Aktuellt

Här presenteras kommande arrangemang på eller med anknytning till Marint centrum och Östersjön.

Vad händer med gamla fiskegarn?

Välkommen till ett evenemang om återvinning av fiskeredskap lördagen den 17 juni kl. 10–12 på Östra kajen i Simrishamns hamn.

Arrangemanget handlar om redskap från såväl yrkesfisket som fritids-/husbehovsfisket.
Hamnchef Fredrik von Segebaden inviger kommunens nya återvinningscontainer för gamla fiskeredskap och berättar om vad redskapen återvinns till. Vi uppmanar yrkesfiskare, fritidsfiskare och allmänheten att leta i förråden, bakom fiskestugan eller i källaren efter gamla fiskegarn och ta med dem för återvinning! I veckan innan kommer två fiskare att dragga efter spökgarn nära kusten och de kommer och visar vad som draggats upp och berättar om hur man draggar för alla som vill lära sig mer. En enkel måltid kommer att dukas upp. Anmäl dig till Ann-
Marie Camper: ann-marie.camper@simrishamn.se. Dagen arrangeras i samarbete med Nordic Sea Winery och lokala fiskare. Mer information här.

Marint centrums projekt vinnare av internationellt miljöpris

MARELITT Baltic, vårt internationella projekt om förlorade fiskeredskap, har vunnit det internationella miljöpriset ”Baltic Sea Clean Maritime Award”. Projektet var nominerat som en av tre finalister i klassen ”Teknologi och innovation” och priset delas ut den 14 juni vid The Institute of Shipping Economics and Logistics’ ”Annual Forum” i Berlin.

Lead Partner management team June 2017
Priset instiftades 2013 av The Baltic Sea Forum i samarbetet med EU-projektet InnoShip och The Institute of Shipping Economics and Logistics. Priset ska stärka innovativa och miljövänliga tillvägagångssätt och idéer för Östersjön och erbjuda en plattform för transparens, kunskapsutbyte och för åtgärder som går att genomföra.

Mer information här.
Tacktalet finns att läsa här (på engelska).

Nytt nummer av Under ytan 

Det senaste numret av Marint centrums nyhetsbrev finns här.  

Konferensen Östersjöfiske 2020

Välkommen till den tredje upplagan av konferensen Östersjöfiske2020 som går av stapeln på Marint centrum den 16-17 november 2017.

Konferensen riktar sig till alla med ett intresse för fiskets och landsbygdens utveckling: fiskare, förädlare, producentorganisationer, politiker, kommuner, myndigheter, departement, miljöorganisationer, livsmedelsaktörer, forskare med flera. Ta del av aktuella frågor, hör om satsningar som görs och var med och påverka den kommande utvecklingen.

Som vanligt är det de mest aktuella frågorna som sätter prägel på mötet och de som varit på ÖF2020 tidigare kommer att känna igen sig, men vi kommer också att utveckla konferensen lite, bland annat med fler internationella inspel.

"Spara datumet" som pdf finns här.

Information om och dokumentation från tidigare konferenser finns här.

Lunds universitet vill etablera Östersjöforskning på Marint centrum

Planer på högkvalitativ forskning och högre utbildning inom marina frågor med ett fokus på Östersjön.

Lunds universitet och Simrishamns kommun har undertecknat en avsiktsförklaring om att skapa en unik tvärvetenskaplig forskningsmiljö på Marint centrum i Simrishamn som kan driva utvecklingen inom hav och vatten i Skåne och södra Sverige framåt. Läs mer här.

Utställningar i foajén

Livet på Östersjöns bottnar – Kika på vilka växter och djur som lever i Östersjöns olika miljöer och bottentyper. Utställningen är producerad av AquaBiota för projektet MARMONI.

Fishing for Litter - se hur yrkesfiskarna bidrar till att minska nedskräpningen i havet.