Simrishamn på Österlen

Bredbandsnytt (uppdaterad 20/1)

Här kan du läsa senaste nytt om bredbandsutbyggnaden i kommunen. 

Grattis till Jerringpriset, Peder Fredricson!

Simrishamns kommun gratulerar till Jerringpriset, som delades ut under måndagskvällen.

Näringslivsnytt

Aktuella nyheter för dig som företagare hittar du på våra näringslivssidor: vårens starta företag-träffar, start-up-caféer, Sten K. Johnsons stiftelse, besöksnäringsträff och dialogmöte, var finns jobben 2017, energikartläggning, aktuella upphandlingar m.m.

Fotbollsakademin

Välkomna till informationsmöte om fotbollsakademin för blivande årskurs 7!

Fotbollsakademin är ett samarbete med Malmö FF som ger talangfulla ungdomar goda möjligheter att klara skolan och samtidigt satsa på sin idrott. Elever får dagligen specialiserad fotbollsträning som en del av skolan. Fotbollen används också som ett pedagogiskt hjälpmedel i den ordinarie undervisningen. Fotbollsakademins viktigaste mål är att alla elever ska bli behöriga till gymnasiets nationella program, vilket vi lyckas med i väldigt hög grad. Välkommen på informationsträff om fotbollsakademin:

  • 26 januari kl. 18 i matsalen på Korsavadsskolan i Simrishamn.

På mötet träffar ni Pia Svensson, rektor för åk 7–9, Staffan Tapper, representant för MFF:s fotbollsakademi, Marcus Svensson, tränare och SO-lärare, samt Joakim Welander, tränare och idrottslärare. Välkomna!

Presentation av utformningsförslag för Jonebergsparken

JonebergsparkenVälkommen på informationsmöte den 26 januari kl. 17–19 i Café Valfiskens lokaler på Kulturhuset Valfisken, Järnvägsgatan 2, Simrishamn. Jonebergsparken är första delen av det planerade aktivitetsstråket. På mötet presenterar vi utformningen av Jonebergsparken, där vi utgått från inkomna synpunkter och önskemål vid tidigare genomförd medborgardialog. Det finns möjlighet att komma med förslag och synpunkter på andra delar av stråket, som t.ex. lämpliga platser för aktiviteter och förslag på önskade aktiviteter, vid mötet. Välkommen, ingen föranmälan är nödvändig, vi bjuder på fika!

Hjälp polisen

Polisen fortsätter sin förundersökning om den grova mordbranden i Simrishamn genom att följa olika spår och undersöka alla möjligheter som kan föra utredningen framåt. Att göra teknisk undersökning på platsen är ogörligt eftersom allt har brunnit bort samt att man under släckningsarbetet tvingades köra med tunga fordon för att undgå ytterligare spridning till angränsande byggnader. Generellt sett är det mycket svårt att göra tekniska undersökningar på brandplatser eftersom eventuella bevis förvinner i lågorna. Brottsbalken, kap 13, reglerar grov mordbrand. Grov mordbrand är det om branden anlagts i tättbebyggt samhälle, lätt kunnat sprida sig eller inneburit annan fara för människor eller egendom av särskilt betydenhet. Vad gäller branden i Simrishamn har den medfört en omfattande förstörelse i särskild stor omfattning, kombinerat med det stora ekonomiska värdet på det som gick förlorat.

De utredningsåtgärder som nu görs är att följa upp förhörsuppgifter, vittnesuppgifter, kontrollera kameraövervakningsplatser samt värdera de tips och informationer som kommer i ärendet. Polisen vill värna utredningen och kan därför inte offentliggöra allting som man vet. Det är viktigt att än en gång understryka värdet av att alla tar sitt ansvar att inte understödja ryktesspridning exempelvis i olika nätforum. Detta kan sprida oro och osäkerhet i det Simrishamn som vi alla är så rädda om.

Ny digital utställning: Skeppsmodeller i samlingarna

I samlingarna på Österlens museum finns ett femtiotal skeppsmodeller och flaskskepp som skildrar den historiskt viktiga sjöfarten i sydöstra Skåne. Modellerna föreställer ofta välkända och karaktäristiska skepp hemmahörande i hamnarna i Simrishamn och fiskelägena längs kusten. Läs mer på Österlens museums nyhetssida.

Nu kan du sköta all din kommunikation med kommunen via flaskpost

Nej, vi ska vara ärliga, vi ser inte flaskpost som ett bra sätt att kommunicera. Däremot vill vi bli ännu bättre på att använda digitala kanaler. Vad tycker du att kommunen ska satsa på när det gäller digital kommunikation? Var med när vi startar fokusgrupper, använd möjligheten att säga vad du tycker och tänker. Vi ställer frågor, lyssnar och bjuder på fika. Anmäl dig på simrishamn.se/fokusgrupp. Har frågor? Hör av dig till vår projektledare Jon Högman:  jon.hogman@simrishamn.se eller 0414-81 91 76. Välkommen att delta!

