Resa från, till & på Österlen

Från Simrishamn/Österlen är nära till det mesta

Cykel

Att cykla är ett populärt sätt att ta sig runt i Simrishamn och på Österlen och tillsammans med Trafikverket bygger vi ut nätet av cykelvägar de närmaste åren.

Sydostleden är en nationell cykelled som börjar i Simrishamn och som ger rika möjligheter till natur- och kulturupplevelser på sina 27 mil till Växjö. Sydkustleden är också på gång, den kommer att knyta samman Kattegattleden och Sydostleden och tillsammans bilda en närmare 90 mil sammanhängande cykelled av internationell standard, från Göteborg till Växjö via den skånska kusten.

Kustnära cykelvägar sträcker sig från Simrishamn söderut till Skillinge, samt norrut till Rörum. Du kan ta dig runt och uppleva naturområdena och sevärdheterna i din egen takt. Besökskarta med tips på utflykter finns på vårt turistcenter på Marint centrum, Varvsgatan 4 i Simrishamn.

Promenera eller vandra

För dig som tycker om att promenera finns det mycket att uppleva runt om i kommunen. I tätorten prioriterar vi dig som gångtrafikant och centrumgator görs om till gångfartsområden och gågator, det finns också gott om sittbänkar. Beger du dig utanför Simrishamns tätort finns både Österlenleden, som är en del av Skåneleden, och andra motionsspår/vandringsmöjligheter, kanske vår bok ”Natur på Österlen” får dig att hitta ditt smultronställe i omgivningarnas kontrastrika natur? Boken kan du köpa på biblioteket, på turistbyrån eller på Österlens museum, den kostar bara 40:-.

Tåg

Skånetrafikens lokaltåg, Pågatågen, kör mellan Simrishamn och Malmö på ungefär en och en halv timme. Pågatågen trafikerar bland annat Tomelilla och Ystad samt fortsätter efter Malmö norrut i Skåne, mot t.ex. Lund, Helsingborg, Landskrona eller Hässleholm. Varje dag har du många avgångar att välja mellan. Mer information: skanetrafiken.se.

Buss

Det tar cirka en och en halv timme till Kristianstad eller till Lund med Skåneexpressen 3 eller 5 från Simrishamn. Vår kommun trafikeras också av sex regionbusslinjer: 570 till Ystad, 573 till Kivik, 574 till Vitaby, 576 till Hannas, 577 till Borrby och 578 till Borrby. På sommaren finns även busslinje 322 som kör kustvägen mellan Skillinge och Ystad. Mer information: skanetrafiken.se. Tidtabeller i pdf-format hittar du här; sök på Simrishamn.

"Snurringen" 

"Snurringen", linje 591, är vår "stadsbuss" som trafikerar Simrishamns tätort och kör till bland annat stationen, lasarettet, Österlengymnasiet, Joneberg, hamnen, Storgatan och Skönadal. Mer information: skanetrafiken.se (sök på "591" för tidtabell!).

Närtrafik

Skånetrafiken vill att alla skåningar ska ha ett grundläggande utbud med fem dubbelturer per vecka måndag–fredag (en tur- och returresa per vardag) till närmaste större ort/kommuncentrum med kommersiell och offentlig service. I områden som saknar tillräckligt med underlag för vanliga busslinjer, erbjuder Skånetrafiken därför närtrafik. Resenären har rätt till närtrafik om den har mer än två kilometer till närmaste hållplats.

Närtrafik är områdesbaserad trafik mellan en adress i ett område (grönmarkerat i kartan) och en hållplats i närmaste tätort (enligt tidtabellen). Resenären, som kan vara boende i området såväl som t.ex. släkting eller turist, hämtas på den adress som man beställer ifrån och blir körd till Simrishamn, Kivik eller Brösarp, beroende på vilket område man befinner dig i (finns tre olika: NO1, NO2, NO3).

Närtrafik är ofta resor med taxi och måste beställas minst två timmar i förväg. Om resenären ska resa en tidig morgontur, är det önskvärt att man beställer turen dagen innan. För grupper på mer än fyra personer måste beställning göras minst tre arbetsdagar i förväg. Den som reser regelbundet kan beställa resor maximalt 14 dagar framåt. Närtrafiken har ett enhetspris: Vuxen 25 kr, barn 15 kr och duo/familj 40 kr. Resenären kan betala med kontanter eller betalkort, Jojo periodkort och Jojo sommarkort med giltigt kvitto räknas också som betalning. Mer information, tidtabell och karta finns på: skanetrafiken.se.

Flyg

Det finns tre flygplatser i närheten: Kristianstad-Österlen Airport, Malmö Airport och Copenhagen Airport. Kristianstad-Österlen Airport kan du åka bekvämt till med SkåneExpressen 3 som har hållplats vid infarten till flygplatsen, med gång- och cykelväg sista korta biten.

Bil

Med bil tar det ungefär en timme och en kvart att köra till Malmö eller Lund. Kör du elbil, finns laddningsstolpar i Simrishamn (vid Stora Coop, Korsavadsskolan och Simrislundsskolan), Kivik och Hammenhög. Stolpar är på gång i Borrby, Gärsnäs och Sankt Olof. Det finns också en gasmack i Simrishamn. 

Färdtjänst

Sedan ett par år tillbaka är det Skånetrafiken och inte kommunen som ansvarar för färdtjänsten. Kontakta färdtjänsthandläggare: 0771-77 50 50