Textilsamlingarna fotograferas

Nedan syns en barnkolt, en s.k. ”slum” i ylletyg, sydd 1924 av en skräddare från Walleberga till en dräktutställning i Cimbrishamn. Träskorna har läderputor dekorerade med snitt på ovansidan och har burits av ett barn i Borrby. Kilmössan är av okänd härkomst, men den ena av de två singlade bollarna härrör från gamle museichefen Gustav Åbergs dödsbo.

Barnkolt på Österlens museum. Foto: Antonia Hellstam.Barnkolt på Österlens museum. Foto: Antonia Hellstam.

Tygnappar på Österlens museum. Foto: Antonia Hellstam.Tygnappar på Österlens museum. Foto: Antonia Hellstam.

Dam- och herrkläder var näst i tur för fotografering och här nedan följer bilder på några vinteraktuella plagg ur samlingen:

Ett s.k. "förhänge" för herrar att bära innanför jackan, virkat av ullgarn.Ett s.k. "förhänge" för herrar att bära innanför jackan, virkat av ullgarn.

Broderade skinnhandskar för herrar. 1800-tal.Broderade skinnhandskar för herrar. 1800-tal.

Jaktvantar av ull med separat pekfinger underlättade hanteringen av geväret!Jaktvantar av ull med separat pekfinger underlättade hanteringen av geväret!

Hundskinnsmössa med kulle av indigofärgad vadmal. 1800-tal från Rörum.Hundskinnsmössa med kulle av indigofärgad vadmal. 1800-tal från Rörum.

Bröstlapp med pärlbroderi och silverspets att lägga i livstyckets urringning. Tillhörande kvinnlig allmogedräkt från 17-1800-talet.Bröstlapp med pärlbroderi och silverspets att lägga i livstyckets urringning. Tillhörande kvinnlig allmogedräkt från 17-1800-talet.

Virkade ärmmuddar med sammetskant mot den skånska blåsten.Virkade ärmmuddar med sammetskant mot den skånska blåsten.

Damvantar i yllefilt av 1600-talsmodell.Damvantar i yllefilt av 1600-talsmodell.

Värmande damstrumpor som förmodligen klippts av för nystickning av foten.Värmande damstrumpor som förmodligen klippts av för nystickning av foten.

En sista titt in i textilmagasinet innan denna fotograferingsperiod tar slut! Tack för mig, Antonia Hellstam vid kameran.

Något av innehållet i ett syskrin: nålhus, prylar, sybaron, m.m. av ben och pärlemor. Foto: Antonia Hellstam.Något av innehållet i ett syskrin: nålhus, prylar, sybaron, m.m. av ben och pärlemor. Foto: Antonia Hellstam.

Kuddar i röllakan. Foto: Antonia Hellstam.Kuddar i röllakan. Foto: Antonia Hellstam.

Kuddar i röllakan. Foto: Antonia Hellstam.Kuddar i röllakan. Foto: Antonia Hellstam.

Kudde med yllebroderi. Foto: Antonia Hellstam.Kudde med yllebroderi. Foto: Antonia Hellstam.

Spedetröja med sammetsband och pärlor. Foto: Antonia Hellstam.Spedetröja med sammetsband och pärlor. Foto: Antonia Hellstam.