Simrishamn på Österlen

Kommunfullmäktige har haft sammanträde

Här kan du läsa om ett axplock av de ärenden som fullmäktige beslutade om. Webbsändningen av fullmäktige kan du ta del av i efterhand här.

Bredbandsnytt (uppdaterad 15/3)

Här kan du läsa senaste nytt om bredbandsutbyggnaden i kommunen. 

Sommar på Österlen?

Nu söker vi semestervikarier till: distrikts- och sjuksköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter, undersköterskor/vårdbiträden, biståndshandläggare, omsorgsassistenter, behandlingsassistenter, arbetshandledare. Läs mer på vår sajt för lediga jobb. Välkommen med din ansökan!

Webbsändning av kommunfullmäktiges sammanträden

Från och med den 20 mars webbsänder vi kommunfullmäktiges sammanträden. Du kan antingen följa sammanträdet i direktsändning eller se det i efterhand. Sändningarna hittar du här.

Prova på: instrument/sång

Känn glädjen i att lära dig spela ett instrument!

Kulturskolan har öppet hus lördag 25 mars kl. 11–14 för dig 6–12 år. Prova på, träffa lärare, få information och möjlighet att anmäla till kurser (målsmans underskrift krävs). Kulturskolan på Godsmagasinet 9 bredvid stationen i Simrishamn. Välkomna!

Vattenavstängning i S:t Olof

Onsdagen den 29 mars kl. 22 t.o.m. 30 mars kl. 5 stängs vattnet av i hela S:t Olof i samband med ett större ledningsarbete. Förberedelserna kommer göras dagtid, men själva ledningsarbetet (då vattnet behöver stängas) av kommer förläggas till kväll/natt för att påverka så lite som möjligt. Vi kommer att skicka ut påminnelser i form av sms. Du kan själv registrera dig för sms-tjänsten på simrishamn.se/bygga_bo/vatten-avlopp. Vi ber om överseende med de eventuella besvär som detta kan medföra, vi arbetar kontinuerligt för att förbättra vårt VA-system. Vid frågor, kontakta samhällsbyggnadsförvaltningen, 0414-81 92 00.

Tänk på: Vid alla vattenavstängningar gäller att vi alltid betraktar alla ledningarna som vore de trycksatta under hela avstängningstiden. Det innebär att du inte ska lämna kranar öppna eller utföra egna arbeten på dina privata ledningar. När vattnet släpps på igen kan det också finnas luft i ledningarna och upplevas grumligt och missfärgat efter avstängningen. Därför ska du spola dina ledningar efter en vattenavstängning. Spola också före tvätt av ljusa kläder. Vattnet är dock inte farligt att dricka.

Utmärkta restauranger x 12!

White Guide har sagt sitt och 12 restauranger i vår kommun kom med: Blåsingsborgs gårdshotell, Branterögen, En gaffel kort på Maritim, Franskans crêperie, Fridens gårdskrog, Gårdens café och vedugn, Karlaby kro, Karnelund krog och rum, Kiviks hotell, Mat på Östangård, Skillinge hamnkrog  och Vitemölla badhotell. Smaklig spis!

Sommarjobb inom vård och omsorg

Välkommen att söka sommarjobb hos oss? Följ den här länken för ansökan!

Prata om funktionsnedsättning och framtid - välkommen på dialogcafé 5 april

Socialförvaltningen har tagit fram förslag till en plan för hur vi ska erbjuda insatser till personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning fram till och med år 2024. Vi har haft dialogcafé, tematräffar på biblioteket, samtal och intervjuer. Nu har vi börjat sammanställa alla tankar och idéer till en mer konkret plan för framtidens funktionshinderomsorg. Innan planen beslutas av våra politikerna i socialnämnden vill vi höra din åsikt om de förslag som kommit fram. Du är därför välkommen att vara med på vårt dialogcafé onsdagen den 5 april kl. 16–18. Vi kommer att vara i Simrishamn på Simrisvägen 3, lokal "Telllus". Vi bjuder på fika. Du anmäler dig senast den 20 mars till Åsa Bullarbo, 0414-81 94 29, asa.bullarbo@simrishamn.se

