Simrishamn på Österlen

Begränsad framkomlighet och störning i vattenförsörjningen Malmövägen i Gärsnäs

Från måndagen den 20/8 till 24/8 kl. 16.00 kommer det att vara begränsad framkomlighet utmed Malmövägen mellan Järnvägsgatan och Tvärgatan. Ett akut ledningsarbete behöver åtgärdas.

VA-avdelningen kommer att behöva stänga av vattnet för de boende på Malmövägen 21, 23, 25–36. Ett SMS kommer att skickas ut till de berörda när vattenavstängningen kommer att ske.
Mer information om Simrishamn kommuns SMS-tjänst finns här.

Sillens dag 25/8!

Simrishamn är en stad där sillen och sillfiske varit betydelsefullt under lång, lång tid. I år är det tjugotvå år sedan man bestämde sig för att fira sillen, ge den en särskild dag. Sillens dag är idag en kär tradition, en fest för alla åldrar, som lockar besökare från hela Skåne att fira sillen. Aktiviteterna är många under dagen, men fokus är givetvis på sillen. Varmt välkommen att fira, du med! Läs mer i programmet här eller här.

Dags för val i Simrishamns kommun

Den 9 september 2018 går Sverige till val för att välja riksdag, landstings- eller regionfullmäktige samt förtroendevalda i kommunerna.

De 22 augusti börjar förtidsröstningen. I Simrishamns kommun kan du som har något handikapp eller sjukdom använda dig av ambulerande röstmottagare.

Läs mer om lokaler, tider, budröstning mm antingen här eller samlat på en pdf här

Kommunstyrelsens har sammanträtt

Kommunstyrelsen hade sitt första sammanträde efter sommaruppehållet under onsdagen. Ett axplock av de beslut som fattades hittar du här.

Välkommen till Kulturskolan!

Kursdags: Gruppundervisning, start vecka 36: Dans, babyrytmik, cirkus, slöjdklubb, konstklubb, körer, röstverkstad, låtverkstad, foto, gitarrgrupp. Individuell undervisning i sång och instrument: Respektive kulturskolelärare kontaktar för startdatum och tid. Mer information om kurser, dagar, tider och platser samt länk för anmälan här.

Öppet hus på Kulturskolan: Kom och prova alla instrument och träffa våra lärare. Onsdag 29 augusti kl. 17.00–19.30, Godsmagasinet, Stenbocksgatan 9. Vi bjuder på fika. Välkomna!

Uppdaterat: eldningsförbudet gäller, men man får grilla på egen tomt

Det råder eldningsförbud. Eldningsförbud innebär att du inte får använda öppen låga utomhus. All eldning utomhus är då förbjuden. Från 180813 är det åter tillåtet att grilla på egen tomt igen. Även yrkesmässig matlagning över öppen låga blir tillåten, om vissa kriterier uppfylls. Läs mer på Länsstyrelsen Skånes hemsida.

Polisen informerar:

Bedrägeri - skydda dig

Det finns flera saker du kan göra för att minska risken för bedrägerier. Exempelvis ska du inte lämna ut ditt konto- eller kreditkortsnummer, särskilt inte via internet eller telefon. Läs mer här.

Polisen informerar:

Trygghetsmätningen inleds nu 

Varje år genomförs en trygghetsmätning. Varje kommun är indelad i olika områden och i varje område är det ett slumpvis urval, i åldersgruppen 16-85 år, på 300 personer från folkbokföringen som tillfrågas. Enkäterna börjar skickas ut 20/8, försitt inte tillfället att delta om du får hem en enkät!

Bevattningsförbudet råder fortfarande i hela kommunen

För närvarande har vi ändå ett väldigt stort vattenuttag i de södra delarna av kommunen. Därför vill vi uppmana alla VA-abonnenter i det berörda området till extra sparsamhet av det kommunala dricksvattnet. De berörda byarna är: Hammenhög, Borrby, Skillinge, Örnahusen, Norrekås, Kyhl, Borrby strand, Sandby och Mälarhusen.

Hjälp oss att spara vatten - bevattningsförbud från och med 5 juli i hela Simrishamns kommun.

I hela Simrishamns kommun råder det bevattningsförbud. Det kommunala dricksvattnet ska i första hand användas till mat, dryck och hygien. Genom att vara sparsam med dricksvattnet kan alla hjälpas åt så att vattnet räcker till äldreboenden, näringsliv och vardagslivet hemma även om vi får en torr sommar.

