Bakgrund till projektet

Projektet startade hösten 2010 med att en man kontaktade Österlens museum och undrade varför vårt kulturarv var så ovårdat nu för tiden. Annat var det förr då tog man hand om alla våra fornlämningar och skev böcker, visade upp och såg till att de inte var överväxta och nerskräpade.

skyltEn fallen skylt vid en av alla Österlens fornlämningar. Detta ska inte möta en besökare som söker sig ut i kulturlandskapet. Foto: Ann-Louise Svensson.

Fornlämningarna sätts åter i fokus

Nuförtiden kan man knappt hitta till de flesta av fornminnena och skulle man råka hitta dem, är det svårt att få information om dem. Detta funderade vi mycket på och resultatet blev ett projekt som Österlens museum gjort förstudier till och som nu drar igång på allvar. Nu ska fornlämningarnas status, hälsa och tillstånd åter sättas i fokus!

Ansvaret för fornminnesvård i Skåne har Länsstyrelsen i Skåne och de hjälper till att vårda flertalet fornlämningar. Men de arbetar inte operativt med att åka ut och vårda utan sköter bidrag och hjälper till med råd till dem som vårdar fornlämningar på sin egen fastighet. Efter ett möte med Länsstyrelsen stod det klart att vi kunde samarbeta kring dessa frågor och Österlens museum kunde fortsätta med att driva projektet vi redan startat.

Vi valde ut tre objekt men det finns ju långt fler än dessa tre som behöver vårdas men vi måste ju börja någon stans och hoppas på att i slutändan har vi ett lättillgängligt landskap där såväl historia, nutid och framtid ska samspela med den fantastiska natur som oftast omger platserna.

Projektets slutmål är att hitta långsiktiga lösningar på hur vi kan visa upp ett så fantastiskt och varierande historiskt landskap som vi kan. Här finns ju allt ifrån stenåldersgravar till medeltida kungsgårdar, broar och vägmärken.

Läs om projektet i Ystads Allehanda här!