Aktuellt på kultur- och fritidsförvaltningen

Här presenterar vi aktuella saker på Kultur- och fritidsförvaltningen i Simrishamn.

Österlenrosor i Simrishamn. Foto: Elisabeth Wikenhed.

Aktuella arrangemang på kultur- och fritidsförvaltningen

Här hittar du alla evenemang som kultur- och fritidsförvaltningen arrangerar under sommaren/hösten 2015.

Simrishamns bibliotek

Språkvän Simrishamn/Language Friends Simrishamn
Vill du lära dig ett nytt språk eller bli bättre på ett du redan kan? Berätta vilket språk du kan lära ut och vilket du vill lära dig så matchas du med någon som vill lära sig ditt språk.  Intresserad? Prata med personalen på biblioteket eller maila biblioteket@simrishamn.se.

Do you want to learn a new language or improve one you already know? Welcome to join Languge Friends Simrishamn/Språkvän Simrishamn and you will be matched with somebody who wants to learn your language. Are you interested? Please contact the library staff or send an e-mail to biblioteket@simrishamn.se.

Simrishamns fröbibliotek
Hjälp till att värna vår odlade mångfald, hitta fröodlandets glädje och kanske nya trädgårdsvänner! Du som odlar, ta frö av dina favoriter och lämna in på biblioteket. Kom och hämta frökuvert hos oss på biblioteket eller ladda ner från vår hemsida. Märk kuvertet med växtens namn, odlingsår, ev. odlingsråd och gärna en bild av växten.  Våren 2016 kommer alla att kunna låna fröer ur vårt fröbibliotek.  Det kostar ingenting och kommer att ske vid några tillfällen som utannonseras under våren.  När du odlat fröerna som du ”lånat” och fått egna fröer lämnar du tillbaka så många frökuvert som du vill avvara i fröinkastet under hösten 2016.  Håll utkik efter invigning av fröbiblioteket i september i år!

Bokprat
Biblioteket besöker fritidshem och bjuder på massor av boktips under hösten. Håll utkik på ditt fritids när det är dags.

Fr.o.m. september är det sagostund på arabiska
Simrishamns bibliotek: Under hösten berättar vi sagor på arabiska. För datum och tider se hemsidan, www.simrishamn.se. Fri entré, föranmälan till biblioteket.

Österlens museum

Fram till och med 20/9: Utställningen ”Arvbetagelse - åtta konstnärer i dialog med textil”. Åtta konstnärer utforskar fritt det textila kulturarvet med fokus främst på landskapen Dalarna, Hälsingland och Skåne. Publiken möter en gemensam gestaltning som på ett lekfullt sätt associerar kring magasinens och arkivens form. Dessutom visas i individuella verk tankar och idéer där det textila mediet tar plats. Konstnärer: Anna Lindkvist Adolfsson, Inger Bergström, Frida Berntsson, Margareta Danhard, Catarina W Källström, Anna Sjons Nilsson, Carina Bergholm Sundén, Maria Wahlgren.

3/10 2015- 28/3 2016: Utställningen ”Höra hemma – konst insamlad under 100 år”. Museets första våning fylls med konst från 1790-1970 ur Fornminnesföreningens och Kommunens samlingar. Utställningen kompletteras med två nya verk i halm av Emma Karp Lundström. Under vecka 41-50 kan skolklasser boka visning av utställningen. Pris: 550 kr.

AUGUSTI

17/8 – 7/9: Måleriutställning med Therese Thorgren
Simrishamns bibliotek: Therese Thorgren är född i Lund 1986, och bor och verkar i Furuboda. Känslor spelar stor roll i hennes kreativa skapande - inspirationen kan komma från saker i hennes omgivning, t ex formen av en skugga kring en belyst möbel, men också från tankar kring människans inre. Hon vill ofta berätta en historia med sin konst, men också öppna upp för egna funderingar och tolkningar. Se mer på: www.theresethorgren.se

29/8 kl. 11:00: Barnföreställningen ”Kalle Krabba och Havsbandet” - ett spännande musikäventyr under ytan
Marint Centrum: Kalle Krabba är en busig och modig liten krabba som ger sig ut i havet på egen hand fast hans mamma och pappa varnat honom för den läskiga torsken - följ med på ett spännande musikäventyr under ytan där du får bekanta dig med några av de vanligaste djuren i Öresund. Målgrupp: Barn mellan 3-6 år. Längd: Cirka 45 minuter. Arrangör: Kultur- och fritidsförvaltningen i samarbete med kulturkullerbyttan. Biljetterna kostar 50:- och säljs på Bokvaruhuset i Simrishamn, telefon 0414-102 50, samt vid entrén en timme innan föreställning. Ingår i programmet för Sillens Dag.

29/8 kl. 12 och kl. 14: Guidad vandring ”Simrishamn – Sillastan, då, nu och i framtiden”
Marint centrum: Under våren har Österlens museum och etnolog Cecilia Andersson gjort dokumentation av fisket i Simrishamn av idag. På vandringen blandas gammalt och nytt. Samling vid ingången till Turistbyrån/Marint centrum. Vandringen leds av Lena Alebo och Cecilia Andersson. Ingår i programmet för Sillens Dag.

SEPTEMBER

Fr.o.m. september: Sagostund på arabiska
Simrishamns bibliotek: Under hösten berättar vi sagor på arabiska. För datum och tider se hemsidan, www.simrishamn.se. Fri entré, föranmälan till biblioteket.

1/9 kl. 10: Kulturfika
Kafé Kagan, Stortorget i Simrishamn: På tisdagsförmiddagarna är du välkommen på ”kulturfika”, där alla som är kulturintresserade kan mötas över en fika på Kafé Kagan på Stortorget i Simrishamn. Det är alltid samma plats och samma tid, men kanske med olika personer. Självfallet får du komma tidigare eller senare om du vill, det är upp till var och en att bestämma. Ibland träffar du personal från kultur- och fritidsförvaltningen, ibland andra kulturintresserade personer. Fikan betalar du själv.

