Välkommen till våra sidor för näringslivet!

Frukostmöte för företagare 26 oktober

Välkommen till frukostmöte fredag 26 oktober kl. 7.30–9.00 på Tjörnedala konsthall /ÖSKG

Frukostmötets tema är "Kreativt företagande – hur man gör i verkligheten!"

Vi får en djupdykning in i träbildhuggare Carsten Nilssons kreativa företagsvärld och om hur vardagen ser ut för en konstnärsdriven organisation på Österlen. Dessutom blir det visning av den pågående utställningen.

Frukost serveras från kl. 7.30 och frukostmötet avslutas kl. 9.00 med möjlighet till eftermingel.

Föranmälan: Lars Persson, 0414-81 91 22, lars.persson@simrishamn.se

Tack för dina synpunkter och förslag!

Enkäten till alla företagare i Simrishamns kommun är nu avslutad.Sista svarsdag var 7 oktober.

Alla företagare har haft möjlighet att komma med synpunkter och förslag. Tack till dig som tagit dig tid med enkäten. Svaren kommer nu att samanställas och till stor hjälp det fortsatta arbetet.

En kväll för fastighetsägare 23 oktober

Ny tjänst för lediga lokaler och mark i Simrishamns kommun.

Simrishamns kommun har valt att samarbeta med Objektvision för att ge bra service till fastighetsägare och hjälpa nya företag att etablera sig i kommunen. Samarbetet innebär att fastighetsägare kan marknadsföra sina lediga lokaler kostnadsfritt på kommunens hemsida och Objektvision.se.

Objektvision finns på plats för att visa hur man praktiskt använder tjänsten.

Tid: Tisdagen den 23 oktober kl.18-20

Plats: Rådhuset i Simrishamn

Anmäl dig till näringslivsutvecklare Lars Persson, 0414-81 91 22, lars.persson@simrishamn.se

Hållbart byggande och hållbara företag 17 oktober

Välkommen till en halvdag för dig inom byggbranschen med fokus på hållbara affärer, innovation och nytänkande.

Eftermiddagen erbjuder inspiration och dialog kring hållbarhet och utvecklingsfrågor för dig inom byggbranschen. Resultatet skall leda till tillväxt på landsbygden i sydöstra Skåne.

När: 17 oktober kl. 13.00–16.30. Lunch serveras från kl. 12

Var: Sjöbo Gästis

Arrangörer är Innovationscentrum för landsbygden och Föreningen Hållbart Byggande i Syd.

Hela programmet och anmälan finns på:

http://innovationscenter.se/hallbart-byggande-och-hallbara-foretag/

Årets företagarkväll 22 november!

Reservera torsdagen den 22 november för årets stora företagarkväll!

I år är företagarkvällen i Skeppet på Marint centrum. Alla företag i vår kommun, stora som små, är välkomna!

Kom till Skeppet och träffa andra företagare, alla pristagare och knyt nya kontakter. Njut av god mat, dryck och musikalisk underhållning av Karin Tingne och hennes band. Många fina utmärkelser delas ut, där utnämningen av Årets Företagare i Simrishamns kommun är den givna h��jdpunkten.

Företagarkvällen arrangeras i samarbete med Företagarna Österlen.

Kickstart digitalisering för företag startar 7 november

Kickstart digitalisering är en satsning som stöttar små och medelstora företag

Syftet är att ge företag insikt och inspiration för att kunna ta tillvara de möjligheter som digitaliseringen innebär. Genom stöd och samverkan med andra får ditt företag hjälp att stärka sina affärer och identifiera möjligheter till nya kunder och marknader. Seminariet är kostnadsfritt och vi bjuder på frukost, lunch och fika under dagen. Platsen är Marint centrum i Simrishamn.

 Mer information om ”Kickstart digitalisering” och anmälan finns på https://www.kickstartdigi.se/event/kickstart-digitalisering-dag-1-simrishamn-ks53/

Starta företag-träff, höstens sista

Fördjupningsträff

Här går vi igenom vad du behöver för att kunna starta företag.

