Test av fritt wifi på Äppelmarknaden

När ett av Skånes starkaste sensommarevent hålls, Äppelmarknaden i Kivik, testar Simrishamns kommun en ny wifi-lösning för besökarna.

Äppelmarknaden har arrangerats i Kivik, mitt i Österlens ”Äppelrike”, varje höst sedan 1987 och är, tillsammans med Kiviks marknad och konstrundan ett av de event i Skåne som har det starkaste varumärket.

Äppelmarknaden 26–27 september med sin ”eftermarknad” är en besöksmagnet med närmare 20 000 besökare första helgen och runt 25 000 under eftermarknadens två veckor.

Test av wifi

När tiotusentals besökare träffas på äppeltema i Kivik, passar Simrishamns kommun och bredbandsleverantören IP-Only på att testa modern teknik för att erbjuda kostnadsfri wifi.

– Det är ett utmärkt tillfälle att erbjuda en kommunikationslösning vid ett stort evenemang, säger Sofie Bredahl, utvecklingschef i Simrishamns kommun.

Sedan tidigare provar kommunen en lösning i centrala Simrishamn

- Vi provar olika lösningar för att se hur vi bäst kan tillgodose våra många turisters behov av tillfällig, trådlös uppkoppling när man besöker oss, säger Peter Nilsson, it-chef på Simrishamns kommun.

Två antenner

Den tekniska lösningen i Kivik består av två antenner som ger god täckning av evenemangets område. ”Simrishamn stadsnat” heter nätet när det dyker upp i besökarens telefon eller platta.

- Testet är inte minst en förberedelse inför att Konkurrensverket ger kommuner grönt ljus att erbjuda besökare service i form av fritt, tidsbegränsat wifi om inte marknaden gör det, avslutar Peter Nilsson.

 Frågor från media om besöksnäringen på Österlen besvaras av Sofie Bredahl, utvecklingschef på Simrishamns kommun, 0709-81 93 20, kring den tekniska wifi-lösningen av Anders Nyman, bredbandssamordnare på Simrishamns kommun, 0414-81 91 42, och frågor kring Äppelmarknaden av Lotta Arback, projektledare för Äppelmarknaden, 0762-32 74 54.

2015-09-25