1/9 kl. 14-16: Teknik drop-in
Simrishamns bibliotek: Vill du ha vägledning till den digitala tekniken? Ta med din bärbara dator, surfplatta eller telefon till vårt drop-in så visar vår teknikkunniga personal hur du gör.

2/9 kl. 15-17: Språkcafé/Language Café
Simrishamns bibliotek: Vill du lära dig svenska? Vi träffas varje onsdag i september och oktober mellan kl. 15.00 och 17.00 och umgås och pratar svenska. Ingen föranmälan. 
Do you want to learn Swedish? Join our Language Café (Språkcafé), every Wednesday in September and October between 3 pm and 5 pm. 

3/9 kl. 18.30: Livet genom afrikanska glasögon
Simrishamns bibliotek: Vilka är likheterna och olikheterna mellan människor världen över? Vilka beteenden grundar sig på personlighet och vilka grundar sig i kultur? Det är frågor som kommer att tas upp i Signe Nilssons föreläsning. Signe Nilsson, ursprungligen från Simrishamn, har arbetat med att analysera och dokumentera ett stamspråk i Kamerun som fram till 2011 inte haft något alfabet. Hon har också bott en period i Kenya. Välkommen till en kväll då kulturförståelse står i fokus. Föranmälan till biblioteket. I samarbete med Europe direct – Sydöstra Skåne.

6/9 kl. 10: Barnföreställningen "Peka, trumma, dansa" med Teater Tre
Kulturhuset Valfisken: Välkommen till en rytmisk, rörlig och rolig föreställning för de yngsta, fritt efter Eva Susso och Benjamin Chauds böcker “Babo pekar”, “Binta dansar” och “Lalo trummar”. Böckerna skildrar det lilla barnets upptäckarlust och familjens varma gemenskap och vardagsfest i rytm och rörelse. Vi välkomnar det lilla barnet till en föreställning som lockar till dans och skratt. Och lust att se teater om och om igen! Målgrupp: Barn mellan 1-3 år. Längd: Cirka 30 minuter. Arrangör: Simrishamns Riksteaterförening i samarbete med kulturkullerbyttan. Biljetterna kostar 50:- och säljs på Bokvaruhuset i Simrishamn, telefon 0414-102 50, samt vid entrén en timme innan föreställning.

8/9 kl. 10: Kulturfika
Kafé Kagan, Stortorget i Simrishamn: På tisdagsförmiddagarna är du välkommen på ”kulturfika”, där alla som är kulturintresserade kan mötas över en fika på Kafé Kagan på Stortorget i Simrishamn. Det är alltid samma plats och samma tid, men kanske med olika personer. Självfallet får du komma tidigare eller senare om du vill, det är upp till var och en att bestämma. Ibland träffar du personal från kultur- och fritidsförvaltningen, ibland andra kulturintresserade personer. Fikan betalar du själv.

7/9 kl. 11: Måndagsmys
Simrishamns bibliotek: Starta måndagen med biblioteksmys. Ett tillfälle för dig med hemmavarande barn att träffa andra föräldrar och barn. Vi tipsar om nya bilderböcker och bjuder på te och kaffe, ta gärna med mellanmål. Fri entré, föranmälan till biblioteket, 0414-81 93 00.

8/9 kl. 14.00: Ny fransk skönlitteratur
Simrishamns bibliotek: Bettina Klingenheim från Språkbokhandeln i Lund berättar om nyutkommen fransk skönlitteratur. OBS! Föredraget hålls på franska med en kortare sammanfattning på svenska. Föranmälan till biblioteket. I samarbete med SV Sydost-Österlen.

9/9 kl. 15-17: Språkcafé/Language Café
Simrishamns bibliotek: Vill du lära dig svenska? Vi träffas varje onsdag i september och oktober mellan kl. 15.00 och 17.00 och umgås och pratar svenska. Ingen föranmälan. 
Do you want to learn Swedish? Join our Language Café (Språkcafé), every Wednesday in September and October between 3 pm and 5 pm. 

12/9 kl. 11.30: Barnföreställningen ”Baby Space”
Simrishamns bibliotek: Baby Space är en föreställning om det tyngdlösa tillstånd som finns i rymden, men även inne i magen. Fri entré, maxantal: 20 bebisar med föräldrar. Föranmälan till biblioteket, 0414-81 93 00. Målgrupp: Barn mellan 0-11 månader. Längd: Cirka 25 minuter. Arrangör: Simrishamns bibliotek/kultur- och fritidsförvaltningen i samarbete med kulturkullerbyttan.

12/9 kl. 14-15.30: Stadsvandring - vad hände rådman Möller?
Österlens museum: Höstens stadsvandringar handlar om tiden kring 1810-20 i Simrishamn och en del brott som begicks här den gången. Smuggling och tjuveri var man sedan länge van vid - men överfall och kanske mord! Vad gjorde Skånska ligan i staden och vad har apotekare Kemner med saken att göra? Och vad har den aviga hushållerska och den hjälpsamma gästgivarhustrun för roller i dramat? Pris: 100 kr, deltagare upp till 15 år 50 kr. Föranmälan till 0414-81 96 70 eller osterlens.museum@simrishamn.se.

12/9 kl. 10-14: Hela Sverige knypplar
Österlens museum: Knypplerskor från sydöstra Skåne har samlats för att knyppla tillsamman. Kom och titta och kanske prova på. Knyppling för barn - prova på att korsa och vrida trådar till en spets.

14/9 – 5/10: Michael Reinhardt, utställningen ”Visual Words”
Simrishamns bibliotek: En utställning om ett danskt design/konstprojekt som sätter ord och typografi i centrum.

