Sillens dag i Simrishamn den 29 augusti

Ett av sensommarens stora evenemang i Simrishamn – för 19:e gången arrangeras Sillens dag

Vad vore Simrishamn utan sillen? På Sillens dag står sillen i centrum! Visning av segelfartyg, rökeriet, uppträdanden – och så sill förstås! Sill i mängder och i alla sorts varianter på stadens restauranger. Dagen startar med att Simrishamns musikkår tågar genom sta’n till hamnplan.

- Passa på att besöka de gamla segelfartygen, som dagen till ära finns i hamnen, och sjöräddningen som visar upp en sjöräddningsaktivitet med helikopter, säger Sofie Bredahl på Simrishamns turistbyrå, som också står som arrangör.

Alla Simrishamns krogar serverar på silltema. Man kan också få uppleva en visning av sorterings- och filéteringshallen på Nya Rökeriet.

- Det är mysigt att strosa omkring på hamnplan bland marknadsstånden, här finns både konsthantverk och mer matnyttiga saker. Det kommer att vara musikuppträdanden av Kulturskolan och av det lokala bandet Bluesperience. Konferencier under Sillens dag kommer att vara Björn Ranelid, säger Sofie Bredahl.

Sillens dag lockar besökare från hela södra Sverige och det är ett digert program man kan ta del av med något för alla åldrar. Hoppborgar, barnföreställningen Kalle Krabba och Havsbandet. Kulturskolan har öppet hus med rundvandring, målarverkstad, prova på blåsinstrument, ta en ”Sillfish” – du tar fotot och vi skriver ut det. Lax- och sommarfiske kan bokas i förväg, Autoseum har bilkortege, Simrishamns segelsällskap har aktiviteter under dagen, man kan köpa nyfångad fisk i ”hemmahamnen” direkt från båt, följa med på en guidad vandring med äldre och nyare berättelser om fisket i Simrishamn m.m. På kvällen är det operapremiär i Simrishamn: ”Don G” – en thrilleropera i kammarformat.

Frågor från media besvaras av Sofie Bredahl, turistchef, Simrishamns kommun turistbyrå, 0414-81 93 20 eller Lena Svensson, Simrishamns turistbyrå, 0414-81 98 00.

2015-06-16