Bevattningsförbudet gäller för samtliga VA-abonnenter i Simrishamns kommun som har kommunalt vatten. Bevattningsförbudet gäller kommunalt dricksvatten och innebär enkelt uttryckt att du inte får använda vattenslang. Mer i detalj gäller:

 • Dricksvattnet ska främst användas till mat, dryck och hygien.
  Ha gärna en bringare i kylen istället för att spola för att få kallt vatten.
 • Du får inte bevattna varken nyplanterad eller befintlig växtlighet, annat än med vattenkanna. Det gäller för enskilda bostäder, flerfamiljsfastigheter, offentliga och privata verksamheter.
 • Du får inte fylla pooler eller badtunnor.
 • Du får inte bevattna fotbollsplaner, tennisplaner eller liknande.
 • Du får inte tvätta bilen annat än i bilvårdsanläggningar. Du bör välja en som renar och återanvänder tvättvattnet.
 • Du får inte använda dricksvatten till att tvätta fasader, altaner och staket eller liknande. Det gäller oavsett om det är du som fastighetsägare eller en inhyrd entreprenör som utför arbetet.
 • Diska och tvätta med fulla maskiner.
 • Stäng av vattnet medan du borstar tänderna.
 • Duscha kortare.

Det kommunala dricksvattnet är en av samhällets allra viktigaste resurser och situationen med vattenbrist kan bara lösas om vi alla hjälps åt. Varje liter du kan spara är viktig! Vi ber alla att undvika användning av kommunalt dricks­vatten till sådant som inte är nödvändigt för hälsa och hygien.

Vad vill de?

Frilansfilmaren Per Nyberg fick en idé och gav samtliga politiska partier som finns representerade i vår kommun chansen att, genom en film, tala till sina kommuninvånare. - Alla tog den här chansen och företrädare för de olika partierna har berättat öppenhjärtigt om sin politik och om sina visioner för staden och byarna runtomkring, säger Per. Jag tycker det är både fint och roligt och det känns bra att bo i en kommun som Simrishamn! Alla filmerna hittar du här på Youtube.

Bredbandsnytt (uppdaterad 26/6)

Här kan du läsa senaste nytt om bredbandsutbyggnaden i vår kommun.

Översiktsplanen - du kan ta del av den på flera sätt

Du kan ta del av vår översiktsplan på olika sätt:

 • Den finns på den här sidan, både som en blädderbar version du inte behöver ladda ner och med kapitel för kapitel som du kan ladda ner.
 • Det finns också blädderexemplar i Kontakt Simrishamn/receptionen i stadshuset vid Stortorget i Simrishamn och på biblioteket.
 • Den som vill äga ett alldeles eget exemplar kan köpa ett: de finns till försäljning i Kontakt Simrishamn/receptionen i stadshuset vid Stortorget i Simrishamn och kostar 300:-/st.

Näringslivsbloggen och upphandlingsbloggen

Missa inte våra bloggar, här hittar du dem: näringslivsbloggen och upphandlingsbloggen.

Nyfiken på Greater Copenhagen?

Nu finns det en hemsida som beskriver samarbetet. Välkommen att göra ett besök!

Båtplats

Önskar du hyra en fast båtplats i någon av våra hamnar? Välkommen att kontakta hamnkontoret: 0414-81 92 02, hamnen@simrishamn.se.

Simrishamns kommun på Minecraft

Simrishamns kommun (och alla andra svenska kommuner!) kan nu användas i spelet Minecraft - det är Lantmäteriet som släppt en landskapsmodell. Läs mer här.

Öppna data och "Jämföraren"

Nu finns öppna data från Simrishamns kommun tillgängliga här. Läs också om den nya tjänsten "Jämföraren" här där du kan göra jämförelser av nyckeltal mellan olika kommuner. "Jämföraren" har nyligen uppdaterats med fler funktioner.

"Natur på Österlen"

Naturboken 2014

”Natur på Österlen”, boken om alla de upplevelser kommunens växlande och vackra natur bjuder på, finns att köpa för 40:- på Österlens museum, på biblioteket och på vårt turistcenter.

VA-enheten informerar

Vid problem med stopp i avloppet, att LTA-pumpen larmar, vattenläcka eller driftavbrott för dricksvatten, ring 0414-81 90 00 måndag-fredag kl. 8.00-16.30; övrig tid jourtelefon 040-676 90 80.

Byggklara tomter?

Här finns förteckning över de kommunala, byggklara tomter som finns i vår kommun.

Vill du också bo i Simrishamns kommun?

Läs mer här. Du kan också gå direkt till intressanta sidor. Under t.ex. Bygga & bo finns det mesta du behöver veta om fastighetsägare. Tidningen Nyinflyttad till Simrishamn ger också en snabböversikt över vad som är aktuellt i vår kommun.

Vi har ingen kommuntidning...

... men varje månad har vi flera sidor kommuninformation i Österlenmagasinet, gratistidningen som når alla hushåll i kommunen varje torsdag. Våra kommuninformationssidor hittar du också här. Lokala medier skriver också om Simrishamn och Österlen på webben, t ex Ystads Allehanda, Radio Kristianstad och Lokaltidningen.

Personuppgifter

Här kan du läsa mer om hur vi hanterar personuppgifter.