14/9 kl. 11: Måndagsmys
Simrishamns bibliotek: Starta måndagen med biblioteksmys. Ett tillfälle för dig med hemmavarande barn att träffa andra föräldrar och barn. Vi tipsar om nya bilderböcker och bjuder på te och kaffe, ta gärna med mellanmål. Fri entré, föranmälan till biblioteket, 0414-81 93 00.

15/9 kl. 10: Kulturfika
Kafé Kagan, Stortorget i Simrishamn: På tisdagsförmiddagarna är du välkommen på ”kulturfika”, där alla som är kulturintresserade kan mötas över en fika på Kafé Kagan på Stortorget i Simrishamn. Det är alltid samma plats och samma tid, men kanske med olika personer. Självfallet får du komma tidigare eller senare om du vill, det är upp till var och en att bestämma. Ibland träffar du personal från kultur- och fritidsförvaltningen, ibland andra kulturintresserade personer. Fikan betalar du själv.

16/9 kl. 15-17: Språkcafé/Language Café
Simrishamns bibliotek: Vill du lära dig svenska? Vi träffas varje onsdag i september och oktober mellan kl. 15.00 och 17.00 och umgås och pratar svenska. Ingen föranmälan. 
Do you want to learn Swedish? Join our Language Café (Språkcafé), every Wednesday in September and October between 3 pm and 5 pm.

16/9 kl. 18.30: Hållbar utveckling
Simrishamns bibliotek: Klimatförändringarnas negativa effekter är ojämnt fördelade mellan olika delar av världen och olika grupper av människor. Hur ser dessa skillnader ut i praktiken? Hur kan vi skapa rättvisa och fungerande strategier för att minska utsläpp och hantera den klimatpåverkan som kommer att ske inom de kommande decennierna? Anna Kaijser, postdoktor vid Lunds Universitet, använder bland annat feministisk teori för att studera föreställningar om naturen och om vad som egentligen är miljövänligt, och på vilka sätt det har att göra med maktstrukturer i samhället. Föranmälan till biblioteket. Ett arrangemang i samarbete med Folkuniversitetet.

18/9-19/9 Spinnfest i dagarna två på Österlens museum
18/9 kl. 16-21: Kursen ”Spinn din första tråd”
Österlens museum: Spinn din första tråd. Spinn på slända. Prova fårull, alpacka och lite silke. Testa att karda och blanda olika fibrer. Gör ditt första egna garn. Medtag ull om du har. Möjlighet finns att köpa på plats. Fika finns på plats till självkostnadspris. OBS! Sista anmälningsdag 9 september. Anmälan är bindande! Kursavgiften (700 kr, medlem i Hemslöjden 500 kr) betalas in på föreningens plusgiro 859062-2 senast en vecka före kursstart. Ledare: Marianne Davidsson, mångkunnig och erfaren textil hantverkare. För mer information: Tina Persson, 0702-44 60 61, tina.tenje@gmail.com.

19/9 kl.10-16: Spinngille
Österlens museum: Kom med spinnrock eller slända. Spinn i gemenskap. Vill du få hjälp komma igång med din spinnrock? Vill du veta om din spinnrock är komplett? Det finns många som kan hjälpa till.

19/9 kl. 10-13.30: Geologi på Österlen - södra turen
Österlens museum: Exkursion med geolog/professor emeritus Kent Larsson som guide.  Arkeolog/kulturhistoriker Lena Alebo följer med på turen. Efter en genomgång av utställningen ”Geologi på Österlen - några platser att besöka” fortsätter färden i buss till Simrislund, Brantevik, Hylkan och Gislövshammar. Matpaus vid Gislövshammar ca 12.45. Pris: 100 kr, deltagare upp till 18 år gratis. Anmälan till 04124-81 96 70 eller osterlens.museum@simrishamn.se. Bussen avgår från Österlens museum, Storgatan 24, Simrishamn. Ta med kaffekorg.

21/9 kl. 11: Måndagsmys
Simrishamns bibliotek: Starta måndagen med biblioteksmys. Ett tillfälle för dig med hemmavarande barn att träffa andra föräldrar och barn. Vi tipsar om nya bilderböcker och bjuder på te och kaffe, ta gärna med mellanmål. Fri entré, föranmälan till biblioteket, 0414-81 93 00.

23/9 kl. 15-17: Språkcafé/Language Café
Simrishamns bibliotek: Vill du lära dig svenska? Vi träffas varje onsdag i september och oktober mellan kl. 15.00 och 17.00 och umgås och pratar svenska. Ingen föranmälan. 
Do you want to learn Swedish? Join our Language Café (Språkcafé), every Wednesday in September and October between 3 pm and 5 pm. 

24/9 kl. 12.00: Varför tigger rumänska romer i Sverige?
Simrishamns bibliotek: Författaren Bennie Åkerfeldt har jobbat som folkbildare kring frågor om resande och romer i Sverige och Europa under mer än tio år. Han har skrivit fyra böcker i ämnet och turnerat med sin uppmärksammade föreställning Resandeblod sedan 2008. I sin nya föreläsning använder han sin senaste bok Bussresan - ett intermezzo i Rumänien, som en inledning till samtal och insikter kring de rumänska migranterna som gästar vårt land. Föranmälan till biblioteket, ange då också om du vill ha lunchbaguette à 40 kr. I samarbete med ABF.

26/9 kl. 14-15.30: Stadsvandring - Vad hände rådman Möller?
Österlens museum: Höstens stadsvandringar handlar om tiden kring 1810-20 i Simrishamn och en del brott som begicks här den gången. Smuggling och tjuveri var man sedan länge van vid - men överfall och kanske mord! Vad gjorde Skånska ligan i staden och vad har apotekare Kemner med saken att göra? Och vad har den aviga hushållerska och den hjälpsamma gästgivarhustrun för roller i dramat?  Pris: 100 kr, deltagare upp till 15 år 50 kr. Föranmälan till 0414-81 96 70 eller osterlens.museum@simrishamn.se.

