Aktuella utställningar

Aktuella utställningar på Österlens museum i Hafreborg.

Skrabban_170127Ny utställning: Skrabban – nya aktiva och interaktiva rum

Våning 1, Hafreborg

Lördagen den 8 april invigdes Österlens museums nya barnutställning Skrabban. Kom och prova aktiviteterna i våra nya aktiva och interaktiva verkstäder för barn! Välkomna!

 

Gröna trädNy utställning: Karlsson x 2

Våning 2, Hafreborg

Årets utställning visar svartvita foton och färgsprakande textil av far och dotter Karlsson; Stig T Karlssons foton från 1961 på Österlen och Lisa Karlssons textila verk.

Stig T Karlsson föddes i Lund 1930 och utbildade sig under två år på Stockholms stads yrkesskolor. Han arbetade som frilansfotograf från 1955, gav ut sin första fotobok 1958 och reste sedan runt i världen på fotoreportage, framför allt i Asien, ofta i samarbete med författarna Folke Isaksson och Lasse Berg. Björn Ranelid har skrivit texterna till fotoboken ”Minnesbilder från Österlen” som gavs ut 2002.

Lisa Karlsson är textilkonstnär och arbetar med lapptäckesteknik i den äldsta konstnärliga traditionen – det dekorativa ornamentet. Hon har under många år fördjupat sig inom det textila hantverket och som dotter till Stig T Karlsson blev hon tidigt uppmuntrad att se. Arbetet med lapptäcken är en långsam process där gamla textilier återvinns och fogas samman, bit för bit, till nya, komplexa helheter i ett samspel mellan historia och samtid.

Särken först - om kläder och människor på Österlen

Våning 3, Hafreborg

Särken först - om kläder och människor på Österlen, vår nya basutställning med inriktning på textilier. Tidsperspektivet är 1700-talets slut till 1970-tal. Kläder som ett måste, status, traditionsbärare samt berättelser, form och funktion handlar det om i denna utställning. Teckningen till vänster som är gjord av C A Ehrensvärd kallas Särken först, och har gett namn åt utställningen. Bilden finns i boken Resa till Italien, vilken utkom 1786.

geologi

Geologi på Österlen

Våning 3, Salen i Hafreborg

Lördagen den 30 maj öppnade en miniutställning på Österlens museum om geologin på Österlen. Utställningen är tänkt att inspirera besökarna till att göra vidare utflykter till geologiska platser runt om i landskapet. Österlens geologi är intressant och komplicerad. Här finns allt från det 1500 miljoner år gamla urberget och kambriska sandsten med spår efter maskgångar från en tid då Skåne låg vid ekvatorn för ca 550 miljoner år sedan till yngre perioder då bärnsten och flinta bildades.