och initiativtagare till dagen. 

Dagen har anpassats för hela familjen. Workshops på temat återanvänd/gör om hålls på både museet och biblioteket och riktar sig till barn som vuxna. För den historieintresserade blir det en rundvandring i staden som börjar i medeltiden och slutar i nutid. "Herman Müntzings Hållbara musiklaboratorium" låter besökarna skapa ljud och musik av gammalt skrot och skräp, och Herman själv bjuder så klart på en solokonsert för att visa hur en professionell experimentell improvisationsmusiker ska låta.

På biblioteket hålls olika föredrag och diskussioner, t.ex. ”Hur lever jag uthålligt”, där Benny Andersson från samhällsbyggnadsförvaltningen ger tips kring energi och energiförbrukning, lundaforskaren Christina Isaxon pratar om det vi får på köpet när vi andas och hur det påverkar oss och Café Planet berättar om vilka växter i vår närmiljö som är ätbara för att avslutningsvis ta med besökarna på provsmakning i det gröna.

Hela dagen finns lokala utställare, föreningar, näringsidkare och företag som på ett eller annat vis genom sitt arbete eller sina produkter knyter an till dagens tema på plats i marknadsstånden i museiträdgården.

- Vi hoppas att dagens aktiviteter och föreläsningar kan väcka tankar och inspirera människor i deras vardagliga liv, men även till att vara medskapare i att forma den kommun man vill bo i, säger Therése Gröhn, som hoppas att få se ett myller av deltagande kommuninvånare inta stadens gator och torg denna lördag.

Hela dagens schema:

VALFISKEN

11.00-12.30 & 14.00-15.00

Herman Müntzings Hållbara Musiklaboratorium

Experimentell Eko-Reko Ljudverkstad. Inleds med en kort solo-konsert av improvisationsmusikern Herman Müntzing (kl. 11) som också pratar om sin syn på musikskapande, improvisation och kreativitet utifrån ett Eko-Reko perspektiv. Kom och var med och skapa ljud och musik av gammalt skrot och skräp. Experimentell ljudverkstad där nästan vad som helst kan användas och Do-Re-Do:as till en pumpande, skrapande, plingande ljudvärld. Ta med skrot och olika former av prylar och material som kan användas i ljudverkstan. Nycklar, flaskor, ståltråd, spik, gummisnoddar, ballonger, skrivmaskiner, elvispar, cykelhjul, rör, bollar, såg, tennisrack. Allt går att använda!

13.00-14.00 Hållbar modevisning

Sera Cederberg och SwopShop (Malmö) visar och pratar om nysytt, omsytt, återanvänt och omgjort mode i Valfiskens stora foajé.  (PROGRAMPUNKTEN INSTÄLLD P.G.A SJUKDOM)

BIBLIOTEKET

11.00-13.00 Fråga Benny – Hur lever jag ”uthålligt”?

Benny Andersson från samhällsbyggnadsförvaltningen inleder med ett kortare föredrag och finns sedan på plats för att prata om och ge tips kring energi och energiförbrukning.

14.00 Luften är fri

Lundaforskaren Christina Isaxon pratar om allt man får ”på köpet” i luften, ämnen, nanopartiklar och hur påverkas vi?

15.00 Ätbara växter i stadsmiljö

Studiefrämjandet & Café Planet kommer till biblioteket och pratar om ätbara växter man kan hitta även i stadsmiljö. Efter en kortare föreläsning tar de med alla som vill ut på en rundtur och ser vad vi kan hitta för växter i vår närmiljö.

11.00-13.00 Workshop

Workshop för yngre barn på temat återanvänd/gör om.

STORTORGET

11.00-14.00 ”Hissa&Dissa-kartan”

En Riktigt Reko dag dyker även upp på stan t.ex. på Stortorget där du hittar vår ”interaktiva karta” …

ÖSTERLENS MUSEUM / MUSEITRÄDGÅRDEN

11.00-11.30 Naturen har alltid öppet

Naturen levererar mycket nytta till oss människor, rent vatten, pollinerande bin, fisk, luft… I dagligt tal kallar vi det ekosystemtjänster. Vad riskerar vi att förlora för värden om vi inte har ett hållbart synsätt när vi utvecklar vårt samhälle?

Föreläsning med Ann-Marie Camper, marinbiolog på Marint centrum i Simrishamns kommun.

13.00-13.30 Skräp i ett vackert hav är ändå alltid skräp!

Det finns stora mängder skräp i havet som blir ett allt större problem för de djur som lever där och på sikt kan det hota vår möjlighet till exempelvis fiske. Vad består det av? Hur hamnar det där? Vad görs för att ta upp det?

Föreläsning med Ann-Marie Camper, marinbiolog på Marint centrum i Simrishamns kommun.

11.00-12.00 & 14.00-16.00 Återvinningsverkstad

Workshop/fixarverkstad med Veronica Jeppsson & Charlotta Kaino där vi gör om gör nytt! T.ex. viker snygga plånböcker av mjölkkartonger.

12.00-14.00 Vår Stad – Då och Sen

Följ med på en stadspromenad som börjar i medeltid och slutar i framtid. Vi kommer gå en runda och se på byggnader och platser, till hjälp har vi med oss gamla fotografier och kartor att jämför med. Vi startar på Björkengrenska gården och avslutar ute på Skansen för en workshop där vi skissar på hur just denna plats kan se ut och vara hållbar i framtiden.

14.00 Onödighetsmuseum

Visning av Nils Holgerssonskolans utställning ”Onödighetsmuseum”. Eleverna har haft till uppgift att skapa riktigt onödiga saker av redan onödiga saker och sen kartlägga den onödiga sakens ”släktträd”. Kom och förundras på visningen av denna fullkomligt onödiga utställning…  

11.00-16.00 Marknad

Hela dagen finns lokala utställare, föreningar, näringsidkare och företag som på ett eller annat vis genom sitt arbete eller sina produkter knyter an till dagens tema på plats i marknadsstånden i museiträdgården.