Biblioteket

Välkommen till Simrishamns bibliotek!

Biblioteket är en av de stora mötesplatserna i vår kommun, en träffpunkt med all världens berättelser och kunskap inom räckhåll.

Simrishamns bibliotek - översikt

Biblioteket - en plats för alla

Du är välkommen hit för att låna böcker, tidskrifter, ljudböcker, talböcker, musik, språkkurser, noter och filmer. Du kan söka information, släktforska, lyssna på föredrag och delta i våra olika aktiviteter. Du kan låna dator, skriva ut, skanna och kopiera.

Här kan du också koppla av i en stimulerande miljö, läsa en bok, läsa dagstidningar och tidskrifter eller studera i vårt tysta avdelning. Blir du sugen på en kopp kaffe, te eller choklad kan du köpa det med betalkort i vår kaffeautomat. 

I menyn till vänster kan du läsa mer om allt det vi erbjuder på biblioteket. Länkarna går till webbportalen för Bibliotek Skåne Sydost, www.biblioteksso.se

 

Logga för Bibliotek Skåne Sydost

Bibliotekskatalog - sök, reservera och låna om 

 

 

Vad händer på biblioteket i höst?

Gå till bibliotekets evenemangskalender för att se allt som händer på biblioteket. Det finns något för alla - vuxna, ungdomar och barn.

Eller klicka på bilden nedan för Kulturguiden hösten 2018 i PDF.

Kulturguiden hösten 2018

 

 

Senaste nytt:

20181012:

Bokbussen på service 17-18 oktober

Onsdagen 17:e och torsdagen 18:e oktober är bokbussturerna inställda eftersom bokbussen ska på service. Vi  beklagar olägenheten. Reserverade böcker står kvar extra länge!

20181008:

Webbkatalogen ur funktion 14 oktober

Söndagen den 14 oktober kommer vår webbkatalog, www.biblioteksso.se, att vara ur funktion från ca kl 10 till ca kl 18 pga underhållsarbete. Vi ber er ha överseende med olägenheten som detta medför.

20181005:

Språkkafé börjar igen på biblioteket - start 9 oktober

Vill du träna på att prata svenska? Kom till biblioteket och prata med våra språkvolontärer. Vi ses varje tisdag kl. 15-18 i biblioteket. Start 9/10. Ingen föranmälan, drop in.

 

20180827:

Meröppet till kl. 22 på söndagar fr.o.m. 2 september

Från och med den 2 september kommer biblioteket att utöka sina meröppettider på söndagskvällar. Meröppetbesökare kommer att kunna stanna till 22.00 istället för bara till 18.00 då flera har önskat kunna studera här mer på söndagskvällar.

Vi hoppas att detta kommer att uppskattas av våra meröppetbesökare och innebära att fler vill skaffa sig meröppetkort. Vill du skaffa ett meröppetkort är du välkommen till biblioteket vardagar mellan klockan 10.30 och 16.00. Ta med legitimation och ditt lånekort.

 

20180816:

Dubbelt så många stopp för bokbussen i byarna i höst

Från och med september kommer bokbussen i Simrishamn att besöka de mindre byarna varannan vecka och de större varje. Det är en fördubbling till skillnad från idag när de mindre får besök var fjärde vecka och de större varannan.

Simrishamns nya bokbuss

Den befintliga turlistan som körs fram till och med 31 augusti har omarbetats efter sommarens första månader med bokbussen i drift. Sommarens glesare stopp berodde på att verksamheten var ny och att man ville ha marginaler att hantera eventuella barnsjukdomar.

Enligt bokbussverksamhetens samordnare Kate Visonj har ambitionen hela tiden varit att få en turlista som bygger på jämna och ojämna veckor. Både statistiken och de reella stoppen har visat på behovet av fler stopp, då det i vissa byar har varit svårt för personalen att hinna med att ge alla service.

En annan nyhet är att man i höst kommer att erbjudas hjälp med IT-frågor på bokbussen. Det betyder att man kan ställa frågor om till exempel sin mobil, dator eller surfplatta. Vill man hellre boka en tid för att i lugn och ro sitta med en bibliotekarie, erbjuds det under namnet Digital vägledning. I båda fallen följer extra personal med bokbussen för att svara på de digitala spörsmålen.

Från och med september kommer bokbussen också att börja besöka förskolor. Förutom att barnen själva får låna böcker kan pedagogerna förbeställa media att arbeta med. Det kommer även att erbjudas sagostunder för barnen med bibliotekets litteraturpedagog.

Vill du veta mer om Simrishamns nya bokbuss? Läs mer om bokbussen här.

Bokbussens turlista 1 september 2018 - 31 januari 2019