Simrishamn på Österlen

Arkitekturpris 2017

Kommunens arkitekturpris 2017 går i år till ett fritidshus i Kyhl Mälarhusen, adressen är Sandbacka 37 A. Priset delas ut lördagen den 21 oktober kl. 10. Prisutdelningen sker på plats och är offentlig. Välkommen att delta! Läs mer här om hur du hittar hit och hur parkering får ske under lördagens evenemang.

Vägval i Sankt Olof

I distrikt Sankt Olof finns det 31 vägar som ska få ett namn och flera befintliga vägnamn som kommer att förlängas. Sankt Olofs kulturförening bjuder in till information om projekt "Vägval" på Medborgarhuset, Kapellgatan 7 i Sankt Olof lördagen den 21/10 kl. 15.30 och bjuder på fika. Vår projektledare Kicki Näslund berättar mer om namngivningen och hur man kan medverka. Välkommen!

Vattenavstängning på Viktoriavägen, Nyhem i Vik 20/10

På grund av ledningsarbeten på Viktoriavägen kommer vattnet att stängas av 20/10.  Vattnet förväntas vara tillbaka före kl. 16. Inom en snar framtid kommer också alla vatten- och avloppsledningar att bytas ut längs hela Viktoriavägen, ett arbete som beräknas pågå under 6-8 veckor. Under byggtiden kommer det att vara begränsad framkomlighet. Vi beklagar besväret och hoppas på överseende. 

Företagarkvällen med alla utmärkelser!

19/10 var företagare i Simrishamns kommun samlade på Skillinge teater för den årliga stora företagarfesten. Kvällens höjdpunkter var utdelningen av de fyra utmärkelserna Årets företagare, Årets nyföretagare, Årets unga företagare och Årets näringslivsambassadör. För en fantastisk underhållning stod Performing Arts, det estetiska programmet på Nova academy i Simrishamn.

T.v. Helena Åkesson, Årets företagare 2016Årets företagare i Simrishamns kommun 2016 blev Helena Åkesson, Skillinge emalj (t.v.). Cecilia Granquist Dahmén, ordförande för Företagarna Österlen, skötte utdelningen av denna prestigefyllda utmärkelse. Juryns motivering löd ”Skillinge emalj utvecklar med modern teknik och nya formspråk ett traditionellt hantverk. En ständigt närvarande nyfikenhet och en stor förmåga att anta krävande utmaningar kännetecknar företaget”.

Marianne och Johan Frank med företaget Genuin hundtjänst blev Årets nyföretagare med denna motivering: ”Att starta företag kräver mod, passion och förståelse för mina kunders behov. Årets nyföretagare i Simrishamns kommun har haft modet att omvandla sin passion från ett hobbyföretag till en heltidsverksamhet. Samtidigt har företaget tagit ytterligare steg och ser till att ytterligare möta kundernas behov av att inte bara kunna handla på nätet utan även 'in real life' genom att öppna en butik i Simrishamn.” Pristagaren utses av Nyföretagarcentrum. Lars Kindesjö, ordförande i Nyföretagarcentrum Ystad-Österlenregionen och styrelseledamoten Lars Ottosson skötte gemensamt prisutdelningen.

John Ekström Årets unga företagare 2017Simrishamns kommun uppmärksammar även yngre företagare. Utmärkelsen Årets unga företagare 2017 gick till John Ekström i Skillinge med företaget John Henric Sweden. Motiveringen var: ”John Ekström är en passionerad entreprenör, inspiratör, och eldsjäl som med glädje ständigt ser fram emot nya utmaningar”.

Marie och Gustav Mandelmann med Mandelmanns trädgårdar utsågs till Årets näringslivsambassadör 2017. Motiveringen till ambassadörskapet lyder: ”Som en jordnära källa till inspiration och med en kristallklar framgång bidrar Marie och Gustav Mandelmann till en hållbar utveckling på Österlen”.

Ett stort grattis till alla vinnare!

Kommunstyrelsen har haft sammanträde

Ett axplock av de viktigaste besluten hittar du här.