28/9 kl. 11: Måndagsmys
Simrishamns bibliotek: Starta måndagen med biblioteksmys. Ett tillfälle för dig med hemmavarande barn att träffa andra föräldrar och barn. Vi tipsar om nya bilderböcker och bjuder på te och kaffe, ta gärna med mellanmål. Fri entré, föranmälan till biblioteket, 0414-81 93 00.

29/9 kl. 10: Kulturfika
Kafé Kagan, Stortorget i Simrishamn: På tisdagsförmiddagarna är du välkommen på ”kulturfika”, där alla som är kulturintresserade kan mötas över en fika på Kafé Kagan på Stortorget i Simrishamn. Det är alltid samma plats och samma tid, men kanske med olika personer. Självfallet får du komma tidigare eller senare om du vill, det är upp till var och en att bestämma. Ibland träffar du personal från kultur- och fritidsförvaltningen, ibland andra kulturintresserade personer. Fikan betalar du själv.

30/9 kl. 15-17: Språkcafé/Language Café
Simrishamns bibliotek: Vill du lära dig svenska? Vi träffas varje onsdag i september och oktober mellan kl. 15.00 och 17.00 och umgås och pratar svenska. Ingen föranmälan. 
Do you want to learn Swedish? Join our Language Café (Språkcafé), every Wednesday in September and October between 3 pm and 5 pm. 

30/9 kl. 18.30: Med bil genom Nya Zeeland och Great Ocean Road i Australien
Simrishamns bibliotek: Följ med på en resa i ord och bild tillsammans med Erwin Apitzsch från Vänskapsföreningen Australien/Nya Zeeland (ANZFS). Den första resan går från Auckland till Nya Zeelands nordligaste udde, Cape Reigna, och därefter till Christchurch på Sydön. Den andra går längst med Great Ocean Road, en av världens vackraste kuststräckor. Vackra foton och spännande reseberättelser utlovas. Föranmälan till biblioteket.

OKTOBER

3/10 kl. 13 Invigning av utställningen ”Höra hemma - konst insamlad under 100 år”
Österlens museum: Konst har samlats in av Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne under 100 år. 2016 jubilerar Föreningen och museet som förvaltar konstsamlingen har valt ut verk ur samlingen i en jubileumsutställning under rubriken ”Höra hemma?” Här finns konstnärer från 1790 och fram till 1970 representerade. Konst avslutas med två verk i halm av Emma Karp Lundström. Bertil Torekull inviger utställningen kl. 13.

3/10 kl. 10-14  Löklördag och växtmarknad
Österlens museum: Nu slår vi ihop löklördagen med höstens växtmarknad i museets trädgård. Här finns möjlighet att köpa närproducerade och hemmaodlade plantor, lökar och trädgårdsattiraljer. Fri entré till museiträdgården. I samarbete med Österlens trädgårdssällskap, Tjörnedala trädgårdsförening och Österlenrosor.

4/10 kl. 14: Barnföreställningen "Upp med fötterna" med Cirkus Saga
Teaterbiografen Grand: Upp med fötterna är en lekfull, kärleksfull och emellanåt helt galen varietéföreställning för hela familjen. Med finurliga tricks, hisnande jongleringskonst och livsfarlig akrobatik förvandlar de spännande karaktärerna scenen till en magisk plats där allt kan hända. Upp med fötterna är en genusmedveten föreställning om att tro på det omöjliga, våga chansa och ibland misslyckas. Målgrupp: Familjeföreställning från 5 år och uppåt. Längd: Cirka 50 minuter. Arrangör: Simrishamns Riksteaterförening i samarbete med kulturkullerbyttan. Biljetterna kostar 50:- och säljs på Bokvaruhuset i Simrishamn, telefon 0414-102 50, samt vid entrén en timme innan föreställning.

5/10 kl. 11: Måndagsmys
Simrishamns bibliotek: Starta måndagen med biblioteksmys. Ett tillfälle för dig med hemmavarande barn att träffa andra föräldrar och barn. Vi tipsar om nya bilderböcker och bjuder på te och kaffe, ta gärna med mellanmål. Fri entré, föranmälan till biblioteket, 0414-81 93 00.

5/10 kl. 18.30: Yvonne Hirdman
Simrishamns bibliotek: Möt författaren och professorn Yvonne Hirdman, aktuell med den självbiografiska boken Medan jag var ung, Augustprisad för Den röda grevinnan och rosad för Det tänkande hjärtat (om Alva Myrdal). Föranmälan till biblioteket. I samarbete med Folkuniversitetet.

6/10 kl. 10: Kulturfika
Kafé Kagan, Stortorget i Simrishamn: På tisdagsförmiddagarna är du välkommen på ”kulturfika”, där alla som är kulturintresserade kan mötas över en fika på Kafé Kagan på Stortorget i Simrishamn. Det är alltid samma plats och samma tid, men kanske med olika personer. Självfallet får du komma tidigare eller senare om du vill, det är upp till var och en att bestämma. Ibland träffar du personal från kultur- och fritidsförvaltningen, ibland andra kulturintresserade personer. Fikan betalar du själv.

6/10 kl. 12.00: Bokbubbel
Simrishamns bibliotek: Vi kastar oss ut i höstens bokflod och tipsar om nya och spännande böcker. I höst provar vi med flera kortare bokbubbel, max 45 minuter per gång, och vi tipsar också om e-böcker och hur du laddar ner dem. Föranmälan till biblioteket, ange då också om du vill ha lunchbaguette à 40 kr.

7/10 kl. 15-17: Språkcafé/Language Café
Simrishamns bibliotek: Vill du lära dig svenska? Vi träffas varje onsdag i september och oktober mellan kl. 15.00 och 17.00 och umgås och pratar svenska. Ingen föranmälan. 
Do you want to learn Swedish? Join our Language Café (Språkcafé), every Wednesday in September and October between 3 pm and 5 pm. 

