Aktuellt

Här presenteras kommande arrangemang och andra aktuella händelser på eller med anknytning till Marint centrum och Östersjön.

Strandstädning i Simrishamn 16 september

Lördagen 16 september kl. 9–12 gör vi en miljöinsats och genomför en strandstädning innan höststormarna kommer och för ut skräpet till havs igen. Vi samlas vid Röken i Simrishamn för information och utdelning av skräpsäckar. Ingen föranmälan behövs, vi bjuder på lite fika för deltagarna. Ta gärna med handskar. Det är ”Konstevent & Auktion 2016”, ett samarbete mellan Nordic Sea Winery, lokala konstnärer och Marint centrum, Simrishamns kommun, som möjliggör denna miljöinsats. För mer information, kontakta Ann-Marie Camper, Marint centrum, 0709-81 90 90.

Marinpedagogik under Sillens dag 26 augusti 

Vad döljer sig under ytan vid stranden av Östersjön? Det får vi reda på då Marint centrum och Naturskolan Österlen arrangerar en aktivitet vid Tullhusstranden i Simrishamn under Sillens dag den 26 augusti. Barn och vuxna är välkomna att stilla sin nyfikenhet. Vadarstövlar, vattenkikare, håvar och förstoringsglas finns att låna och biologer finns på plats för att guida och berätta om livet under vattenytan. Varmt välkomna!

Nytt nummer av Under ytan 

Det senaste numret av Marint centrums nyhetsbrev finns här

Marint centrum på plats i Almedalen

Bevarande av det lokala fisket och spökgarnsproblematiken i Östersjön – det är Marint centrums högaktuella bidrag i Almedalen

Den 3 juli kl 13.00-14.30 arrangerar vi ett seminarium med rubriken ”Lokalt hållbart fiske – politisk vision, historisk kvarleva eller myndigheternas mardröm?”. Syftet är att starta en politisk om varför utvecklingen av svenskt fiske går åt motsatt håll jämfört med vad som uttrycks i alla visioner och målsättningar. Vi samlar nyckelpersoner inom svensk fiskeripolitik och -förvaltning till ett samtal om varför det är just det fiske som samhällets beslutsfattare säger sig vilja bevara som dör ut först och hur svenskt fiskeriförvaltning behöver förändras för att stoppa den pågående utvecklingen.

Mer information: http://www.almedalsveckan.info/event/view/49324  

Vi är också inbjudna till Almedalens Östersjödagar torsdagen den 6 juli kl 13.00 för att presentera vårt arbete med förlorade fiskeredskap och dess koppling till mikroplast i havet.

Mer information: http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/47894

Kommunupprop för lokalt fiske

17 svenska kustkommuner, från norra Bohuslän till Roslagen, skickade den 28 juni ett upprop för lokalt hållbart fiske till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, miljöminister Karolina Skog, näringsminister Mikael Damberg och vice statsminister Isabella Lövin. Uppropet kan läsas här.

29 juni publicerades en tillhörande debattartikel i Svenska Dagbladet, du kan läsa den här

Pressmeddelande finns här.

Marint centrums projekt vinnare av internationellt miljöpris

MARELITT Baltic, vårt internationella projekt om förlorade fiskeredskap, har vunnit det internationella miljöpriset ”Baltic Sea Clean Maritime Award”. Projektet var nominerat som en av tre finalister i klassen ”Teknologi och innovation” och priset delas ut den 14 juni vid The Institute of Shipping Economics and Logistics’ ”Annual Forum” i Berlin.

Lead Partner management team June 2017
Priset instiftades 2013 av The Baltic Sea Forum i samarbetet med EU-projektet InnoShip och The Institute of Shipping Economics and Logistics. Priset ska stärka innovativa och miljövänliga tillvägagångssätt och idéer för Östersjön och erbjuda en plattform för transparens, kunskapsutbyte och för åtgärder som går att genomföra.

Mer information här.
Tacktalet finns att läsa här (på engelska).

Konferensen Östersjöfiske 2020

Välkommen till den tredje upplagan av konferensen Östersjöfiske2020 som går av stapeln på Marint centrum den 16-17 november 2017.

Konferensen riktar sig till alla med ett intresse för fiskets och landsbygdens utveckling: fiskare, förädlare, producentorganisationer, politiker, kommuner, myndigheter, departement, miljöorganisationer, livsmedelsaktörer, forskare med flera. Ta del av aktuella frågor, hör om satsningar som görs och var med och påverka den kommande utvecklingen.

Som vanligt är det de mest aktuella frågorna som sätter prägel på mötet och de som varit på ÖF2020 tidigare kommer att känna igen sig, men vi kommer också att utveckla konferensen lite, bland annat med fler internationella inspel.

"Spara datumet" som pdf finns här.

Information om och dokumentation från tidigare konferenser finns här.

Lunds universitet vill etablera Östersjöforskning på Marint centrum

Planer på högkvalitativ forskning och högre utbildning inom marina frågor med ett fokus på Östersjön.

Lunds universitet och Simrishamns kommun har undertecknat en avsiktsförklaring om att skapa en unik tvärvetenskaplig forskningsmiljö på Marint centrum i Simrishamn som kan driva utvecklingen inom hav och vatten i Skåne och södra Sverige framåt. Läs mer här.

Utställningar i foajén

Livet på Östersjöns bottnar – Kika på vilka växter och djur som lever i Östersjöns olika miljöer och bottentyper. Utställningen är producerad av AquaBiota för projektet MARMONI.

Fishing for Litter - se hur yrkesfiskarna bidrar till att minska nedskräpningen i havet.