Aktuellt

Här presenteras kommande arrangemang på eller med anknytning till Marint centrum och Östersjön.

Nytt nummer av Under ytan  

Det senaste numret av Marint centrums nyhetsbrev finns här.  

Konferensen Östersjöfiske 2020

Morgondagens fisk i Östersjön. Vem får fiska den? Var landas den? Vem kan köpa den?

Dokumentation från årets konferens, som genomfördes 17-18 november, finns här.

Lunds universitet vill etablera Östersjöforskning på Marint centrum i Simrishamn

Planer på högkvalitativ forskning och högre utbildning inom marina frågor med ett fokus på Östersjön avslöjades under torsdagen.

Lunds universitet och Simrishamns kommun skrev under torsdagen under en avsiktsförklaring om att skapa en unik tvärvetenskaplig forskningsmiljö på Marint centrum i Simrishamn som kan driva utvecklingen inom hav och vatten i Skåne och södra Sverige framåt. Läs mer här.

Hemmahamnen i Brantevik

Härlig, nyfångad fisk direkt från din lokala fiskare!

Projektet ”Hemmahamnen” i Simrishamn strävar efter att erbjuda färsk fisk året runt och skapa ett långsiktigt hållbart fiske i Östersjön. Hemmahamnen fortsätter i höst i Brantevik, beroende på väder, vind och fångster.

Du håller koll på försäljningen via Hemmahamnens Facebook-sida. Därifrån får du meddelanden direkt till din mobiltelefon eller dator om när fiskarena finns på plats, vad de har med sig i fångsten med mera. 

Det finns en rad anledningar till varför vi frångått ett fast försäljningsschema. Fasta försäljningstider är bra för kunder men fungerar tyvärr dåligt för fiskarna. Under vissa blåsiga dagar kommer de inte ens ut på havet. Gör de det, har de alltid svårt att förutse när de är tillbaka i hamnen. Ena dagen kan hela fångsten vara ombord och rensad på några timmar medan nästa dag kan fångsten vara större och fisket kan ta mycket längre tid. Vi tror därför att utökad information på sociala medier kan erbjuda ett både flexibelt och effektivt sätt att nå kunderna.

Utställningar i foajén

Fisket i Simrishamn - en utställning av Österlens museum.

Livet på Östersjöns bottnar – Kika på vilka växter och djur som lever i Östersjöns olika miljöer och bottentyper. Utställningen är producerad av AquaBiota för projektet MARMONI.

Fishing for Litter - se hur yrkesfiskarna bidrar till att minska nedskräpningen i havet.