Avtal med Bondens Skafferi

För några månader sedan gick det att läsa i lokaltidningen att avtalen på färskt kött, som kommunen haft med Familjen Dafgård, sagts upp eftersom leverantören inte klarade av att tillmötesgå de krav på hållbarhet för bland annat färsprodukter som kommunerna ställt i upphandlingsunderlaget. Avtalen var giltiga i åtta veckor efter uppsägning och därför var vi tvungna att så snabbt som möjligt försöka hitta en ny leverantör av de aktuella varugrupperna. Efter möten med flera olika producenter föll valet till sist på Bondens Skafferi.

Bondens Skafferi är en grossist som köper in högkvalitativa råvaror från skånska producenter. Enligt de själva vill de vara "länken som får råvaror från skånska gårdar att hamna på matsedeln". Bland underleverantörerna till Bondens Skafferi märks till exempel Team Ugglarp, Tockafarmen och Friskatorpet. (Beskrivning av alla samarbetspartners till Bondens Skafferi finns här).

Representanterna som vi träffade från Bondens Skafferi var krögare i grunden och gav intrycket av att brinna både för sin affärsidé och för sin produkt. De hade redan erfarenhet av att leverera till kommuner med distributionscentral och, viktigast av allt, de visade att de skulle kunna infria de krav som ställts på hållbarhet i upphandlingsunderlagen.

Idag är första dagen som Simrishamns kommun beställer produkter från Bondens Skafferi och processen med att byta leverantör av färskt kött har därmed gått både snabbt och smärtfritt. Det är något som vi i kommunen är väldigt glada över.