7 /10 kl. 17: Bibblan (hjärta) Bénka-dí
Bénka-dí och Simrishamns bibliotek: Träffa barn- och ungdomsbibliotekarien inne på Bénka-dí. Vi skriver poesi, pysslar och fikar tillsammans. Fri entré, ingen föranmälan.

10/10 kl. 14-15.30: Stadsvandring - Vad hände rådman Möller?
Österlens museum: Höstens stadsvandringar handlar om tiden kring 1810-20 i Simrishamn och en del brott som begicks här den gången. Smuggling och tjuveri var man sedan länge van vid - men överfall och kanske mord! Vad gjorde Skånska ligan i staden och vad har apotekare Kemner med saken att göra? Och vad har den aviga hushållerska och den hjälpsamma gästgivarhustrun för roller i dramat?  Pris: 100 kr, deltagare upp till 15 år 50 kr. Föranmälan till 0414-81 96 70 eller osterlens.museum@simrishamn.se.

12/10 kl. 11: Måndagsmys
Simrishamns bibliotek: Starta måndagen med biblioteksmys. Ett tillfälle för dig med hemmavarande barn att träffa andra föräldrar och barn. Vi tipsar om nya bilderböcker och bjuder på te och kaffe, ta gärna med mellanmål. Fri entré, föranmälan till biblioteket, 0414-81 93 00.

13/10 kl. 10: Kulturfika
Kafé Kagan, Stortorget i Simrishamn: På tisdagsförmiddagarna är du välkommen på ”kulturfika”, där alla som är kulturintresserade kan mötas över en fika på Kafé Kagan på Stortorget i Simrishamn. Det är alltid samma plats och samma tid, men kanske med olika personer. Självfallet får du komma tidigare eller senare om du vill, det är upp till var och en att bestämma. Ibland träffar du personal från kultur- och fritidsförvaltningen, ibland andra kulturintresserade personer. Fikan betalar du själv.

14/10 kl. 15-17: Språkcafé/Language Café
Simrishamns bibliotek: Vill du lära dig svenska? Vi träffas varje onsdag i september och oktober mellan kl. 15.00 och 17.00 och umgås och pratar svenska. Ingen föranmälan.    
Do you want to learn Swedish? Come and visit our Language Café (Språkcafé), every Wednesday in September and October between 3 pm and 5 pm.

14/10 kl. 17: Bibblan (hjärta) Bénka-dí
Bénka-dí och Simrishamns bibliotek: Träffa barn- och ungdomsbibliotekarien inne på Bénka-dí. Vi skriver poesi, pysslar och fikar tillsammans. Fri entré, ingen föranmälan.

17/10 kl. 10-13.30: Geologi på Österlen
Österlens museum: Exkursion med geolog/professor emeritus Kent Larsson som guide. Arkeolog/Kulturhistoriker Lena Alebo medföljer på turen. Efter en genomgång av utställningen ”Geologi på Österlen - några platser att besöka” drar färden iväg med buss till Alunbruket/Andrarum, Brösarps backar och avslutas vid Prästens badkar/Vik. Matpaus vid Prästens badkar cirka 12.45. Pris: 100 kr, deltagare upp till 18 år gratis. Anmälan till 0414-81 96 70 eller osterlens.museum@simrishamn.se. Bussen avgår från Österlens museum, Storgatan 24, Simrishamn. Ta med kaffekorg.

19/10 kl. 11: Måndagsmys
Simrishamns bibliotek: Starta måndagen med biblioteksmys. Ett tillfälle för dig med hemmavarande barn att träffa andra föräldrar och barn. Vi tipsar om nya bilderböcker och bjuder på te och kaffe, ta gärna med mellanmål. Fri entré, föranmälan till biblioteket, 0414-81 93 00.

19/10 kl. 14-16: Teknik drop-in
Simrishamns bibliotek: Vill du ha vägledning till den digitala tekniken? Ta med din bärbara dator, surfplatta eller telefon till vårt drop-in så visar vår teknikkunniga personal hur du gör.

20/10 kl. 10: Kulturfika
Kafé Kagan, Stortorget i Simrishamn: På tisdagsförmiddagarna är du välkommen på ”kulturfika”, där alla som är kulturintresserade kan mötas över en fika på Kafé Kagan på Stortorget i Simrishamn. Det är alltid samma plats och samma tid, men kanske med olika personer. Självfallet får du komma tidigare eller senare om du vill, det är upp till var och en att bestämma. Ibland träffar du personal från kultur- och fritidsförvaltningen, ibland andra kulturintresserade personer. Fikan betalar du själv.  

21/10 kl. 15-17: Språkcafé/Language Café
Simrishamns bibliotek: Vill du lära dig svenska? Vi träffas varje onsdag i september och oktober mellan kl. 15.00 och 17.00 och umgås och pratar svenska. Ingen föranmälan.    
Do you want to learn Swedish? Join our Language Café (Språkcafé), every Wednesday in September and October between 3 pm and 5 pm.

21/10 kl. 17: Bibblan (hjärta) Bénka-dí
Bénka-dí och Simrishamns bibliotek: Träffa barn- och ungdomsbibliotekarien inne på Bénka-dí. Vi skriver poesi, pysslar och fikar tillsammans. Fri entré, ingen föranmälan.

24/10 kl. 14: Österlenkonstnärer
Österlens museum: Verk av olika konstnärer har plockats fram ur magasinet för att illustrera föredraget om Österlen som konstnärsprovins. Föredraget hålls av kommunarkivarie Oline Sörensen, själv uppväxt i konstnärsfamilj och museichef Lena Alebo. Pågående utställning ”Höra hemma - konst insamlad under 100 år.” visas. I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Sydost Entré: 100 kr inkl. kaffe och äpplekaka. Anmälan till: 0414-81 96 70 eller osterlens.museum@simrishamn.se.

