Skolbiblioteken i Nord

Hej och välkommen till bibliotekariens hemsida! Här hittar du information och länkar.

Sommarläsning

Alla lånade böcker är sommarlån, som man inte behöver lämna förrän skolan börjar igen till hösten. Är du mellan 6-16 år? Varför inte läsa 5 böcker under sommaren och få en gåvobok på Simrishamns bibliotek? För mer information besök Simrishamns bibliotek.

Lånekort

Alla elever i förskoleklass och uppåt får ett eget lånekort genom skolbiblioteket. Lånekortet kan sedan användas genom hela skoltiden och även för lån på de kommunala biblioteken. För att få ett lånekort ska en vårdnadshavare skriva på en ansökan (se nedan). Ansökan lämnas till skolbibliotekarien.

Ansökan om lånekort (PDF)

Legimus - för elever med läshinder

Legimus

Elever som behöver stöd i sin läsning kan ansöka om lösenord till Legimus, som gratis erbjuder tusentals olika inlästa talböcker. Dessa talböcker kan man med lösenord lyssna på i mobilapp, eller ladda ned till sin dator. Skolbiblioteket hjälper till med löseord. Nedanstående avtal måste skrivas på för att Legimus ska kunna användas.

Avtal för Legimus (talböcker) (PDF)

Läslyftet

Syftet är att förbättra elevers läsande och skrivande och även att få till en långsiktig förändring i fortbildningskultur och undervisningskultur. Lärarens fokus är att uppmärksamma sin egen utbildning, det är därför viktigt att läraren är aktiv i alla del moment och utmanar sig själv och sina kollegor. Detta är en forskningsbaserad utbildning som sker i ständig utveckling. Ht 2015 ska det finnas 9 moduler att välja mellan. Man hinner en modul per termin. Varje modul innehåller fyra delar. Skolbiblioteket hjälper till med praktiska frågor som rör litteraturen.

LänkarBeskrivning
länk Barnens bibliotek. Massor av roliga flikar och även möjlighet att låna e-böcker! Perfekt för dig som gillar att läsa!
logga Bab.la. Onlinelexikon för 24 språk och mycket mer om språk och översättning: Verb, Språktest, Spel, Forum, etc
ebok E-böcker. Du kan låna e-böcker via datorn med lånekort från Simrishamns bibliotek. Logga in med lånekortsnummer och pin-kod. Lånetiden är en månad på e-böckerna. Fråga bibliotekarien om du vill ha hjälp!
ljudbok E-ljudböcker. Du kan lyssna på ljudböcker på din dator, med lånekort från Simrishamns bibliotek. Fråga bibliotekarien om du behöver hjälp!
länk Kolla källan. Skolverkets sida med lathund och tips på hur du kan tänka källkritiskt när du ska skriva ett skolarbete. Bra för lärare som vill ta upp källkritik med sina elever.
länk Litteraturbanken. Denna sida gör svenska klassiker tillgängliga i pålitliga digitala versioner. 
länk Länkskafferiet. Här finns länkar till 4500 webbplatser och andra digitala lärresurser som passar bra för skolarbete.
länk Nationalencyklopedin - det största uppslagsverket på svenska. Vill du läsa NE hemifrån så kan du skapa ett eget konto.  Du måste dock skapa kontot när du är inloggad i nätverket på skolan.
länk Svenska akademiens ordlista. Undrar du över vad ett ord betyder? Slå upp det i denna e-boksversion av den klassiska ordlistan.  
 länk Online newspapers samlar länkar till tusentals tidningar världen över.
 länk Safir är Lunds universitets länksamling där du kan söka länkar inom olika ämnen.