Simrishamn på Österlen

Simrishamns kommun ligger i sydöstra hörnet av Skåne, i hjärtat av Österlen.

Sommar på strandenKommunen är stor med skånska mått mätt. Med en största längd av 45 km och bredd av 15 km blir den totala ytan 393 kvadratkilometer. Ungefär hälften är odlad åkermark och hälften skogs- och ängsmarker.

Av drygt 19 500 invånare bor cirka 6 000 i centralorten Simrishamn. I kommunen finns många små och medelstora tätorter (läs mer om dem här!). De många fritidshusen gör att kommunens befolkning ökar väsentligt sommartid. Här finns plats för fler – både nyinflyttade och turister!

Landskapet

Kommunen bjuder på omväxlande naturupplevelser. I söder har vi slättland med intensiv jordbruksodling och i norr skogsbygd med mer kuperad terräng.

Kustlandet har sin speciella karaktär med omväxlande breda sandstränder och klippig kust och däremellan små genuina fiskelägen. Var du än vistas har du naturen in på knutarna.

Fruktodlingen sätter sin prägel på det österlenska landskapet. Under våren blommar en halv miljon fruktträd för att senare på året lämna en skörd som motsvarar mer än en tredjedel av den svenska fruktproduktionen. Kiviksbygden är därmed landets största fruktodlingsdistrikt.

Klimat och miljö

Närheten till havet ger oss ett milt klimat. Sandstränderna inbjuder till bad under sommaren och en bra bit in i september. Hösten är mild och vintrarna kommer ofta inte förrän i januari eller februari.

Det kan också blåsa på Österlen och när vintrarna är snörika, kan blåsten periodvis ställa till problem. Här säger vi att det fyker eller – för att tala österlenska – fyger. Det innebär att snö i kombination med blåst och det öppna landskapet snabbt kan skapa drivbildning.

Turisterna strömmar till

På somrarna strömmar turisterna till Österlen. Under populära evenemang som Konstrundan, Kiviks marknad och Äppelmarknaden kan det vara trångt på vägarna, liksom i allhelgonatid då arrangemanget Österlen lyser går av stapeln. 

Simrishamn har dock behållit sin karaktär av småstad. Fortfarande saknar vi både trafikljus och parkeringsavgifter!

Östersjösamarbete

Att utveckla natur- och kulturmiljöer är viktig, inte minst för besöksnäringen.
Simrishamns kommun deltar aktivt i Östersjösamarbete med Marint centrum som just centrum för marina frågor och med ett nära samarbete med Tourism in Skåne vad gäller utvecklingen av turismen.

Varierat boende

Inom kommunen finns ett brett spektrum av bostäder: villor, gårdar, radhus och flerbostadshus, hyresrätter, bostadsrätter eller varför inte bo i en gammal mölla (väderkvarn) som några av våra invånare gör? Gård på landet, gatuhus i Simrishamn eller på fiskelägena eller villa i någon av byarna – valet är ditt!

Fastighetsmäklarna i kommunen har åtskilliga intressanta objekt för dig som vill köpa eget hus eller bostadsrätt. Om du vill hyra lägenhet kan du vända dig till kommunens bostadsbolag, Simrishamns Bostäder AB, eller privata fastighetsägare som hyr ut lägenheter. Läs mer här.

Vill du bygga nytt kan samhällsbyggnadsförvaltningen informera om byggklara tomter i de flesta tätorter inom kommunen. Ta kontakt med Kontakt samhällsbyggnad i god tid för att få reda på vilka bestämmelser som gäller och för att få goda råd, telefon 0414-81 92 00, e-post samhallsbyggnad@simrishamn.se.