Torsdag 8/11 kl. 18.30–20.30, Gamla rådhuset, Ystad

Starta företag-träffen, som genomförs av Nyföretagarcentrum Sydöstra Skåne, är kostnadsfri och fika ingår! Föranmälan till ystad@nyforetagarcentrum.se eller 0706-18 09 68. Välkommen!

Sök pengar till internationalisering!

Affärsutvecklingscheckar för internationalisering i skånska småföretag

Som skånskt småföretag kan du söka stöd, så kallade affärsutvecklingscheckar, till internationalisering. Du kan få upp till 250 000 kronor för att förbereda och genomföra en satsning på en för företaget ny marknad utanför Sverige.

Mer information och ansökan här: https://www.skane.com/sv/affarsutvecklingscheckar-for-internationalisering-i-skanska-smaforetag

Sök pengar till din innovation!

Innovationscheckar till små och medelstora företag.

Innovationschecken, som är på maximalt 100 000 kronor, kan användas till köp av externa tjänster hos institut, universitet, högskolor eller annan kunskapsleverantör. Pengarna får användas till innovationsprojekt i tidiga utvecklingsfaser eller till en affärsstrategi för hantering av företagets immateriella tillgångar. Läs mer om innovationscheckarna och ansök här:

https://www.almi.se/Skane/Erbjudanden/Innovationscheckar-fran-VINNOVA/

Start-up-café i Simrishamn

För dig som funderar på att starta företag

Kom och prata försäljning, marknadsföring, juridik eller något annat som rör nyföretagande. Ingen föranmälan behövs. Nyföretagarcentrum bjuder på kaffe och fralla! Platsen är Café Kagan, tiden är kl. 9–12. Start-up-caféer är varje fredag, jämna veckor. För mer information och frågor, kontakta Lotte Kolare på Nyföretagarcentrum: lotte.kolare@nyforetagarcentrum.se 0706-18 09 68.

Varma näringslivsfakta

Vid årsskiftet fanns totalt 3 043 registrerade företag i Simrishamns kommun. Det fanns 1076 registrerade aktiebolag, 1741 företag drevs som enskild näringsverksamhet och 134 var handels- eller kommanditbolag. Under 2017 tillkom 122 företag. Av dess startades 41 av kvinnor, vilket motsvarar 34 %. Förra året startades 32 % av alla nya företag i landet av kvinnor. Flest nya företag tillkom i branscherna ”företagstjänster” och ”handel” med 21 nya företag vardera och 18 nya företag i branschen ”byggverksamhet”.Det största antalet företag i vår kommun finns inom de gröna näringarna. Här finns 629 företag. På andra plats ligger den växande branschen företagstjänster med 538 företag, följt av handel med 328 företag och byggverksamhet som har 321 registrerade företag i branschen.

Helt unikt är att endast ett (1!) företag i vår kommun gick i konkurs under förra året.

Källa UC-Select

Tillväxt Syds Advisory Board

Tillväxt Syd har ett Advisory Board med tio mycket erfarna och kompetenta företagsledare.

Syftet med satsningen är att medlemmar ska få hjälp och stöd att utveckla sin verksamhet och styra den mot ökad lönsamhet och tillväxt. Detta är ett ideellt åtagande och personerna som blivit utvalda är engagerade företagare som tycker det är roligt att coacha andra till framgång.  Personerna i Tillväxt Syds Advisory Board är också utmärkta förebilder att ta efter och låta sig inspireras av. I Advisory Board ingår: Carl-Gustaf Rasmusson, Martin Gullberg, Erica Toft, Claes Andersson, Ola Hugoson, Håkan Lembre, Anne Looström, Joakim Håkansson, Catherine Ehrensvärd och Håkan Morän.