Var finns jobben 2017?

Arbetsförmedlingen bjuder in dig som är företagare, politiker, utbildningsanordnare samt dig som jobbar med utbildningsfrågor, kompetensförsörjning och tillväxt, till en presentation av Arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden i sydöstra Skåne 2017.

  • Plats: Ystad arena. Industrigatan 10, Ystad
  • Tid: 27 januari kl. 8.00-9.45 med frukost och mingel från kl. 7.30

Anmälan till frukostträffen gör du på https://simpelsignup.se/event/88041

Tullhusstranden vann Sienapriset!

En landskapsarkitektur som på ett självklart sätt fogar samman rum och ytor och lyfter sin omgivning – vinnare av Sienapriset är Tullhusstranden i Simrishamn. Grattis Sydväst arkitektur och landskap! Läs mer om priset på Sveriges Arkitekters hemsida.

Meröppet på Simrishamns bibliotek

Konceptet ”Meröppet” innebär att du kan besöka biblioteket både före och efter ordinarie öppettider. Biblioteket är obemannat och du tar dig in med ett speciellt lånekort som du får som meröppetbesökare. Läs mer här.

Bloggen om projektet "Digital kommunikation"

Följ arbetet med projektet "Digital kommunikation" här. Där finns också bl.a. länk till blogg.

Tomtmark för bostadsprojekt till salu

Simrishamns kommun har tomtmark till salu för uppförande av bostäder i genuin miljö, i "Gamla stan". Läs mer här

Klarar du ett strömavbrott som varar i 72 timmar?

Nyhet: Engelskspråkig broschyr för nedladdning

Det är de fyra sydöstskånska kommunerna Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystad som tillsammans med polis, räddningstjänst och sjukhuset i Ystad tagit fram en broschyr med tips och råd om hur man kan förbereda sig innan krisen är ett faktum. Den heter ”Livsviktig handbok: tänk efter före – agera rätt vid kris” och ger enkla checklistor över vad man kan förbereda och hur man hanterar krisen när den väl kommit. Broschyren finns också i en engelskspråkig version som du kan ladda ner här. Läs mer här.

Missa inte våra bloggar

Vi har bloggar om näringslivet, om upphandlingar och om barnens rätt. Läs mer här.

Simrishamns kommun på Minecraft

Simrishamns kommun (och alla andra svenska kommuner!) kan nu användas i spelet Minecraft - det är Lantmäteriet som släppt en landskapsmodell. Läs mer här.

Öppna data och "Jämföraren"

Nu finns öppna data från Simrishamns kommun tillgängliga här. Läs också om den nya tjänsten "Jämföraren" här där du kan göra jämförelser av nyckeltal mellan olika kommuner. "Jämföraren" har nyligen uppdaterats med fler funktioner.

Sociala Simrishamn

Här ser du alla möjligheter du har idag att att interagera med kommunen på sociala medier. I morgon finns det fler!

"Natur på Österlen"

Naturboken 2014

”Natur på Österlen”, boken om alla de upplevelser kommunens växlande och vackra natur bjuder på, finns i en reviderad, nytryckt upplaga. Den finns att köpa för 40:- på Österlens museum, på biblioteket och på turistbyrån.

VA-enheten informerar

Vid problem med stopp i avloppet, att LTA-pumpen larmar, vattenläcka eller driftavbrott för dricksvatten, ring 0414-81 92 00 (måndag-fredag kl. 9-15), övrig tid jourtelefon 040-676 90 80.

Byggklara tomter?

Här finns förteckning över de kommunala, byggklara tomter som finns i vår kommun.

Vill du också bo i Simrishamns kommun?

Läs mer här. Du kan också gå direkt till intressanta sidor. Under t.ex. Bygga & bo finns det mesta du behöver veta om fastighetsägare. Tidningen Nyinflyttad till Simrishamn ger också en snabböversikt över vad som är aktuellt i vår kommun.

Vi har ingen kommuntidning...

... men varje månad har vi flera sidor kommuninformation i Österlenmagasinet, gratistidningen som når alla hushåll i kommunen varje torsdag. Våra kommuninformationssidor hittar du också här. Lokala medier skriver också om Simrishamn och Österlen på webben, t ex Ystads Allehanda, Radio Kristianstad och Lokaltidningen.

Anmäl ditt evenemang till kommunens evenemangskalender!

I evenemangskalendern kan du alltid söka aktuella evenemang och få tips om vad som händer i Simrishamn med omnejd. Du kan anmäla ditt eget evenemang här och därmed också få med det i Vad Händer-tidningen och på skane.com. Skicka ett e-post meddelande till turistbyrån här. En kort beskrivning, gärna en bild samt tid och datum.

Tillgänglig webbplats

Den här webbplatsen fungerar för alla. Vill du veta mer om vår tillgängliga webbplats kan du läsa här.