Så här går ett dialogcafé till: En person kommer att ansvara för det som händer under dialogcaféet. I lokalen finns flera bord. Vid varje bord finns en bordsvärd som sitter där hela tiden. Du sätter dig vid ett bord och pratar om ett förslag. Bordsvärden har frågor. Efter 20 minuter ber personen som har hand om caféet att alla ska flytta till nästa bord och prata om ett annat förslag. På detta sätt får du som är med möjlighet att prata om olika saker under eftermiddagen.

Strandstädning 8 april

Den 8 april kl. 9–12 är det den nu traditionella strandstädardagen i Simrishamn. Vi samlas vid Röken i Simrishamn för utdelning av påsar. Ingen föranmälan behövs, vi bjuder på fika för deltagarna och IFK Simrishamn grillar korv. Välkommen! Ett arrangemang tillsammans med Håll Sverige rent och IFK Simrishamn.

EU-pengar stärker 100 företag i östra Skåne

12 kommuner i östra och mellersta Skåne har gått samman i projektet TÖS, Tillväxt östra Skåne, och har beviljats drygt 17 miljoner kronor från Europeiska socialfonden. Läs mer här.

Bredband - det går fort!

Vi är nu uppe i mer än 80 % fibertillgång för hushåll och företag i vår kommun och redan i slutet av 2017 räknar vi med att mer än 90 % ska ha möjlighet till en fiberuppkoppling. Läs mer om bredbandsutbyggnaden här.

100 % el från vattenkraft

Kommunens elleverantör, LOS (f.d. Telge energi), har gett oss besked att vi nu bara köper el som till 100 % är producerad med vattenkraft.

Simrislundsskolans tillbyggnad

Tillbyggnaden av Simrislundsskolan är i full gång, följ arbetet här.

Medborgarlöfte

Kommunpolis Birthe Parkhagen, Karl-Erik Olsson, kommunstyrelsens ordförande (S), och oppositionsrådet Anders Johnsson (M) bjuder in medborgarna till möten för diskussion kring arbetet med att ta fram Medborgarlöfte för Simrishamns kommun tillsammans med lokalpolisområde Ystad. Medborgarlöfte är en del av det trygghetsskapande arbetet i kommunerna. Löftena ska öka tryggheten, förebygga brott, öka medborgares och lokalsamhällets delaktighet i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet samt stärka förtroendet för polis och kommun. Polisen och kommunen samarbetar redan idag för att öka tryggheten i kommunen, t.ex. genom trygghetsvandringar. Vi önskar synpunkter från dig som bor, verkar och vistas i Simrishamns kommun. Du är viktig när vi ska bestämma vad som ska göras. Vi lyssnar!

Följande tider och platser är ni välkomna på dialogträffar:

  • Måndag 27 mars kl. 18 på skolan i Borrby
  • Onsdag 29 mars kl. 18 på församlingshemmet i Hammenhög

Båtplats

Önskar du hyra en fast båtplats i någon av våra hamnar, kontakta hamnkontoret: Benita Kvant, 0414-81 92 02, hamnen@simrishamn.se.

Mycket på gång för dig som är företagare

näringslivssidorna hittar du mycket matnyttig information, liksom de arrangemang som står närmast på tur: start-up-café på Marint centrum fredagar udda veckor, starta företag-träffar i vår, aktuella upphandlingar, planering av Campus Österlen, nytt nummer av nyhetsbrevet m.m.

Ursäkta röran, vi bygger om!

I april startar Kontakt Simrishamn och just nu håller vi på att bygga om i stadshuset vid Stortorget i Simrishamn, så du som besöker oss kommer att möta en litet smårörig byggarbetsplats i och kring receptionen ett tag framöver. Vi hoppas du som besökare har överseende med det!