Bredbandsnytt (uppdaterad 18/10)

Här kan du läsa senaste nytt om bredbandsutbyggnaden i vår kommun.

Vägval

Nu finns de aktuella kartorna för Sankt Olof och Rörum med vägar som föreslås bli förlängda och de som behöver få ett namn här på hemsidan. Följ snabblänken till "Vägval" i vänstra kolumnen. Där finns det information om vårt projekt för namngivning av vägar och presentationer av de aktuella distrikten. Samma kartor finns också på papper i kommunhuset på Stortorget där man också kan lämna in sina förslag.

Miljöpris 2017

Dags att nominera pristagare till miljöpriset i Simrishamns kommun, senast 6/11.

Känner du någon som gjort en stor insats för miljön? Vi delar årligen ut ett miljöpris för en särskilt förtjänstfull insats inom miljöområdet. Miljöpriset ska i år delas ut för nionde året och vi ber medborgarna om hjälp med nominerandet. Läs mer om miljöpriset och hur du nominerar här.

Tullhusstranden nominerad till arkitekturpris

Tullhusstranden i Simrishamn är nominerad till Skånes arkitekturpris som delas ut den 26 oktober. Läs mer om priset och nomineringen här.

Öppet hus om Snurringen

Nytt avtal om Snurringen, vår ”stadsbuss” i Simrishamn, ska förhandlas med Skånetrafiken 2017/2018 för att börja gälla från december 2019. Vi ser därför över tidtabell, körväg, hållplatser etc. just nu. Ambitionen är att utöka turtätheten och även köra på lördagar. Vi håller öppet hus 7/11 kl. 9.30–12.00 och 13.00–15.30 på Marint centrum på Varvsgatan i Simrishamn. Välkommen på dialog. Synpunkter och önskemål kan även skickas till carina.knutsson@simrishamn.se till och med den 10 november.

Välkommen på trygghetsvandring i Borrby 7/11 kl. 18–20

Efter Gärsnäs och Hammenhög är det nu dags för trygghetsvandring i Borrby – vad tycker du är otryggt, hur kan vi åtgärda det? Vi ses på plats den 7 november, vi samlas kl. 18 på busstorget vid Järnvägsgatan. 

Var vandringen ska gå bestämmer du. Gå in på vår karta på webben. Där kan du enkelt markera platser, sträckor eller områden där du känner dig otrygg. Det som markeras på kartan ligger sedan till grund för vandringen, så dina kommentarer är väldigt viktiga. Det kan handla om allt från bristande belysning till skymmande buskage. Tänk bara på att du endast fyller i otrygghetsfaktorer och inte går in på t.ex. upplevda brister i trafiksäkerhet eller liknande. Vi avslutar insamlingen av underlag via kartan fredag 3/11 kl. 8 för att hinna gå igenom underlaget och planera en bra vandring.

Vid trygghetsvandringen tisdag 7/11 träffar du både representanter från oss på kommunen och från polisen. Vi vandrar till de platser som fått flest kommentarer och synpunkter, går igenom på plats vad som kan åtgärdas. Vandringen avslutar vi på busstorget och där sammanfattar vi också vad vi sett och vad nästa steg i processen är. Vandringen avslutas senast kl. 20. Välkommen!

Sök bidrag från Montans donationsstiftelse

Bidrag ges till behövande personer inom Sankt Olofs, Rörums, Vitabys, Ravlunda och Brösarps tidigare kommuner. En skriftlig ansökan, med kortfattad motivering, skickas till ordförande Anders Johnsson, Simrishamns kommun, 272 80 Simrishamn, eller anders.johnsson@simrishamn.se. Beviljade bidrag betalas ut före jul. Ansök senast 30/11. Mer information och kriterier finner du här eller fås av Anders Johnsson via e-post eller 0414-81 91 45.

Näringslivsbloggen och upphandlingsbloggen

Missa inte våra bloggar, här hittar du dem: näringslivsbloggen och upphandlingsbloggen.