Vill du också växa med ditt företag och är nyfiken på Tillväxt Syds nätverk och Advisory Board? Hör då av dig till verksamhetsledare Per-Olof Lind, 0763-40 37 63, per-olof.lind@tillvaxtsyd.se. Gör gärna ett besök på http://tillvaxtsyd.se/ och se hur ditt företag kan få nytta av ett medlemskap i Tillväxt Syd. Där visas också de företag som redan är med.  

Företagarkvällen 2017 och alla utmärkelser!

Kvällens höjdpunkter var utdelningen av de fyra utmärkelserna Årets företagare, Årets nyföretagare, Årets unga företagare och Årets näringslivsambassadör.

Årets företagare i Simrishamns kommun 2016 blev Helena Åkesson, Skillinge emalj. Juryns motivering löd ”Skillinge emalj utvecklar med modern teknik och nya formspråk ett traditionellt hantverk. En ständigt närvarande nyfikenhet och en stor förmåga att anta krävande utmaningar kännetecknar företaget”.

Marianne och Johan Frank med företaget Genuin hundtjänst blev Årets nyföretagare med denna motivering: ”Att starta företag kräver mod, passion och förståelse för mina kunders behov. Årets nyföretagare i Simrishamns kommun har haft modet att omvandla sin passion från ett hobbyföretag till en heltidsverksamhet. Samtidigt har företaget tagit ytterligare steg och ser till att ytterligare möta kundernas behov av att inte bara kunna handla på nätet utan även 'in real life' genom att öppna en butik i Simrishamn.”

Utmärkelsen Årets unga företagare 2017 gick till John Ekström i Skillinge med företaget John Henric Sweden. Motiveringen var: ”John Ekström är en passionerad entreprenör, inspiratör, och eldsjäl som med glädje ständigt ser fram emot nya utmaningar”.

Marie och Gustav Mandelmann med Mandelmanns trädgårdar utsågs till Årets näringslivsambassadör 2017. Motiveringen till ambassadörskapet lyder: ”Som en jordnära källa till inspiration och med en kristallklar framgång bidrar Marie och Gustav Mandelmann till en hållbar utveckling på Österlen”.

Ett stort grattis till alla vinnare!

TÖS-projektet

TÖS, (Tillväxt i östra Skåne), är inne i en intensiv fas.

Nu pågår alla utbildningar och seminarier. Det övergripande målet med TÖS är ökad tillväxt i östra Skåne.

Följande företag från Simrishamns kommun är med.  yftet är att kraftfullt stärka och utveckla sina medarbetare mot målet ökad tillväxt. 

Karlaby Kro – Innovationsspåret
Fri kommunikation – Innovationsspåret
Jeppssons Möbler / Urbanliving.se - Tillväxtspåret
Österlenvulk AB - Tillväxtspåret
Gärsnäs AB - Tillväxtspåret
Intermercato AB - Tillväxtspåret
Belysningsimporten Österlen AB - Tillväxtspåret
HKM Bygg och inredning AB - Tillväxtspåret
HKM Drift AB - Tillväxtspåret
Inspiranda AB - Tillväxtspåret
Hotel Svea (Cimbrishamns Fastighets AB) - Tillväxtspåret
Läs mer om TÖS-projektet här: http://www.töskompetens.se/

Centrumutvecklare Lotta Engwall

Att utveckla ett centrum är en komplex uppgift som berör och engagerar många. Lottas uppgift är att stärka och utveckla centrum i ett samarbete mellan kommunen, handlare, fastighetsägare, restauranger, föreningar, kommuninvånare och besökare.

Kommunens ambition är att ansöka om att bli ”Årets stadskärna 2019”, en utmärkelse som årligen delas ut av den nationella organisationen Svenska stadskärnor till den svenska stad som genom samverkan mellan både privata och offentliga aktörer gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum. För att kunna ansöka om Årets stadskärna krävs ett omfattande arbete som kräver ett stort engagemang och delaktighet från alla inblandade. Simrishamn som Årets stadskärna är bara en del av ett långsiktigt arbete för att göra Simrishamn mer attraktivt för boende, verksamma och besökare liksom att få fler att bosätta sig här.