Snart dags för feriepraktikplatser

Feriepraktik för ungdomar i vår kommun födda 2000 och 2001 kommer att annonseras ut i slutet av mars!

Om du ska driva en verksamhet, som till exempel bed & breakfast, vandrarhem eller hotell, måste du söka bygglov

Läs mer om vad som krävs på den här sidan.

Bloggen om projektet "Digital kommunikation"

Följ arbetet med projektet "Digital kommunikation" här. Där finns också bl.a. länk till blogg.

Tomtmark för bostadsprojekt till salu

Simrishamns kommun har tomtmark till salu för uppförande av bostäder i genuin miljö, i "Gamla stan". Läs mer här

Klarar du ett strömavbrott som varar i 72 timmar?

Nyhet: Engelskspråkig broschyr för nedladdning

Det är de fyra sydöstskånska kommunerna Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystad som tillsammans med polis, räddningstjänst och sjukhuset i Ystad tagit fram en broschyr med tips och råd om hur man kan förbereda sig innan krisen är ett faktum. Den heter ”Livsviktig handbok: tänk efter före – agera rätt vid kris” och ger enkla checklistor över vad man kan förbereda och hur man hanterar krisen när den väl kommit. Broschyren finns också i en engelskspråkig version som du kan ladda ner här. Läs mer här.

Missa inte våra bloggar

Vi har bloggar om näringslivet, om upphandlingar och om barnens rätt. Läs mer här.

Simrishamns kommun på Minecraft

Simrishamns kommun (och alla andra svenska kommuner!) kan nu användas i spelet Minecraft - det är Lantmäteriet som släppt en landskapsmodell. Läs mer här.

Öppna data och "Jämföraren"

Nu finns öppna data från Simrishamns kommun tillgängliga här. Läs också om den nya tjänsten "Jämföraren" här där du kan göra jämförelser av nyckeltal mellan olika kommuner. "Jämföraren" har nyligen uppdaterats med fler funktioner.

Sociala Simrishamn

Här ser du alla möjligheter du har idag att att interagera med kommunen på sociala medier. I morgon finns det fler!

"Natur på Österlen"

Naturboken 2014

”Natur på Österlen”, boken om alla de upplevelser kommunens växlande och vackra natur bjuder på, finns i en reviderad, nytryckt upplaga. Den finns att köpa för 40:- på Österlens museum, på biblioteket och på turistbyrån.

VA-enheten informerar

Vid problem med stopp i avloppet, att LTA-pumpen larmar, vattenläcka eller driftavbrott för dricksvatten, ring 0414-81 92 00 (måndag-fredag kl. 9-15), övrig tid jourtelefon 040-676 90 80.

Byggklara tomter?

Här finns förteckning över de kommunala, byggklara tomter som finns i vår kommun.

Vill du också bo i Simrishamns kommun?

Läs mer här. Du kan också gå direkt till intressanta sidor. Under t.ex. Bygga & bo finns det mesta du behöver veta om fastighetsägare. Tidningen Nyinflyttad till Simrishamn ger också en snabböversikt över vad som är aktuellt i vår kommun.

Vi har ingen kommuntidning...

... men varje månad har vi flera sidor kommuninformation i Österlenmagasinet, gratistidningen som når alla hushåll i kommunen varje torsdag. Våra kommuninformationssidor hittar du också här. Lokala medier skriver också om Simrishamn och Österlen på webben, t ex Ystads Allehanda, Radio Kristianstad och Lokaltidningen.

Anmäl ditt evenemang till kommunens evenemangskalender!

I evenemangskalendern kan du alltid söka aktuella evenemang och få tips om vad som händer i Simrishamn med omnejd. Du kan anmäla ditt eget evenemang här och därmed också få med det i Vad Händer-tidningen och på skane.com. Skicka ett e-post meddelande till turistbyrån här. En kort beskrivning, gärna en bild samt tid och datum.

Tillgänglig webbplats

Den här webbplatsen fungerar för alla. Vill du veta mer om vår tillgängliga webbplats kan du läsa här.