26-30/11: Höstlov

26/10 kl. 11: Måndagsmys
Simrishamns bibliotek: Starta måndagen med biblioteksmys. Ett tillfälle för dig med hemmavarande barn att träffa andra föräldrar och barn. Vi tipsar om nya bilderböcker och bjuder på te och kaffe, ta gärna med mellanmål. Fri entré, föranmälan till biblioteket, 0414-81 93 00. 

26/10 kl. 14-16: ”Bästa Biennalen”, Förvandlingens möjligheter - workshop med konstnärerna Malin Schønbeck och Erica Wedman
Simrishamns bibliotek: Tillsammans med konstnärerna Malin Schønbeck och Erica Wedman provar vi och utforskar olika material och förvandlar materialen till ett gemensamt konstobjekt. Vi bygger ett rum i rummet utifrån förvandlingens möjligheter. Vi välkomnar alla barn och unga från 9 år. OBS! Begränsat antal platser, först till kvarn gäller. Föranmälan till Simrishamns bibliotek, tel. 0414-81 93 00. Workshopen ingår i Bästa Biennalen, en samtidskonstfestival för unga och andra intresserade, som hålls vartannat år sedan 2013 och visar samtidskonst över hela Skåne. Under biennalen kan du se utställningar, performancer, delta i workshops och live art-happenings och gå på visningar, föreläsningar eller konstnärssamtal hos fler än 40 arrangörer över hela Skåne. www.bastabiennalen.se

27/10 kl. 10: Kulturfika
Kafé Kagan, Stortorget i Simrishamn: På tisdagsförmiddagarna är du välkommen på ”kulturfika”, där alla som är kulturintresserade kan mötas över en fika på Kafé Kagan på Stortorget i Simrishamn. Det är alltid samma plats och samma tid, men kanske med olika personer. Självfallet får du komma tidigare eller senare om du vill, det är upp till var och en att bestämma. Ibland träffar du personal från kultur- och fritidsförvaltningen, ibland andra kulturintresserade personer. Fikan betalar du själv.

27/10 kl. 12.00: Det nordiska deckarundret
Simrishamns bibliotek: Deckarexperten Kerstin Bergman talar om varför just nordiska deckare är så populära idag. Hon berättar också om den deckartradition som lett fram till dagens framgångar, pekar på vad som är specifikt för de olika nordiska ländernas deckare och avslöjar de hetaste trenderna på den nordiska deckarscenen just nu. Kerstin Bergman är litteraturvetare, deckarrecensent och medlem av Svenska deckarakademin. Fri entré. Föranmälan till biblioteket, ange då också om du vill ha lunchbaguette à 40 kr. I samarbete med Folkuniversitetet.

27/10 kl. 14-16: ”Bästa Biennalen”, Förvandlingens möjligheter - workshop med konstnärerna Malin Schønbeck och Erica Wedman
Simrishamns bibliotek: Tillsammans med konstnärerna Malin Schønbeck och Erica Wedman provar vi och utforskar olika material och förvandlar materialen till ett gemensamt konstobjekt. Vi bygger ett rum i rummet utifrån förvandlingens möjligheter. Vi välkomnar alla barn och unga från 9 år. OBS! Begränsat antal platser, först till kvarn gäller. Föranmälan till Simrishamns bibliotek, tel. 0414-81 93 00. Workshopen ingår i Bästa Biennalen, en samtidskonstfestival för unga och andra intresserade, som hålls vartannat år sedan 2013 och visar samtidskonst över hela Skåne. Under biennalen kan du se utställningar, performancer, delta i workshops och live art-happenings och gå på visningar, föreläsningar eller konstnärssamtal hos fler än 40 arrangörer över hela Skåne. www.bastabiennalen.se

28/10  kl. 12-16: Gör en hösttavla på museet
Österlens museum: Hösten är här med alla dess vackra färger. Kom och skapa din egen hösttavla med material som naturen har att erbjuda tillsammans med vår museipedagog Veronica Jeppsson onsdagen den 28 oktober, drop-in mellan kl.12.00 – 15.00. Kl. 15: Visning av utställningen Österlenkonst för alla åldrar. Entré: 20 kr för alla som deltar i verkstaden.

28/10 kl. 15-17: Språkcafé/Language Café
Simrishamns bibliotek: Vill du lära dig svenska? Vi träffas varje onsdag i september och oktober mellan kl. 15.00 och 17.00 och umgås och pratar svenska. Ingen föranmälan.    
Do you want to learn Swedish? Join our Language Café (Språkcafé), every Wednesday in September and October between 3 pm and 5 pm.

28/10 kl. 17: Bibblan (hjärta) Bénka-dí
Bénka-dí och Simrishamns bibliotek: Träffa barn- och ungdomsbibliotekarien inne på Bénka-dí. Vi skriver poesi, pysslar och fikar tillsammans. Fri entré, ingen föranmälan.

29/10 kl. 12-16: Lykteverkstad
Österlens museum: Kom och karva en ”bedelojta” och lyssna till hemska berättelser från Österlen. Entré: 30 kr för alla som vill göra en lykta.

30/10 kl. 12-21 Österlen lyser!
Österlens museum: Kl. 12-16: Lykteverkstad. Kom och karva en ”bedelojta” och lyssna till hemska berättelser från Österlen. Entré: 30 kr för alla som vill göra en lykta. Kl. 16-19 I bedelojtans sken. Filmvisning, dokumentation, berättelser från bedestikked. I samarrangemang med Bedelojtans vänner. Försäljning av foderbetor odlade av Bedelojtans vänner på Svabesholm. Fri entré.
Kl. 19 Fickling. Samling i museibutiken. Medtag gärna egen ficklampa. Entré: 40 kr (gäller alla deltagare) inkl. museibesök.

NOVEMBER

2/11 kl. 11: Måndagsmys
Simrishamns bibliotek: Starta måndagen med biblioteksmys. Ett tillfälle för dig med hemmavarande barn att träffa andra föräldrar och barn. Vi tipsar om nya bilderböcker och bjuder på te och kaffe, ta gärna med mellanmål. Fri entré, föranmälan till biblioteket, 0414-81 93 00.