En centrumgrupp har satartas som ska sätta ramarna för arbetet, med en gemensam vision, målsättningar och handlingsplan, för att därefter genomföra olika åtgärder.

Kontanta gärna Tin: lotta.engwall@simrishamn.se 0414-81 93 05.

Läs mer under fliken http://www.simrishamn.se/sv/naringsliv/Arets-stadskarna-2019/

Prenumerera på nyhetsbrevet Näringslivsnytt

Vi gör sedan flera år ett särskilt nyhetsbrev med riktad information till näringslivet. Syftet är att ge dig som företagare snabb och lättillgänglig information om vad som händer i vår kommun och vilka möjligheter som erbjuds. Nyhetsbrevet kommer till dig per e-post åtta gånger/år. Naturligtvis är denna service helt gratis. Skicka din e-postadress till naringsliv@simrishamn.se Skriv namn och företag, så lägger vi in dig som prenumerant. Det senaste nyhetsbrevet finns här!

 Välkommen till Innovationscenter för landsbygden!

Innovationscenter för landsbygden är ett nav och en mötesplats för dig som är innovatör och entreprenör på landsbygden. Det har som uppgift att inspirera, stärka entreprenörskapet och stödja dig som företagare. Syftet är att entreprenörer som bor och verkar på landsbygden ska ha samma möjligheter som i större städer. Genom att stödja innovativa företagare vill Innovationscenter bidra till att öka tillväxten på landsbygden. Innovationscenter för landsbygden kommer att finnas på Marint centrum i Simrishamn och finansieras till största delen av Leader sydöstra Skåne. För besök, rådgivning och mer information kontakta Helena Kurki, 0705-93 02 43 helena.kurki@sjobo.se www.innovationscenter.se

Våra politiker besöker företag

Simrishamns kommuns politiker och tjänstepersoner gör regelbundna företagsbesök. Vi besöker stora och små, nya och gamla och företag i alla olika branscher. Syftet med företagsbesöken är att öka kunskapen om våra många företag och att underlätta för företagen i deras kontakter med kommunen. Vill du att kommunen även besöker ditt företag? E-posta då till näringslivsutvecklare lars.persson@simrishamn.se bokar vi in ett besök.

Hemsidan för upphandling omarbetad och förnyad

Hemsidan som berör upphandling och inköp är både omarbetad och flyttad hit till näringslivssidorna. Se under Upphandling och inköp. Huvudsidan innehåller viktig information för dig som medborgare och företagare. Här kan du följa aktuella händelser och upphandlingar, se vilka aktuella ramavtal kommunen har, vilka politiska riktlinjer som gäller och hur vår upphandlingsprocess ser ut. Allt för att ge dig största möjliga insyn och möjlighet till påverkan. Det finns även en undersida som riktar sig till leverantörer. Här har vi samlat all information som behövs för att du som företagare ska veta vad som gäller när du vill sälja varor, tjänster eller entreprenader till kommunen.

Aktuella upphandlingar och avtal

De upphandlingar som för tillfället annonseras hittar du på länken nedan:
Aktuella upphandlingar

Ge gärna synpunkter på sidorna till upphandlingsstrateg Markus Bäckström marcus.backstrom@ simrishamn.se


Dags att söka projekt- och företagsstöd!

Alla företagsstöd och de flesta projektstöd inom det svenska landsbygdsprogrammet har öppnat för ansökan. Den som driver företag eller projekt på landsbygden kan välja bland ett stort antal olika stöd. Företags- och projektstöden är en del av landsbygdsprogrammet 2014-2020. Det består av stöd och ersättningar som är till för att utveckla landsbygden. Miljö, hållbar utveckling och innovation är prioriterat. Det är de satsningar som bidrar mest till Landsbygdsprogrammets mål som kommer att beviljas pengar. Vilket innebär att det inte längre är ”först till kvarn” som gäller utan det nu är den bästa ansökan som får stöd.

Har du frågor om stöden?