Medborgarenkät

Vi är med i SCB:s medborgarundersökning i höst, för andra året i rad. Det är en enkätundersökning företaget genomfört två gånger årligen sedan 2005 och som de flesta av landets kommuner deltagit i en eller flera gånger. De som tillfrågas är ett slumpmässigt urval ur befolkningsregistret. 1 200 personer i åldrarna 18–84 år tillfrågas i höstens undersökning i vår kommun. Nu är enkäten ute, glöm inte besvara den! Enklast är det att göra det via internet, men det går givetvis också bra att skicka in enkäten på papper. Tack för att du deltar! Läs mer här.

Information från Skånetrafiken

Banarbete 12-18/11 Rydsgård-Simrishamn
För att tågen ska få bättre framkomlighet kopplar Trafikverket in nya mötesspår. 12-18/11 ställs därför alla tåg in mellan Rydsgård och Simrishamn. Istället för tåg går det bussar både via mellanstationerna och direkt. Läs mer här.

Vi söker dig...

... som vill vara ett stöd till barn eller vuxna med funktionsnedsättning. Du kan bli kontaktperson eller ledsagare för att hjälpa någon att bryta social isolering eller underlätta för någon att delta i olika aktiviteter i samhället. Läs mer här

Nyfiken på Greater Copenhagen?

Nu finns det en ny hemsida som beskriver samarbetet. Välkommen att göra ett besök!

Båtplats

Önskar du hyra en fast båtplats i någon av våra hamnar, kontakta hamnkontoret: 0414-81 92 02, hamnen@simrishamn.se.

Tomtmark för bostadsprojekt till salu

Simrishamns kommun har tomtmark till salu för uppförande av bostäder i genuin miljö, i "Gamla stan". Läs mer här

Simrishamns kommun på Minecraft

Simrishamns kommun (och alla andra svenska kommuner!) kan nu användas i spelet Minecraft - det är Lantmäteriet som släppt en landskapsmodell. Läs mer här.

Öppna data och "Jämföraren"

Nu finns öppna data från Simrishamns kommun tillgängliga här. Läs också om den nya tjänsten "Jämföraren" här där du kan göra jämförelser av nyckeltal mellan olika kommuner. "Jämföraren" har nyligen uppdaterats med fler funktioner.

Sociala Simrishamn

Här ser du alla möjligheter du har idag att att interagera med kommunen på sociala medier.

"Natur på Österlen"

Naturboken 2014

”Natur på Österlen”, boken om alla de upplevelser kommunens växlande och vackra natur bjuder på, finns i en reviderad, nytryckt upplaga. Den finns att köpa för 40:- på Österlens museum, på biblioteket och på turistbyrån.

VA-enheten informerar

Vid problem med stopp i avloppet, att LTA-pumpen larmar, vattenläcka eller driftavbrott för dricksvatten, ring 0414-81 92 00 (måndag-fredag kl. 9-15), övrig tid jourtelefon 040-676 90 80.

Byggklara tomter?

Här finns förteckning över de kommunala, byggklara tomter som finns i vår kommun.

Vill du också bo i Simrishamns kommun?

Läs mer här. Du kan också gå direkt till intressanta sidor. Under t.ex. Bygga & bo finns det mesta du behöver veta om fastighetsägare. Tidningen Nyinflyttad till Simrishamn ger också en snabböversikt över vad som är aktuellt i vår kommun.

Vi har ingen kommuntidning...

... men varje månad har vi flera sidor kommuninformation i Österlenmagasinet, gratistidningen som når alla hushåll i kommunen varje torsdag. Våra kommuninformationssidor hittar du också här. Lokala medier skriver också om Simrishamn och Österlen på webben, t ex Ystads Allehanda, Radio Kristianstad och Lokaltidningen.

Anmäl ditt evenemang till kommunens evenemangskalender!

I evenemangskalendern kan du alltid söka aktuella evenemang och få tips om vad som händer i Simrishamn med omnejd. Du kan anmäla ditt eget evenemang här och därmed också få med det i Vad Händer-tidningen och på skane.com. Skicka ett e-post meddelande till turistbyrån här. En kort beskrivning, gärna en bild samt tid och datum.

Tillgänglig webbplats

Den här webbplatsen fungerar för alla. Vill du veta mer om vår tillgängliga webbplats kan du läsa här.