2/11 kl. 14.00: E-böcker – hur gör man?!
Simrishamns bibliotek: Är du nyfiken på e-böcker men känner dig osäker på tekniken? Kom på vår e-boksintroduktion och passa på att ställa alla dina frågor. Föranmälan till biblioteket.

3/11 kl. 10: Kulturfika
Kafé Kagan, Stortorget i Simrishamn: På tisdagsförmiddagarna är du välkommen på ”kulturfika”, där alla som är kulturintresserade kan mötas över en fika på Kafé Kagan på Stortorget i Simrishamn. Det är alltid samma plats och samma tid, men kanske med olika personer. Självfallet får du komma tidigare eller senare om du vill, det är upp till var och en att bestämma. Ibland träffar du personal från kultur- och fritidsförvaltningen, ibland andra kulturintresserade personer. Fikan betalar du själv.

4/11 kl. 17: Bibblan (hjärta) Bénka-dí
Bénka-dí och Simrishamns bibliotek: Träffa barn- och ungdomsbibliotekarien inne på Bénka-dí. Vi skriver poesi, pysslar och fikar tillsammans. Fri entré, ingen föranmälan.

9/11 kl. 11: Måndagsmys
Simrishamns bibliotek: Starta måndagen med biblioteksmys. Ett tillfälle för dig med hemmavarande barn att träffa andra föräldrar och barn. Vi tipsar om nya bilderböcker och bjuder på te och kaffe, ta gärna med mellanmål. Fri entré, föranmälan till biblioteket, 0414-81 93 00.

10/11 kl. 10: Kulturfika
Kafé Kagan, Stortorget i Simrishamn: På tisdagsförmiddagarna är du välkommen på ”kulturfika”, där alla som är kulturintresserade kan mötas över en fika på Kafé Kagan på Stortorget i Simrishamn. Det är alltid samma plats och samma tid, men kanske med olika personer. Självfallet får du komma tidigare eller senare om du vill, det är upp till var och en att bestämma. Ibland träffar du personal från kultur- och fritidsförvaltningen, ibland andra kulturintresserade personer. Fikan betalar du själv.

10/11 kl. 19.00: Bushwick Book Club: En man som heter Ove
Simrishamns bibliotek: På Bushwick Book Club får en bok inspirera till nyskriven musik, monologer och underhållning. Bushwickduon har inför sitt besök i Simrishamn läst den omtalade En man som heter Ove och låter den utgöra kvällens röda tråd. Tillsammans bjuder de på högt och lågt, värme, tänkvärdheter och humor. Musik, monologer och dialoger mynnar ut i en fin helhet. Och det bästa är: du behöver inte ha läst boken. Kom som du är, gå hem som ny. Bushwick består av Thomas Teller, musiker och kulturproducent, och Kristian Carlsson, författare, förläggare, översättare och kulturproducent. Föranmälan till biblioteket. I samarbete med ABF.

11/11 kl. 17: Bibblan (hjärta) Bénka-dí
Bénka-dí och Simrishamns bibliotek: Träffa barn- och ungdomsbibliotekarien inne på Bénka-dí. Vi skriver poesi, pysslar och fikar tillsammans. Fri entré, ingen föranmälan.

9 – 30/11: Fotoutställning med Österlens fotoklubb
Simrishamns bibliotek: Medlemmarna i Österlens fotoklubb ställer ut årets bästa bilder på Simrishamns bibliotek.

14/11 kl. 10-14 Arkivens dag och Släktforskningens dag
Österlens museum: Årets tema på arkivens dag och släktforskningens dag är ”Gränslöst”. Dagen genomförs i samarrangemang med Skånes Arkivförbund, Skånes hembygdsförbund, Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård, Simrishamns kommunarkiv och Österlens släktforskarförening. Under dagen visas en utställning med information om de olika föreningarna/förbundens arkivinnehåll, det hålls kortare föredrag och det finns möjlighet att fika. Bland annat handlar det om var gränsen till Österlen går. Här kan man också få hjälp av släktforskarna att påbörja sin egen forskning eller komma vidare om man kört fast. Fri entré.

16/11 kl. 11: Måndagsmys
Simrishamns bibliotek: Starta måndagen med biblioteksmys. Ett tillfälle för dig med hemmavarande barn att träffa andra föräldrar och barn. Vi tipsar om nya bilderböcker och bjuder på te och kaffe, ta gärna med mellanmål. Fri entré, föranmälan till biblioteket, 0414-81 93 00.

17/11 kl. 10: Kulturfika
Kafé Kagan, Stortorget i Simrishamn: På tisdagsförmiddagarna är du välkommen på ”kulturfika”, där alla som är kulturintresserade kan mötas över en fika på Kafé Kagan på Stortorget i Simrishamn. Det är alltid samma plats och samma tid, men kanske med olika personer. Självfallet får du komma tidigare eller senare om du vill, det är upp till var och en att bestämma. Ibland träffar du personal från kultur- och fritidsförvaltningen, ibland andra kulturintresserade personer. Fikan betalar du själv.

18/11 kl. 17: Bibblan (hjärta) Bénka-dí
Bénka-dí och Simrishamns bibliotek: Träffa barn- och ungdomsbibliotekarien inne på Bénka-dí. Vi skriver poesi, pysslar och fikar tillsammans. Fri entré, ingen föranmälan.

18/11 kl. 18.30: Karl Ove Knausgård
Simrishamns bibliotek: Romansviten Min Kamp väcker frågan om vad som är möjligt och tillåtet i en roman och var gränsen går mellan det privata och det offentliga. Möt författaren Karl Ove Knausgård i ett samtal med Monika Olin Wikman kring en litteratur som har hyllats som en av vår tids stora läsupplevelser. Föranmälan till biblioteket. I samarbete med SV Sydost-Österlen.