Om du har frågor om företags- och projektstöd, läs mer på: http://www.lansstyrelsen.se/skane/Sv/lantbruk-och-landsbygd/landsbygdsutveckling/investeringsmojligheter/Pages/default.aspx


Broschyr om alla EU-program

Skånska kommuners guide till EU-program 2014-2020” är en fullmatad skrift som är nyttig för dig som har en projektidé eller vill veta mer om vilka olika EU-program som finns. Broschyren och mer information finns på: 

www.sjobo.se/europa-direkt/nyhetsarkiv/skanska-kommuners-guide-till-eu-program-2014-2020/ Vill du ha den skickad till dig? Maila namn och postadress till naringsliv (at) simrishamn.se
Starta Driva Utveckla - för dig som vill utveckla ditt företag!

Starta Driva Utveckla - är samlingsplatsen för rådgivning och finansiering till innovatörer, entreprenörer och företagare i Skåne. Region Skåne vill göra det enkelt för driftiga människor att starta, driva och utveckla sina verksamheter. Hemsidan lotsar enkelt vidare till relevanta aktörer inom hela Skånes företagsfrämjande nätverk. Det finns över 50 organisationer till din hjälp!

Kontakt:
Närlingsliv Skåne, Dockplatsen 26, 205 01 Malmö
info@skane.com
Växel: 040-675 30 01, +(0)46 40 675 34 79
Hemsida: Utveckling Skåne

Hemsida för Starta Driva Utveckla: Startadrivautveckla


 Simrishamn ”Årets nyföretagarkommun” i Sverige 2014!

Årets nyföretagarkommun 2014aretsnyfkommun_logotyp_2014

Bakom utmärkelsen står ekonomiföretaget Visma och NyföretagarCentrum Sverige. Så här löd juryns motivering: ”Simrishamns kommun har framgångsrikt utvecklat den tradition av nyföretagande som finns på Österlen. Kommunen driver ett påfallande konkret arbete med näringslivsfrågor i nära samverkan med bland annat NyföretagarCentrum och Ung Företagsamhet. Det är nyckeln till många nystartade företags framgångar i ett både köns- och åldersmässigt diversifierat näringsliv.


Innovationscheckar till skånska företag!

Skånska små och medelstora företag kan nu söka medel för att utveckla nya innovationer. Målet med satsningen är att stimulera utveckling av innovationer i små- och medelstora företag. Almi Skåne och IUC skall förmedla Innovationscheckar på maximalt 100 000 kr till små- och medelstora företag. Sammanlagt kommer minst 32 företag i Skåne att få extra stöd för att utveckla nya innovationer. Med hjälp av extern kunskap och teknik skall pengarna förbättra företagens möjligheter att etablera en innovation på marknaden.Mer info om vem som kan söka och hur man gör finns på; http://www.almi.se/Skane/Aktuellt/Innovationscheckar1/ Kontaktpersoner; ALMI Innovation  johan.olsen@almi.se IUC Skåne Mats Larsson, 073-355 24 11, mats.larsson@iuc-skane.se

Simrishamn har företagslotsar på alla förvaltningar!

Simrishamns kommun har numera företagslotsar på kommunens samtliga förvaltningar. Företagslotsarna är ett komplement till det stöd och den centrala lotsfunktion som finns i kommunen. Tanken med flera företagslotsar är, att oavsett vilken kommunal verksamhet man har kontakt med, det alltid skall gå att få en snabb och korrekt vägledning och hjälp. Det finns på varje förvaltning minst en företagslots som tar hand om frågor som rör företagande och företagsetableringar. Detta kan gälla frågor inför en företagsstart som tillstånd och regler, men även viss rådgivning och olika vägar till kompetensutveckling.

Synpunkter på innehållet

Vår ambition är att hemsidan utvecklas bäst genom en ständig dialog med användarna. Kontakta därför gärna näringslivsutvecklare Lars Persson med dina synpunkter på hemsidans utformning och innehåll: lars.persson@simrishamn.se.