Bokbuss i Simrishamns kommun

En buss kommer lastad – med mer än bara böcker

Simrishamns kommuns sprillans nya bokbuss har gjort entré – med ett ton böcker och filmer. Simrishamns biblioteks första mobila bibliotek, bokbussen med stort B, är nu invigd!

Simrishamns nya bokbuss

Sommarturlistan
Bokbussens första turlista varar över sommaren, till och med den siste augusti.  Här hittar du bokbussens turlista 29 maj-31 augusti.

Se bokbussens hållplatser på kommunkartan

En bokbuss kommer lastad
Bokbussen kommer lastad med ett ton romaner, deckare, faktaböcker, bilderböcker, pekböcker, ljudböcker, tidskrifter, talböcker och storstilsböcker. Och film! 
Men framför allt kommer den lastad med bibliotekets medarbetare som kommer att hjälpa besökarna att reservera böcker och beställa hem det man är intresserad av, vill ha tips om eller har behov av.

Utbudet är långt större än det som finns i bussen
För den som inte nöjer sig med ett ton medier av olika slag, finns via bokbussen tillgång till allt som finns i den gemensamma bibliotekskatalog som finns för kommunerna i sydöstra Skåne (Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Tomelilla och Ystad).

Finns inte det man söker på bussen, tar vi med oss det från något av de andra biblioteken. Skulle vi inte ha det man letar efter, kan vi alltid göra fjärrlån från alla Sveriges universitets- och högskolebibliotek, precis som på huvudbiblioteket.

Många hållplatser och många aktiviteter
Bokbussen besöker mer än 20 byar samt förskolor och äldreboenden och är inte bara en förmedlare av media, utan även en resurs för kunskapsinhämtning av den digitala tekniken, för inspirerande sagostunder för de små och högläsning och bokprat för de stora.

Arrangemang som t.ex. från sagostunder för de små till teknik-drop-in för de äldre, kommer också att återfinnas i bokbussen. Från och med i höst kommer ett speciellt program för dessa evenemang att publiceras.

Bussen är grön 
Bokbussens utseende baseras mycket på vad elever i kommunens grundskolor ville pryda den med. Nästan 150 ritningar kom in totalt i höstas när frågan låg ute – men även en del vuxna ville vara med och påverka hur den skulle se ut. Den röda tråd som fanns bland de många förslagen bestod av djur och natur, böcker, äpplen och regnbågar. Förslagen lämnades över till en grafisk formgivare, Julia Persson i Malmö, som arbetade utifrån dem tillsammans med några önskemål från biblioteket.

Vi ville att illustrationens färgschema skulle matcha det befintliga bibliotekets i Simrishamn, som ju utmärks av sitt röda tegel och sin gröna väggmålning. Illustrationen fick gärna också ha inslag av skånsk allmoge för att ge en känsla av tidlös, lokal förankring. Resultatet blev en explosion av grönska, med stolta djur som marscherar framåt mot nya mål under en regnbåge och en klok ugglas översikt. En allmogebård löper längs med hela fordonet och den kloka ugglan omger sig med böcker och äpplen.

Byggd på Nordirland
Bokbussen ��r byggd på Nordirland, leverantörens första leverans i Skandinavien. På vår upphandlares blogg, simrishamn.se/bloggar/upphandlingsbloggen1, återfinns mer information om hur den innovativa upphandlingen gick till – en upphandling som fått många bibliotek runt om i landet att kontakta vår kommun för att få mer information om hur vi gjorde. 

Varmt välkomna ombord!