Simrishamns kommuns miljöpris för 2013 utdelat

Marint centrum, KIMO Baltic Sea, naturvårdsprogram, tankställe för biogas – det är många insatser Simrishamns kommun gör på miljöns område. Nu har kommunens miljöpris delats ut i samband med kommunfullmäktiges sammanträde på måndagskvällen. Två mottagare fick priset i år och får 10 000:-/vardera: Fredrika Gullfot och Ola Jönsson.

Miljöpriset i Simrishamns kommun delades ut under måndagskvällen.

 Miljöprisvinnare 2013Motiveringarna löd:

Fredrika Gullfot: ”Med handlingskraft och kreativitet har hon skapat ett framstående företag för hållbar framställning av oljor och andra bioprodukter, en viktig aktör inom grön miljöteknik som satt Simrishamn på världskartan.”

 Ola Jönsson: ”Genom långvarigt engagemang och träget miljöarbete har han på ett betydande sätt bidragit till utvecklingen av förnyelsebara energikällor i Simrishamns kommun.”

 - Simrishamns kommun kan i dag glädja sig åt två ”tunga” miljöpristagare, säger Monica Gripp (M), ordförande i myndighetsnämnden i Simrishamns kommun och den som tillsammans med kommunfullmäktiges ordförande, Christer Akej (M), delade ut priset. Deras insatser är stora, fast på olika sätt. Ola Jönsson står bakom den största solcellsanläggningen i Sverige medan Fredrika Gullfot stort går framåt. Jag träffade henne, när hon ganska försynt ägnade sig åt algerna på Marint centrum. I dag är hennes verksamhet så stor att hon flyttat ut och verksamheten fortsätter att växa.

 - Ola är en stor eldsjäl inom förnybara energikällor, en stor entusiast och en engagerad entreprenör, säger Christer Akej. Fredrika har genom sitt nytänkande tagit vara på en naturtillgång, alger, och därigenom gjort en stor miljöinsats som minskar utfiskningen av fet fisk.

Under måndagen utsågs Fredrika Gullfot även till ”Skånes mest företagsamma människa 2013” av Svenskt näringsliv.

Frågor från media besvaras av Monica Gripp, ordförande i myndighetsnämnden, tillika president i KIMO International och ersättare i Ystad-Österlenregionens miljöförbunds direktion, 0709-81 91 81.

 2013-12-16