”Barns perspektiv” – nu kommer fotoutställningen till Simrishamn

Barn från Simrishamns kommun ställer ut foton ur ett riktigt barnperspektiv.

”Barns perspektiv” är ett fotoprojekt som ger de riktigt små barnen möjlighet att fotografera och dokumentera sin vardag. Konstnär Camilla Backman från Kulturpedagogiska enheten har lett ett pilotprojekt med barn mellan 2 och 5 år från förskolorna Backstugan och Annelund samt från en dagbarnvårdare i Gärsnäs. Barnen har fotograferat fritt på egen hand och sedan valt ut varsin favoritbild. Bilderna med barnens kommentarer har bildat en utställning som visats på Dunkers Kulturhus 22 april–11 maj.

- Det har både funnits barn som tagit några få bilder och andra som tagit massor! säger Sylvia Carlsdotter på Kulturpedagogiska enheten.

Nu kommer utställningen till Simrishamns kommun med start på Gärsnäs bibliotek den 2 juni–27 augusti. Utställningen flyttar sedan till Simrishamns bibliotek och visas där 31 augusti–12 september.

- Vi vuxna glömmer ofta att barns perspektiv inte är detsamma som vårt och jag tror det är viktigt att vi påminns om det, säger Sylvia Carlsdotter. I barnens bilder berättar de vad som är centralt och viktigt för just dem, just i ögonblicket när de fått kameran i sin hand och valt vad de vill spara i en bild.

Vernissage: 2 juni kl.17–18:30 på Gärsnäs bibliotek. Invigningstal kl.17 av Sylvia Carlsdotter, chef för Kulturpedagogiska enheten.

Frågor från media besvaras av Sylvia Carlsdotter, 0709-81 95 15, eller av Camilla Backman, 0735-31 75 89, båda Kulturpedagogiska enheten, Simrishamns kommun.

Bilder och mer bakgrund finns på www.barnsperspektiv.net

2009-05-26