18/11 kl. 14-16: Teknik drop-in
Simrishamns bibliotek: Vill du ha vägledning till den digitala tekniken? Ta med din bärbara dator, surfplatta eller telefon till vårt drop-in så visar vår teknikkunniga personal hur du gör.

21/11 kl. 11.30: Barnföreställningen ”Space”
Simrishamns bibliotek: Space är en föreställning om att ta plats hemma och i rymden. Fri entré, maxantal: 30 barn. Föranmälan till biblioteket, 0414-81 93 00. Målgrupp: Barn mellan 1,5 - 3 år. Längd: Cirka 25-30 minuter. Arrangör: Simrishamns bibliotek/kultur- och fritidsförvaltningen i samarbete med kulturkullerbyttan.

22/11 kl. 11: Barnföreställningen "Ankensteins monster" med Folkets Hus och Parker
Kulturhuset Valfisken: Ankensteins Monster är en vacker, spännande och rolig mikromusikal för alla som inte är som alla andra. För alla som ibland är ensamma, som ibland har galna idéer och som ibland försöker förverkliga dem. För alla som har ett monster i garderoben, på taket till sitt laboratorium eller någonstans djupt inom sig. Hjälp Doktor Ankenstein och hans monster att välja bort onödiga kroppsdelar, bygga ett monster och lära sig leva med en sladd i magen. Bemästra den elektriska dansen och sist men inte minst, lär dig världens mest irriterande lek. Målgrupp: Barn mellan 4-9 år. Längd: Cirka 40 minuter. Arrangör: Simrishamns Riksteaterförening i samarbete med kulturkullerbyttan. Biljetterna kostar 50:- och säljs på Bokvaruhuset i Simrishamn, telefon 0414-102 50, samt vid entrén en timme innan föreställning.

23/11 kl. 11: Måndagsmys
Simrishamns bibliotek: Starta måndagen med biblioteksmys. Ett tillfälle för dig med hemmavarande barn att träffa andra föräldrar och barn. Vi tipsar om nya bilderböcker och bjuder på te och kaffe, ta gärna med mellanmål. Fri entré, föranmälan till biblioteket, 0414-81 93 00.

24/11 kl. 10: Kulturfika
Kafé Kagan, Stortorget i Simrishamn: På tisdagsförmiddagarna är du välkommen på ”kulturfika”, där alla som är kulturintresserade kan mötas över en fika på Kafé Kagan på Stortorget i Simrishamn. Det är alltid samma plats och samma tid, men kanske med olika personer. Självfallet får du komma tidigare eller senare om du vill, det är upp till var och en att bestämma. Ibland träffar du personal från kultur- och fritidsförvaltningen, ibland andra kulturintresserade personer. Fikan betalar du själv.

24/11 kl. 18.30: Indiska äventyr i Rörum
Simrishamns bibliotek: Mikael Bergstrand har gjort internationell succé med sina romaner Delhis vackraste händer och Dimma över Darjeeling. Kom och lyssna på Mikael när han berättar om sitt författarskap, sina år i Indien och inte minst om hur hans nya hemvist Rörum har inspirerat honom att skriva Gurun i Pomonadalen, den tredje och sista delen i hans populära Indiensvit. Föranmälan till biblioteket. I samarbete med SV Sydost-Österlen.

25/11 kl. 17: Bibblan (hjärta) Bénka-dí
Bénka-dí och Simrishamns bibliotek: Träffa barn- och ungdomsbibliotekarien inne på Bénka-dí. Vi skriver poesi, pysslar och fikar tillsammans. Fri entré, ingen föranmälan.

26/11 kl. 12.00: Bokbubbel
Simrishamns bibliotek: Höstens andra bokbubbel och vi kastar oss åter ut i höstens bokflod och tipsar om nya och spännande böcker. I höst provar vi med flera kortare bokbubbel, max 45 minuter per gång, och vi tipsar också om e-böcker och visar hur du laddar ner dem. Föranmälan till biblioteket, ange då också om du vill ha lunchbaguette à 40 kr.

30/11 kl. 11: Måndagsmys
Simrishamns bibliotek: Starta måndagen med biblioteksmys. Ett tillfälle för dig med hemmavarande barn att träffa andra föräldrar och barn. Vi tipsar om nya bilderböcker och bjuder på te och kaffe, ta gärna med mellanmål. Fri entré, föranmälan till biblioteket, 0414-81 93 00.

DECEMBER

2/12 kl. 17: Bibblan (hjärta) Bénka-dí
Bénka-dí och Simrishamns bibliotek: Träffa barn- och ungdomsbibliotekarien inne på Bénka-dí. Vi skriver poesi, pysslar och fikar tillsammans. Fri entré, ingen föranmälan.

6/12 kl. 14-18: Julskyltning med levande museum
Österlens museum: Museet visar upp sina utställningar med Österlenkonstnärer, Österlens trädgårdar, Geologi och Kläder/Textilier. I utställningarna agerar berättare, museipersonal och skådespelare i tidstypiska kläder. Butiken är fylld av julklappstips för alla åldrar. Inträde för dagen: 20 kr för alla från 7 år.


Aktuellt på Simrishamns bibliotek

Vill du veta vad som händer på Simrishamns bibliotek? Läs mer här.


Aktuellt på Österlens Museum

Vill du veta vad som händer på Österlens museum? Läs mer här.


Sök aktuella evenemang i Simrishamns kommun!

Sök aktuella evenemang här:
http://www2.visitystadosterlen.se/sv/evenemang/start

Sök konsthantverkare och gallerier:
http://www2.visitystadosterlen.se/sv/se-och-gora?filter=c%3D14141%2C14147%2C14156

Sök aktuella utställare:
http://www2.visitystadosterlen.se/sv/evenemang?search=s=20120913;c=14108;gid=-1